Sneue en onnodige nederlaag in moddergevecht tegen Feyenoord

Door Redactie 6 reacties

FC Groningen heeft vandaag ondanks goed spel met 2-3 van Feyenoord verloren in de eigen Euroborg. In de eerste helft waren de meeste kansen en het beste spel aan Groningen kant, maar er werd niet gescoord. Dat werd fataal. In de tweede helft stond Feyenoord wat beter waardoor de ploegen ongeveer gelijkwaardig waren. Maar Feyenoord maakte het wel af en kwam op 0-2. Toch wist Groningen dat in de laatste tien minuten recht te zetten; 2-2. Maar uiteindelijk ging het alsnog mis toen Ron Vlaar de 2-3 binnenschoot in de 92e minuut.

De mooie reeks van FC Groningen mocht vandaag voortgezet worden tegen Feyenoord, dat op bezoek kwam in Groningen. Feyenoord draaide sinds de winterstop minder goed en mede daarom waren er kansen voor de Groningers. Het was nog even de vraag of het veld goedgekeurd zou worden, want door de vele regen was het knollenveld veranderd in een modderpoel. Ondanks dat keurde scheidsrechter Kevin Blom het veld goed en kon er gespeeld worden.

Ron Jans kon niet beschikken over de schorsten Sankoh, Bacuna en Lachman. Daarbij kwamen nog een aantal geblesseerden: Petter Andersson, Ondrej Svejdik, Sepp de Roover, Jeffrey Rijsdijk, Oluwafemi Ajilore, Koen van de Laak en Tim Sparv. Laatstgenoemde, de nieuwkomer, zit er nu wel eindelijk aan te komen. Hij traint inmiddels volop mee met de selectie en maart zal dus zijn maand moeten worden. Maar de technische staf zal hem rustig brengen om niks te forceren. Nadat deze namen dus doorgestreept waren heeft Jans de volgende elf het veld in gestuurd vandaag: Luciano; Blind, Lucius, Granqvist, Stenman; Zonneveld, Lovre, Enevoldsen, Holla; Matavz en Nordstrand.

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. Er werd direct druk gezet op de defensie van Feyenoord en liet zien dat het de drie punten gewoon in huis wilde houden. Het eerste grote gevaar kwam van de voet van Thomas Enevoldsen na ongeveer een kwartier spelen. Na een mooie combinatie van Groningen kwam de bal op randje zestien bij Enevoldsen. Met links plaatste hij de bal in de lange hoek, maar doelman Van Dijk kon zijn schot keren. Hij had de bal alleen niet vast waardoor die voor de voetbal kwam van Tim Matavz. Het was een lastige hoek voor de spits, maar hij heeft ze eerder zo gemaakt, alleen nu niet. De bal ging voorlangs. Vervolgens kwam er een goede voorzet maar Danny Holla kopte over.

In de 22e minuut zorgde Danny Holla weer voor dreiging. Hij kreeg de bal ongeveer op de achterlijn van Lovre, maar dat weerhield hem er niet van om uit te halen. Uiteindelijk kwam hij tot een corner, want zijn schot werd aangeraakt door Van Bronckhorst en de bal ging via de paal achter. In de 25e minuut kreeg Feyenoord één van de weinige, zo niet de enige kans van de eerste helft. Een vreemde voorzet werd door Roy Makaay met het hoofd van richting veranderd waardoor de bal richting de kruising vloog. Echter vloog Luciano nog sneller naar de hoek en hield de bal fraai uit het doel. Vervolgens was het weer de beurt aan FC Groningen dat meerdere kansen creëerde. Alleen het afronden ging nog niet goed genoeg waardoor het met rust nog steeds 0-0 stond, ondanks het grote overwicht van Groningen.

