Terechte zege FC Groningen in Almelo

FC Groningen heeft vanavond op het gladde en keiharde kunstgras van Heracles een zeer belangrijke zege van 1-2 geboekt. De FC kwam snel op achterstand, maar uitblinker Stef Nijland maakte in de 1e helft nog gelijk. Vlak na rust kopte Koen van de Laak de winnende goal binnen. FC Groningen staat voorlopig op een prachtige zesde plaats met maar twee puntjes achterstand op de nummer vier!
Woensdag, Tweede Kerstdag, kan PSV zijn borst natmaken in onze eigen Euroborg.

De aankomst in Almelo
Met een indrukwekkende politiebegeleiding werden de drie bussen met supporters, waaronder twee van de Junior Club Fantour, het stadion van Heracles binnengeloodst. Hiervoor moesten we wel diverse landwegen afjakkeren, het stadion ligt namelijk ver buiten de bebouwde kom, heel bijzonder! De overige aanhangers van de FC kwamen met eigen vervoer. We werden door Heracles opgewacht met gratis broodjes en gratis koffie, erg aardig!

Voetbalhumor
De mascotte van de thuisclub, zeg maar de Groby van Heracles, een fors uit de kluiten gewassen konijn dat de kerst wel niet levend door zal komen, vertoonde qua huidskleur en gebit een dermate treffende gelijkenis met een voormalige voetballer van de FC dat hij door het uitvak massaal met "Suarez, oho, Suarez, oho" werd toegeschreeuwd. Schitterend!
(Voor degenen die niet in Almelo waren: op zondag verscheen deze klucht zelfs op YouTube, zie:

De wedstrijd
FC Groningen begon wat moeizaam aan de wedstrijd. Quansah, toch niet echt een boomlange speler, kon in de 12e minuut inkoppen. De bal kwam tegen de lat maar in de rebound prikte hij de bal binnen, 1-0. Overigens viel deze goal uit een onterecht gegeven vrije schop, maar over het dwalende en bij vlagen zwaar op de hand van de thuisclub zijnde arbitrale trio later meer. Stef Nijland had toen al 2 maal kort na elkaar een bal van de doellijn weten te halen. FC Groningen ging daarna echter steeds beter spelen. Er werd goed gecombineerd onder aanvoering van de heel goed en fanatiek spelende aanvoerder Lindgren (de drie vóór hem in de aanvoerdersranglijst, Matthijs, Nevland en Levchenko waren allemaal gebleseerd) en de gelijkmaker kon niet uitblijven. Die viel dan ook in de 24e minuut na een mooie aanval. Via Lindgren kwam de bal bij absolute uitblinker Stef Nijland die de bal bekeken langs een andere uitblinker, Heracles-keeper Pieckenhagen, schoot: 1-1.

Vlak na rust kwam FC Groningen dik verdiend op voorsprong door Koen van de Laak die via een kopbal de keeper van Heracles het nakijken gaf.

Het was zowel aan het missen van een aantal goede kansen als aan de werkelijk dramatisch fluitende scheidsrechter Wegereef te wijten dat de FC niet verder uitliep. Zo registreerde het uitvak in de eerste helft twee ten onrechte niet gegeven penalty's voor de FC en in de tweede helft ook nog eentje. Ook werden diverse corners ten onrechte niet aan de groen-witten gegeven. Boerenmacht.nl overweegt dan ook in de voorbeschouwingen de rubriek Sankoh te vervangen door een rubriek Scheidsrechter-wat kunnen we nu weer verwachten?, zeker als Sankoh zo solide blijft spelen als vanavond! Sankoh was op geen enkel Sankoohtje te betrappen, nam geen risico's maar roste bij twijfelgevallen de bal hard naar voren. Prima!

Metaj, het andere jonkie dat net als Nijland in de basis stond [zoals al eerder aangekondigd in de voorbeschouwing, wij raden het Dagblad van het Noorden aan voordat een opstelling in de krant wordt geplaatst navraag te doen bij Boerenmacht.nl die het altijd bij het rechte eind heeft], begon wat aarzelend maar ging steeds beter spelen en vormde aan de linker kant een uitstekend koppel met Stenman. Metaj werd uiteindelijk door Maas van Heracles uit de wedstrijd geschopt na een woeste charge waarvoor hij slechts geel kreeg.

Ietwat onnodig werd de wedstrijd daarom nog spannend. De laatste 5 minuten waren erg hektisch, ook omdat Heracles met 5 aanvallers ging spelen, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

Als we naar de bank kijken, dan was Fledderus (de latere vervanger van Metaj ["Sko"]) de man met de meeste ervaring en hij had louter jeugdige talenten om hem heen zitten, te weten Koopmans, Matavz (die later nog inviel voor Nijland die niet verder kon spelen), Van de Laan, Rozema, Hiariej en Veldmate.

Kortom, de FC heeft vanavond met een krappe selectie (door blessures ontbraken o.a. Groninger van het Jaar Nevland, Levchenko, Svejdik, Matthijs en Meerdink) een uitstekende prestatie neergezet. De zege werd na afloop luid bejubeld door het uitvak en de spelers van Groningen bedankten het fanatieke 300-koppige Groninger publiek uitvoerig.

Net vóór de ijzel en net vóór de samenvatting op TV was Boerenmacht.nl weer thuis, 't was een mooie avond!

Woensdag wacht PSV. Met een fikse portie inzet en een beetje geluk met de kansenafwerking kon het wel eens een mooie Tweede Kerstdag worden, voor iedereen met een groen-wit hart welteverstaan! Kop d'r veur!