Strijd, Passie, Fantastische ambiance, NAC - FC Groningen 1-1

Door Redactie 2 reacties

In de eerste finalewedstrijd van de play-offs hebben NAC en FC Groningen gelijkgespeeld 1-1. Doelpuntenmakers na rust waren Holla voor FC Groningen en Idabdelhay voor NAC. Het was een wedstrijd op het scherpst van de snede. In een fantastisch voetbalbolwerk in Breda. Het was genieten geblazen.

De eerste twintig minuten zette NAC direct druk op de verdediging van FC Groningen. In de 2e minuut moest Luciano buiten het strafschopgebied redden na balverlies van Garcia. In de 5e minuutredde Luciano weer na een kopbal van Zwaanswijk. FC Groningen kwam er na 8 minuten voor het eerst uit middels een zwak schot van Holla. Na 10 minuten had NAC al vier hoekschoppen achter de rug. Even later kwam er een hoge bal vanuit het middenveld ophet doelvan Luciano. Hij verkeek zich wat op de bal en kwam via de lat weer terug in het veld, maar diezelfde Luciano redde met zijn snelheid en zijn voet scherp op de inzet van Kolka.

In de 24e minuut was FC Groningen dichtbij een doelpunt. Een schot van Sepp de Roover werd gekeerd door keeper Ten Rouwelaar. Even later had Van der Laak balverlies op het middenveld. Een daaruit volgend schot van NAC werd weer door Luciano overgetikt. In de 27e minuut was er een mooie aanval van FC Groningen. Via een combinatie Stenman en Lovre kon Garcia uithalen. Maar hier was het weer Ten Rouwelaar die redde. Tussen de 29e en de 35e minuut beukte NAC op het doel van FC Groningen. Vooral Boukari en Kwakman waren enorm gedreven. Maar steeds was het Luciano die in de weg stond. In de 38e minuut misten Lovre en Van der Laak voor open doelin een onoverzichtelijke situatie. Garcia die weer veel balverlies had, kreeg in 37e minuut geel wegens vasthouden.In de 42e minuut kwam de sterk spelende Granqvist weer als vanouds een keer op. In combinatie met Stenman en Van der Laak speelde hij zichzelf vrij en haalde hard uit. Ook hier was het weer Ter Rouwelaar die redde.

In de rust werd Garcia vervangen voor Matavz. De tweede helft was nog maar net begonnen of Zwaanswijk had een gele prent te pakken. In de 4e minuut kwam Berg op het middenveld in balbezit. Hij speelde aan de buitenkant Stenman aan, die de bal panklaar op het hoofd van Holla legde 0-1. Ter Rouwelaar zag er hier niet goed uit. Het werd een wedstrijd waar je op het puntje van de stoel toekeek. Het ging over en weer. FC Groningen controleerde de wedstrijd meer, terwijl de supporters van NAC het hele stadion op zijn kop zette. NAC probeerde weer aan te zetten. In de 54e minuut haalde Lurling uit, Luciano redde. In de 56e minuut na een combinatie Lovre-Berg redde Ter Rouwelaar en tikte de bal naast de palen. In de 61en 62e minuut redde Luciano weer na inzetten van Lurling en de mee opgekomen Penders. In de 74e minuut haalde Gorter hard uit en weer was het Luciano die redde. In de 76e minuut was het Berg die op links doorkwam en maar net voorlangs schoot. De druk van NAC werd steeds groter. Onder aanvoering van Granqvist was het alle zeilen bijzetten. Van der Laak kreeg geel ( mist zondag ) Even later waren het ook Levchenko en Penders die geel ontvingen. Er was strijd passie en overgave van twee gelijkwaardige ploegen. Toch bleef de gelijkmaker niet uit. Het was ( weer ) in de laatste minuut. Vanaf de rechterkant werd Idabdelhay aangespeeld die knap de bal vrijmaakte in het strafschopgebied en verwoestend uithaalde 1-1. Na nog een klein opstootje tussen Lurling ( jawel ) en Grangvist vond scheidsrechter Wegereef het wel genoeg en eindigde deze spectaculaire wedstrijd.

Ondanks het tegendoelpunt in de laatste minuut heeft FC Groningen zich een uitstekende uitgangspositie verworven om de play-offs te winnen. Een overwinning zal voldoende zijn. Bij een gelijkspel zal een beslissingswedstrijd op 2 juni de winnaar moeten aanwijzen. Het voetbal zag er verzorgd uit, de wil om te winnen is aanwezig en de mogelijkheden zijn zeker aanwezig, om zich te plaatsen voor Europees voetbal. Dat moet zondag dan gebeuren om half één in een kolkendeEuroborg vanaf minuut één. De supporters zijn er klaar voor!!!

Wat opviel was wéér de goede invalbeurt van Tim Matavz. Hij is sterker geworden, is balvast en houdt het overzicht. Tevens een compliment voor Svejdik. Door de absentie van Sankoh werd hij weer gebruikt naast Granqvist. Een stille en vaak ondergewaardeerde kracht, dat mag ook wel eens gezegd worden.

FC Groningen: Luciano, Sepp de Roover, Ondrej Svejdik, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman, Koen van de Laak (Meerdink/86), Danny Holla, Goran Lovre, Evgeniy Levchenko, Gonzalo Garcia (Tim Matavz/46) en Marcus Berg.

NAC: Jelle ten Rouwelaar, Tyrone Loran, Rob Penders, Patrick Zwaanswijk, Patrick Mtiliga, Donny Gorter (Martijn Reuser/86), Tim Gilissen (Fouad Idabdelhay/78), Kees Kwakman, Joonas Kolkka (Ellery Cairo/78), Anthony Lurling en Nourdin Boukhari.

Scheidsrechter: Jan Wegereef.
Toeschouwers: 15.550.
Geel: Garcia, Zwaanswijk, Levchenko, Van de Laak ( geschorst zondag ), Granqvist, Penders, Idabdelhay, Lurling.