Onnodige nederlaag in Arnhem kost kans op plaats vier: 2-1

Door 7 reacties

Na vanavond is ook het laatste beetje hoop op plaats vier vervlogen. Tegen de op papier makkelijkste tegenstander, Vitesse, werd vanavond met 2-1 verloren. Het begin van de wedstrijd werd simpel gecontroleerd door de FC, maar echte kansen leverde dit niet op. Na een tijdje kreeg Vitesse meer ruimte wat twee goals opleverde, maar beide werden afgekeurd. Aan de andere kant kreeg Matavz twee goede kansen. De tweede helft was veel te slap aan de kant van FC Groningen. Toch kwam de ploeg via Danny Holla op voorsprong. Dit duurde echter niet heel lang, de voorsprong werd gemakkelijk uit handen gegeven en de FC werd op inzet en wil afgestroefd. Hierdoor een terechte maar onnodige nederlaag, wat die kleine kans op plaats vier helemaal deed verdwijnen.

De opstelling
We zien vanavond een tweetal gezichten weer terug in de basis. Luciano staat weer onder de lat, hij heeft zijn fikse schorsing netjes uitgezeten en kan in Arnhem hopelijk een frisse nieuwe start maken. Aan de andere kant van het veld, zien we eindelijk Tim Matavz weer terug in de basis. Hij neemt de spitspositie weer in waardoor Pedersen terugzakt naar '10'. Leandro Bacuna start op de rechter flank ten koste van Thomas Enevoldsen, de Deen lijkt niet volledig fit te zijn maar zit wel op de bank. Zonde, want hij leek zijn vorm de laatste wedstrijden weer terug te vinden. Voor de rest is de opstelling ongewijzigd. Maikel Kieftenbeld zit weer bij de selectie, ook hij komt terug van een schorsing, maar Huistra kiest toch weer Hiariej op die plek.

Matavz
Tadic - Pedersen - Bacuna
Sparv - Holla
Stenman - Granqvist - Ivens - Hiariej
Luciano

Controle
De tos werd gewonnen door Granqvist die ervoor koos om te blijven staan, om zo de tweede helft richting het uitvak te spelen. In het begin is het vooral de kat uit de boom kijken. Ondanks dat Aisatti licht geblesseerd begon is hij de gevaarlijkste man bij Vitesse en schoot met een geplaatst schot net over.

Groningen speelt de bal vooral goed rond maar er zijn nog geen goede aanvallen opgezet. De kansen voor Groningen komen in het begin vanuit de tweede lijn, waar Holla twee keer op doel wist te schieten. Rond de tiende minuut wist Bony de bal in het zestienmetergebied te krijgen en struikelde over zijn eigen voeten, niets aan de hand, geen penalty en Groningen verdedigde uit.

Na een foutje achterin bij Vitesse, kreeg Matavz de bal in buitenspel positie maar ook al was het niet buitenspel zou die naast gegaan zijn. Initiatief ligt bij Groningen, maar levert nog steeds geen goede uitgespeelde kansen op. Na twintig minuten hebben beide keepers eigenlijk nog geen bal aan hoeven te raken. Even later een aanval van Vitesse, waarna Matic vanuit de tweede lijn uit kon uithalen. Zijn schot ging over.

Meer druk van Vitesse
Niet lang erna kon Bacuna Matavz de bal in de loop meegeven. Keeper Room kwam snel uit, waardoor Matavz direct moest handelen. Hij tikte de bal goed langs Room maar de bal ging ook net langs het doel. Bacuna wist later via een gelukje langs zijn directe tegenstander Büttner te komen en kon de bal vrij voor geven. Pedersen en Matavz liepen beide in en laatsgenoemde kon de bal nog net aanraken, maar wist de bal niet te plaatsen in de verre hoek. Na een corner van Groningen die niets opleverde kon Vitesse snel counteren. Hierbij werd Aissati volledig over het hoofd gezien, maar Hiariej wist hem nog net bij te halen. Op het schot dat volgde had Luciano een goed antwoord klaar. Vlak daarna moest Granqvist op de lijn redding brengen, nadat Luciano niet goed ingreep bij een corner.

Vitesse werd na deze kansen wat sterker. Via een vrije trap scoorden de Arnhemmers, maar gelukkig voor Groningen werd dit gedaan vanuit buitenspelpositie. Vitesse blijft wel slordig en de keeper leverde zo de bal in bij Tadic, die er jammer genoeg niet veel mee wist te doen in een man meer situatie. Na deze kansen wist de FC weer wat meer grip op de wedstrijd te krijgen en speelde de bal rustig rond. De wedstrijd begon ook steeds rommeliger te worden.