Na de rust ging Feyenoord wat beter spelen dan in de eerste helft. Dat leidde tot meer kansen voor de Rotterdammers. In het eerste deel van de tweede helft waren ze wat beter dan de thuisploeg en in de 57e minuut benutte ze dat voordeel. Groningen weigerde te scoren, maar Feyenoord niet. Uit een voorzet van Wijnaldum kon Bahia vrij inkoppen. Hij werd niet goed gedekt door Andreas Granqvist en kopte de bal in de lange hoek. Daarna kregen beide ploegen kansen op een goal. Waaronder Enevoldsen die de bal aangespeeld kreeg in het strafschopgebied en vrij kon uithalen. In een uitwedstrijd was de bal er waarschijnlijk wel in gegaan, maar in de Euroborg wil het nog niet lukken bij de Deen. Hij mikte de bal dit keer over de verre kruising. Ook werd FC Groningen nog een penalty onthouden door Kevin Blom, toen Fredrik Stenman ondersteboven werd gesprongen op de penalty stip.

In de 80e minuut leed Theo Lucius duur balverlies op eigen helft. Biseswar kon de bal onderscheppen en doorbreken over de linker kant. Ter hoogte van de zestien wilde hij voorgeven op de inkomende Tomasson, maar die pass werd ongelukkig van richting veranderd door Andreas Granqvist waardoor de bal opeens de goal in vloog. Of het nou een goal van Biseswar was, het een echte eigen goal was, of dat Tomasson hem voor de lijn nog toucheerde was niet helemaal goed te zien maar dat maakt ook niet uit, het stond 0-2. Wedstrijd beslist zal iedereen gezegd hebben.

Maar er wachtte nog een zeer spannende slotfase. Groningen moest alles of niets spelen en dat pakte goed uit. In de 82e minuut kon Blind voorgeven op Enevoldsen die knap inschoot, maar Van Dijk redde. De bal kwam terecht bij Holla en na was gerommel kon hij weer voorgeven. De omhaal van Stenman mistte de bal, maar Matavz stond wel op de goede plek en kon met moeite de bal toch binnen knallen! De wedstrijd was weer helemaal open. Iedereen maakte zich op voor een spectaculair slotoffensief. In de 87e minuut werd Pedersen diep gestuurd in de zestien, hij en de bal werden alleen onderschept door Van Dijk. Maar weer had hij hem niet klem. Daley Blind kon daardoor voorgeven, keeper uit zijn doel en Granqvist stond voor de goal klaar om in te koppen. Hij won het kopduel van Vlaar waardoor het zomaar weer gelijk stond! De Euroborg ontplofte, een geweldig gevoel bij iedereen van FC Groningen en misschien rook het zelfs naar meer.

Het was nog steeds niet afgelopen. Er waren namelijk vier minuten blessuretijd bijgetrokken. En die bleken fataal. In de 92e minuut leed FC Groningen balverlies op eigen helft waardoor Ron Vlaar kon oppikken. Hij had alle ruimte want behalve Zonneveld reageerde er niemand op de opkomende verdediger. Daardoor kon hij vanaf ruim twintig meter uithalen. En dat deed hij knap. Een harde knal met een lastige stuit in het uiterste hoekje achter Luciano. Het zat niet mee: 2-3. Dat gevoel kenden we. Maar er waren nog twee minuten te spelen. Groningen probeerde het nog één keer en kreeg een vrije trap ter hoogte van de zestien. De laatste hoop lag op de voet van Danny Holla, maar hij schoot in de muur waardoor het over en uit was.

Een onterechte en dus onnodige nederlaag vandaag tegen Feyenoord, dat voor het eerst wist te winnen in de Euroborg. Een flinke domper in de laatste minuten van de wedstrijd, geen punten. FC Groningen zakt daardoor één plaats en staat nu 9e. Volgende week komt VVV-Venlo op bezoek in de Euroborg, ook die wedstrijd wordt zondags gespeeld om 14:30 uur. Met het spel zit het dus wel goed, nu nog het afmaken.