Teleurstellend einde van het seizoen na nederlaag tegen NEC

Het seizoen 2007-2008 zit er helaas op voor FC Groningen na de nederlaag die de ploeg vanavond in eigen huis leed tegen het lepe NEC. Al na 5 minuten stond de FC voor een hele moeilijke opdracht toen NEC bij haar eerste uitbraak meteen scoorde. FC Groningen kwam deze tegenslag niet meer te boven en dolf uiteindelijk met 1-3 het onderspit.

De 19.000 toeschouwers in de op vele plekken snikhete Euroborg hadden er zin in vanavond. Tot veler verrassing was Powel gepasseerd en mocht Marnix Kolder het vanaf het begin proberen.

Het strijdplan van de FC viel na 5 minuten al in duigen toen NEC in de persoon van Holman scoorde bij de eerste aanval van de Nijmegenaren.

FC Groningen gaf niet op, maar werd op een genante wijze benadeeld door scheidsrechter Nijhuis en zijn stekeblinde assistent aan de rechterkant. Eerst werd een glaszuivere goal van Berg afgekeurd. De rampzalige grensrechter vlagde voor buitenspel, maar dat kon alleen Levckenko betreffen die echter niet aan het spel meedeed. Niet-hinderlijk buitenspel noemen we zoiets, Bergs doelpunt had dus nooit en te nimmer afgekeurd mogen worden. Vervolgens werd diezelfde Berg in het strafschopgebied neergetrokken door een verdediger van NEC, maar de grens ... hij dacht aan de 900 euro die ook bij wanprestaties keurig door de KNVB worden overgemaakt voor een wedstrijdje vlaggen, hij deed dus maar wat en vlagde op goed geluk - uiteraard in het nadeel van Berg. De Euroborg ontplofte maar scheidsrechter Nijhuis volgde beide malen het advies van zijn dilettant aan zijn rechter zijde. Net als in de situatie toen de joker voor buitenspel vlagde terwijl de bal afkomstig was van een Nijmegenaar. Wie op dat moment nog bloed onder zijn nagels had was dat laatste beetje toen ook kwijt.

Bij zoveel onrecht was het eigenlijk niet eens zo raar dat in de blessuretijd van de eerste helft een schot van NEC dermate van richting werd veranderd dat hij onhoudbaar voor Van Loo in de goal vloog: 0-2. Dit vereiste vier doelpunten voor FC Groningen om toch nog door te gaan in de play-offs, een schier onmogelijke opgave.

Bij een 2-1 voorsprong bij rust, wat maar zo had gekund als Bergs doelpunt niet zou zijn afgekeurd en de bal ook nog eens op de stip was beland, waren alle kansen nog open, één doelpuntje in de tweede helft zou dan genoeg zijn geweest, maar de 0-2 ruststand was dodelijk.

Marcus Berg scoorde in de tweede helft nog wel, in de 60e minuut, maar verder liet NEC het niet meer komen. Op dat moment had de ongelukkige Kolder al plaatsgemaakt voor Powel. Na Bergs goal werd er nog twee maal gewisseld. Metaj verving De Roover en Veldmate kwam erin voor Hiariej. Toen Cahais vervolgens echter zó opvallend stond te slapen dat er geen sprake was van buitenspel kon Davids in de 72e minuut de 1-3 scoren en toen zat de wedstrijd definitief op slot. Bij de FC mislukte alles, bij NEC viel elk balletje precies goed. Het verschil tussen een ploeg in vorm en een ploeg die het moeilijk heeft.

De play-offs waren gespeeld, einde seizoen, geen Europees voetbal. Dit hadden we ons vanavond zo anders voorgesteld!

Vermeldenswaard in positieve zin was absoluut nog het mooie eerbetoon van het publiek, geïnitieerd door uiteraard de Noord Curve (met gelukkig weer een mooie trommel!) aan de FC in het algemeen en Arnold Kruiswijk in het bijzonder. De laatste minuten kreeg de FC een staande ovatie voor een toch memorabel seizoen, waarin teveel gebeurde om hier allemaal te vermelden maar wat een dankbetuiging van de fans zeker waard was. De gehele selectie, incl. alle geblesseerden en geschorsten (ook Sankoh, die we eerst niet konden ontdekken en wij alweer vermoedden dat hij ook op het gebied van het in ontvangst nemen van bedankjes en het op zijn beurt bedanken van zijn publiek zou zijn uitgeleerd) bedankten het publiek uitvoerig. Ron Jans dirigeerde Kruiswijk nog naar de Noord Curve die hem hartelijk bedankte voor vele jaren trouwe dienst. Arnold had het er zichtbaar moelijk mee.

Laat de versterkingen in de selectie nu maar komen (als we de geruchten van het FCG-forum mogen geloven is er al een in Denemarken spelende vriend gecontracteerd die volgend diezelfde geruchten waarschijnlijk a.s. donderdag of vrijdag wordt gepresenteerd), dan gaan we komend seizoen opnieuw op jacht naar Europees voetbal, dat is en blijft iets geweldigs.

Ron Jans verwoordde het vanavond op de persconferentie prachtig:
"Ik ben ook trots op de laatste tien minuten van de wedstrijd waarin Arnold Kruiswijk, de ploeg en ons allemaal werden toegejuicht. Ik heb onlangs nog weer mijn liefde aan deze club betuigd en dat is vandaag weer eens bevestigd. Wij zullen er volgend jaar gewoon weer bij zijn in de subtop en de strijd om de Europese plaatsen. We kunnen helaas niet elk jaar winnen. We hebben weinig gezeurd, maar uiteindelijk kwamen we door transfers en blessures toch kwaliteit te kort om weer Europees te gaan. Volgend jaar doen we weer een nieuwe poging daar wel weer bij te zijn in 2009."