Meevaller
In de 40e minuut vloog een vrije trap van Riverola er rechtstreeks in, maar ook deze goal werd gelukkig afgevlagd. Matic vertrok uit buitenspelpositie, maar of hij de bal raakte..? Kort daarna moest Luciano het doel uitkomen en deed dat iets beter dan van Loo afgelopen week, de bal kon via Ivens uitverdedigd worden. Even later dacht Van Ginkel een doelpunt te maken, maar dit keer wist onze doelman zijn vingertoppen er net tegen aan te krijgen, om de bal zo tot een hoekschop te verwerken.

Groningen mag dan wel meer balbezit hebben, de kansen die Vitesse kreeg zijn wel gevaarlijker geweest dan die van de FC. In de tweede helft zal Groningen betere aanvallen moeten opzetten, niet alleen uit de tweede lijn moeten schieten en hopen dat Vitesse niet meer zo gevaarlijk kan worden achterin.

De tweede helft
Net begonnen en het gevaarlijke duo Tadic Stenman kwam weer op. Stenman kreeg de bal en zette zo hard voor dat Matavz alleen maar kon wegduiken en Pedersen alleen zijn voet er tegen aan kon krijgen en zo de bal hoog over knalde. De FC kwam zoals zo vaak beter uit de kleedkamers en werd gevaarlijker voor het doel, Tadic probeerde het met een goed schot van afstand die net over ging. Net als in de eerste helft maakten de Arnhemmers veel fouten, maar zowel Matavz als Pedersen wisten er geen voordeel uit te halen.

Nadat de FC de eerste vijf overtuigender was, zakte het daarna diep weg. Pedersen moest ingrijpen en kreeg zo de eerste gele kaart gepresenteerd, voor hem heeft deze kaart nog geen gevolgen. Om onder de druk uit te komen probeerde Groningen een counter in te zetten en ging Bacuna ervandoor. Hij stuitte op Matic die hem onderuit schoffelde en zo de eerste kaart voor Vitesse inluidde.

Terwijl Bacuna even later weer op de grond lag, speelden de Arnhemmers gewoon door. Gelukkig kon hij gewoon weer op staan en de wedstrijd hervatten nadat Matic, iets wat geblesseerd, werd gewisseld voor Pröpper. De rust keerde terug op het veld en het spel was weer in evenwicht. Het spel ging over en weer, maar werd aan beide kant erg slordig uitgespeeld waardoor er geen echte kansen ontstonden.

Granqvist vond het even genoeg en stak het middenveld over. Zo kreeg hij de bal bij Stenman, die Tadic aanspeelde en op zijn beurt een goede voorzet afleverde. Zowel Matavz als Pedersen konden de bal niet aanraken, maar omdat er achterin slecht werd verdedigd zag Holla zijn kans schoon om de bal hard in het doel van de Arnhemmers te rammen! Dan toch een voorsprong voor de FC.

Inzakkend FC Groningen
Iets meer dan vijf minuten later werd er een lang bal gespeeld op Bony, die de buitenspelval ontweek en daarna gebruik kon maken van zijn snelheid. In zijn eentje ging hij op Luciano af en rondde het helaas goed af: 1-1. Gesterkt met de gelijkmaker gingen de Arnhemmers op zoek naar de voorsprong. Op dat moment werd Tadic vervangen door Enevoldsen. De grootste druk was hiermee van de ketel en het duel verandere wederom in een kat en muis spel. Wie durft het meest aan te vallen en kansen te benutten. Dat bleek al snel Vitesse te zijn.

De druk op het doel van de Groningers bleef en met veel overtredingen moest Vitesse worden afgestopt. Sparv kreeg hierbij een gele kaart, waardoor hij er volgende week niet bij is. Via de vrije trap kon Kashia, die schandalig vrij stond, knap inkoppen en zo de thuisploeg op een terechte voorsprong zetten.

Geen geloof
De laatste vijf minuten probeerde Groningen het tij nog te keren door veel lange ballen op Granqvist te geven, maar dit resulteerde vooral in balverlies. In een alles of niets poging bracht Huistra Kieftenbeld en Andersson in voor Holla en Pedersen. Maar dit had veel eerder gemoeten om nut te hebben. In de drie minuten blessuretijd werden geen echte kansen meer gecreëerd.

De FC geloofde er niet meer in en onze jongens dropen met lege handen af naar de kleedkamers. De strijd om de vierde plek is hiermee gestreden en Groningen zal zich moeten herpakken om goed te presteren in de play-offs.