Thriller FC Groningen - Ajax 1-0

Door Redactie 10 reacties

FC Groningen won verdiend de wedstrijd tegen Ajax met 1-0. Doelpuntenmaker was Danny Holla die scoorde in de 40e minuut van de eerste helft, het enige doelpunt van de middag.

Het moet gezegd worden. Het was weer ouderwets in de Euroborg. Zowel bij de spelers van FC Groningen als de supporters. Passie,emotie, strijd gezang, klappen, juichen, schelden, het was een heerlijke middag, vooral omdat de overwinning zoet smaakte. Je zat op het puntje van de stoel.

De eerste helft begon met een makkelijker spelend Ajax. FC Groningen kwam vaak even een stap tekort doordat de Amsterdammers de bal wat sneller rond speelden alhoewel het tempo niet al te hoog lag. Dit resulteerde in een aantal hoekschoppen waar weinig gevaar uit voortkwam. Het meeste gevaar door Ajax kwam eigelijk door2 verkeerde inschattingen die Sankoh maakte die te gemakkelijk uitverdedigde. In de 17e minuut kreeg Levchenko de eerste behoorlijke mogelijkheid. Na goed aangeven door dehardwerkende Berg miste hij de bal op een haar na. Direct daarnakreeg diezelfde Berg aan de linkerkant van het strafschopgebied een schietkans om de score zelf te openen.Hij knalde de bal voorlangs. In de 40e minuut speelde Danny Holla vanaf de linkerkant zichzelf vrij en via Garcia en Van der Laak, kwam hij recht voor het doel te staan rand strafschopgebied en haalde ongenadig hard uit. Stekelenburg was compleet kansloos 1-0.

In de tweede helft werd Suarez in de spitspositie gezet daar Stenmannin de eerste helft aan de rechterkant hem volledig in de zak had. Dat resulteerde bijna direct in een goal maar de goed uitlopende doelman Luciano dwong Suarez naar de zijkant en smoorde het gevaar. FC Groningen werd feller en kreeg meer grip op het middenveld. Ook Sankoh en Granqvist hadden meer mogelijkheden om via het middenveld op te bouwen.De wedstrijd kon alle kanten op. Aanvallen over en weer. Het stadion kolkte. Ron Jans haalde Garcia die wat onzichtbaar was voor de nieuwe aanwinst Pedersen die naast Berg ging voetballen. De ietwat statische spits kon vaak goed de bal bij zich houden waardoor de achterhoede en middenveld van FC Groningenmeer konden aansluiten. Toch was het Ajax die vlak bij de gelijkmaker kwam. In eenrommeligesituatie in het strafschopgebiedbij FC Groningen belandde de bal voor de voeten van Thomas Vermaelen die verwoestend tegen de kruising aanknalde.Marco van Basten wisselde. Gabri moest het veld ruimen voor Sno. Een tactisch domme wissel, daar Sno nog niet de helft qua inzicht heeft op het veld dan Gabri. Ook de supporters van Ajax lieten dat duidelijk blijken. FC Groningen liep op zijn tandvlees door de wedstrijd met verlenging tegen NAC afgelopen woensdag. En het moet gezegd worden, Jans reageerde allert hierop en wisselde op tijd en op de juiste manier. De moegestreden Stenman ging van het veld voorMetaj en Goran Lovre werd gewisseld voorAndersson. Ajax raakte geirriteerd.Door de strijdlust van de Groningers kwam Ajax zelden aan voetballen toe. Jan Vertonghen ging zelfs zover, dat hijna zijn eerste gele kaart nogmaals over de scheef gingdoor een dommeopmerking op de leiding te geven, en vervolgens een tweede gele kaart kreegen kon vertrekken. Marco van Basten die ook al geirriteerd het veld opgelopen was kon eveneens alvast de Ajaxbus opzoeken. In de laatste minuut moest Andersson met een brancard het veld verlaten na een duel met Leonardo en dat zag er niet goed uit. Tegelijkertijd fluitte Wegereef na vier zinderende minuten als extra tijd af. Het stadion ontplofte in euforie.

Al met al een verdiende overwinning en een klein beetje geluk. Na afloop was ook duidelijk aan de spelers en supporters te zien datze dat ook even nodig hadden. Uitblinker was Stenman die een geweldige wedstrijd neerzette. Maar het collectief heeft deze middag echt gewonnen. Een collectief van spelers en supporters en dan kan voetbalgeweldig zijn.

Opstelling van FC Groningen: Luciano,Hiariej,Sankoh,Granqvist,Stenman ( Metaj 85 ),Van der Laak, Holla, Lovre ( Andersson 80 ), levchenko,Berg, Garcia ( Pedersen )

Opstelling van Ajax: Stekelenburg,Van der Wiel, Wielaert, Vermaelen,Schilder,Gabri ( Sno 57), Vertonghen, De Jong ( Sarpong 76) Sulejmani, Suarez, Emanuelson ( Leonardo 56 )

Scheidsrechter: Jan Wegereef

Geel: Van der Laak, Granqvist, Vermaelen, Schilder, Berg

Rood: Vertonghen ( 2xgeel )