Trots van het Noorden troeft Friese wannabe's met duidelijke cijfers af: 1-4

Door Redactie 27 reacties

FC Groningen heeft de twee nederlagen van eerder deze week op fraaie wijze weggespoeld! In de Derby van het Noorden werd Heerenveen in eigen huis overklast door onze trots, wat leidde tot een prachtige 1-4 eindstand. In de eerste helft had de thuisploeg het meeste balbezit, maar desondanks werd het spel gemaakt door de Groningers. Al in de dertiende minuut kopte Jonas Ivens uit een corner raak en was de voorsprong in handen. Zo’n tien minuten later verdubbelde Tim Matavz die voorsprong en zo kon de FC met 0-2 gaan rusten in Heerenveen. Tien minuten na rust stuiterde een vrije trap van Dusan Tadic eveneens in het doel maar later werd het na de 1-3 van de Friezen toch nog even spannend. In de slotminuut tekende Tadic echter voor zijn tweede treffer en bepaalde zo de eindstand op 1-4! Deze dag kon bijna niet mooier.

Het wedstrijdverloop van SC Heerenveen - FC Groningen wordt hier live bijgehouden, zorg er dus voor dat je de pagina regelmatig ververst om zo de laatste updates te kunnen zien. Het duel begint om 14:30 uur en staat onder leiding van Ed Jansen, jawel, die ene scheidsrechter waarbij onze FC nog nooit heeft verloren! Dat geeft nog eens extra goede hoop.

De opstelling
Er waren drie twijfelgevallen te noemen in de aanloop naar dit duel, Jonas Ivens, Danny Holla en Thomas Enevoldsen kampte met lichte klachten. Toch zijn ze alledrie fit bevonden om ook tegen Heerenveen in de basis te starten. Desondanks heeft Pieter Huistra twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de verloren bekerwedstrijd in Utrecht. Slachtoffers hiervan zijn Tom Hiariej en Gonzalo Garcia. Beide speelden tegen zowel Twente als Utrecht niet goed en dus zijn deze wijzigingen niet verrassend. Hun vervangers zijn Tim Sparv en Nicklas Pedersen wat leidt tot de volgende opstelling:

Matavz
Tadic - Pedersen - Enevoldsen
Sparv - Holla
Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld
Luciano

De wedstrijd
Na een aantrekkelijke openingsfase met momenten voor beide ploegen, is het FC Groningen dat na 13 minuten op voorsprong is gekomen! Een knappe actie en evengoed schot leverde via de doelman een hoekschop op voor onze FC. Dusan Tadic nam deze corner uiteraard en dat deed hij verdienstelijk. De goed ingekomen Jonas Ivens kopte de bal perfect in de lange hoek en liet Stuhr-Ellegaard kansloos. Groningen op 0-1! Laat dit het begin zijn van een prachtige wedstrijd, het feest in het uitvak is in ieder geval compleet, vanaf minuut één al trouwens. Ook op dit vlak wordt maar weer bewezen wie de echte Trots van het Noorden is!

Het balbezit is vooralsnog vooral voor de thuisploeg, maar onze FC staat ijzersterk en snijd vrij gemakkelijk door de Friese defensie heen. Na 25 minuten voetballen lag de bal al voor de tweede keer achter de doelman van Heerenveen! De doelpuntenmaker was niemand minder dan Tim Matavz, die na een goede pass van Enevoldsen oog in oog met de keeper zoals altijd koelbloedig afrondde. Even later kreeg onze FC wederom een grote kans, na een heerlijke aanval kwam uiteindelijk het schot van Thomas Enevoldsen, die de bal helaas in het zijnet schoot.

Deze prachtige stand was voor oude bekende Ron Jans genoeg reden om al vroeg in de wedstrijd te wisselen. Zowaar werd het een aanvallende wissel, Bas Dost kwam in de ploeg in plaats van middenvelder Svec. Veel kansen leverde dit echter niet op voor de Friezen, om precies te zijn: nul. We mogen trots zijn op het spel van onze ploeg, het ziet er zo soepel uit, prachtig om te zien. Als de FC nog iets beter met de kansen zou omgaan, al hebben we natuurlijk niks te klagen, dan had het al wel 0-4 kunnen staan. In totaal kwam Groningen tot zes echte doelpogingen waarvan drie op doel en dus twee goals! Statistieken om je vingers bij af te likken als Groninger.

Vlak na rust was alweer een gigantische kans voor onze trots. Een goed schot van Nicklas Pedersen kon door Stuhr-Ellegaard niet klem gepakt worden, waar Tadic bijna van profiteerde. Hij stiftte de bal fraai over de keeper heen maar die poging belandde via de bovenkant van de lat op het dak van het doel. Zo'n tien minuten later was het echter wel raak voor Dusan Tadic! Zijn vrije trap van grote afstand werd in het strafschopgebied door iedereen ontweken waardoor de bal zo in de lange hoek zeilde: 0-3! Wat een heerlijke dag is dit.

In de 68e minuut deed Heerenveen iets terug, via invaller Djurucic. Een knappe goal die even later leidde tot paniek in de Groningse defensie, gelukkig wist Andreas Granqvist te redden op doellijn anders was de spanning écht terug geweest. Nog geen vijf minuten later was er even de angst voor een ernstige blessure bij Tim Matavz. Hij werd vies aangepakt door Jong-A-Pin die daarvoor niet eens een vrije trap tegen kreeg. Maar de kapotte kous van onze spits was het bewijs dat de noppen van de Friese verdediger op een plek kwamen waar je rood voor verdient. Het duel werd de minuut onsportiever van Friese kant. Bij een blessure van invaller Petter Andersson (wederom aan de knie!) speelden ze vrolijk door. Uiteindelijk moest Petter het veld per brancard verlaten, maar de bewegingen die hij terwijl met zijn been maakte waren wel geruststellend.

In de minuten daarna was Dusan Tadic het doelwit van de Heerenveense schopploeg, het duel gaat nog uit de hand lopen op deze manier. Maar met deze 1-3 stand met nog tien minuten te spelen kunnen we uiteraard tevreden blijven! Wij zijn de Trots van het Noorden! Even hierna kon Tim Matavz in een counter alleen af op de keeper, maar bij zijn loopactie werd hij opzichtig neergelegd door Arnold Kruiswijk, die hiervoor logischerwijs de rode kaart ontving. Arnold bedankt!

In de blessuretijd kreeg Tim Matavz nog een geweldige kans, wederom oog in oog met de doelman van Heerenveen, maar dit keer faalde de Sloveen. Hij schoot te wild in waardoor de bal over de kruising vloog. Toch werd de blijdschap nog eens vergroot in de extra tijd, Dusan Tadic knalde een minuut voor tijd namelijk zijn tweede van de middag in het net en bepaalde zo de eindstand op maarliefst 1-4! Daar kun je mee thuis komen, wat een dag!