Wij staan bovenaan na zakelijke winst op Excelsior

Door Redactie 15 reacties

Het is waarschijnlijk maar voor even, toch is het mooi om te zien dat FC Groningen momenteel bovenaan staat in de Eredivisie. Na een wisselvallige eerste helft waarin beide ploegen een aantal goede kansen kregen, werd de wedstrijd in de tweede helft beslist door de FC. Via goals van Nicklas Pedersen en Tim Matavz zette de thuisploeg de Rotterdammers opzij en die voorsprong werd niet meer weggegeven. Na de 2-0 overwinning kon er weer flink gefeest worden, zeker toen teletekstpagina 819 op de megaschermen werd getoond, met FC Groningen op één! Het bleef nog lang genieten in de Euroborg.

Nog geen volle week na de op het nippertje gewonnen wedstrijd tegen Utrecht was het vanavond alweer tijd voor een thuiswedstrijd. Voetbal op de zaterdagavond brengt toch altijd iets extra’s met zich mee, wat er op de zondag mist. Er kon met vertrouwen worden uitgekeken naar het duel met Excelsior, want onze FC was met drie overwinningen en twee gelijke spelen nog steeds ongeslagen. Maar er moest ook zeker gewaakt worden voor onderschatting. Bij het noemen van de naam van de bezoekers zal menigeen niet erg schrikken, het was namelijk de gedoodverfde degradatieploeg. De Rotterdammers hebben echter karakter getoond en ook zij kenden een prima competitiestart, met tien punten uit vijf wedstrijden. Kortom, vol gaan voor de winst, maar geen steken laten vallen achterin.

Ten opzichte van vorige week was in de basisopstelling maar één mutatie. Tim Matavz heeft zijn plekje in de spits namelijk weer terug gekregen, na de niet echt succesvolle test met Nicklas Pedersen op die plek met Leandro Bacuna in de rug. Even leken we onze linksbuiten, Dusan Tadic, te moeten missen, hij had afgelopen week last van een ontstoken teen maar was daar voldoende van hersteld om ook deze wedstrijd weer in de basis te kunnen starten. Het totaalplaatje zag er als volgt uit:

Matavz
Tadic – Pedersen – Enevoldsen
Sparv – Hiariej
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

In de beginfase schommelde het spel wat heen en weer en duidelijk was dat beide ploegen wel wilden aanvallen. Na zo’n tien minuten spelen onderstreepte Excelsior dat even via een geweldige kans voor de levensgevaarlijke Fernandez. Uit een lastige positie schoot de spits vlak voorlangs en liet de Euroborg even opschrikken. Vervolgens kreeg de FC wat kleine kansjes voor onder andere Jonas Ivens, die erg aanwezig was aan de kant van Groningen. Excelsior probeerde de Groningers al snel in de wedstrijd met tijdrekken uit de concentratie te halen en de Kralingers leken ook gezorgd te hebben voor een passende grensrechter, die op z’n zachtst gezegd erg bedenkelijk vlagde.

Er werd geen geweldig veldspel op de mat gelegd in de eerste helft, en het was zelfs Excelsior dat de grootste kansen kreeg. Rond de twintigste minuut moest Maikel Kieftenbeld zijn ploeg van een achterstand afhouden toen een corner tot veel gevaar leidde. Gelukkig stond de back precies goed en kon hij de bal vlak voor de doellijn opruimen. Ook daarna kreeg Groningen de nodige kansjes maar erg veel gevaar kwam daar nou ook weer niet vanaf. In de 35e minuut was die grote kans er wel, al was het geen makkelijke. Na een vrije trap kwam de afvallende bal in de zestien voor de voeten van Pedersen terecht die moest draaien en schieten, alleen dat laatste lukte niet voluit waardoor de bal vlak voorlangs stuiterde. Een paar minuten later was het de beurt aan Matavz die kon uithalen vanaf randje zestien. Hij was het eindstation van een mooie snelle aanval die vanaf Ivens via Kieftenbeld en Hiariej bij de Sloveen terecht kwam, hij miste helaas de scherpte en schoot ruim een meter naast het doel van keeper Paauwe.

Die kansen waren het begin van een sterkere fase van FC Groningen, waarin de bezoekers wat minder te vertellen hadden. In het slot van de eerste helft leverde Dusan Tadic nog een prima vrije trap af die goed gekeerd werd door de doelman van de Rotterdammers. Tadic bleef scherp, pikte de afvallende bal direct weer op, passeerde slim zijn man aan de zijkant en gaf de bal goed voor op Pedersen die achterin de zestien helemaal vrij stond. Hij moest gewoon uithalen en deed dat ook maar zag zijn schot geblokt worden door een verdediger. Even later kon de prima fluitende Gözübüyük fluiten voor de theepauze, deze jonge scheidsrechter zag alles prima en floot rechtvaardig.

Na rust begon FC Groningen direct fel. Na een subliem overstapje van Tadic kon Fredrik Stenman de bal goed voorgeven op Matavz, die daar een corner uit haalde. Die hoekschop van Tadic kwam perfect terecht voor wederom Stenman die prima inkopte, maar helaas was de redding even prima en bleef het weer bij een corner. Een paar minuutjes later zagen we weer een flitsende aanval van de thuisploeg. Een diepe bal van Luciano werd door Matavz prima gecontroleerd en teruggelegd op Pedersen die met een uitstekende steekpass Tadic de diepte in stuurde. De Serviër hield het overzicht en gaf de kans aan de meegelopen Enevoldsen, het schot van de kleine Deen werd gekraakt door een inglijdende verdediger maar ook Enevoldsen hield vervolgens het overzicht en bediende zijn landgenoot Pedersen uitstekend. Voor hem was het een kwestie van binnenschieten en dat deed hij, in tegenstelling tot vorige week, prima! Een bevrijdende goal en ook erg belangrijk voor het vertrouwen van Nicklas Pedersen.

Na een stuiptrekking van de aanval van Excelsior lag er voor FC Groningen ruimte om te counteren. De altijd even beweeglijke Matavz werd weer bereikt en wederom legde hij de bal goed terug op Pedersen, die op precies het goede moment de dieptepass gaf. Daarna kregen we weer de Matavz te zien hoe we hem kennen, vlijmscherp. Hij liep de verdediging eruit en rondde ondanks de druk in zijn rug koelbloedig af: 2-0.
Tien minuten voor tijd was het tijd voor een publiekswissel, Nicklas Pedersen werd bedankt voor zijn grote aandeel in de overwinning, namelijk een goal en een assist. Leandro Bacuna kwam binnen de lijnen en even later werd ook Dusan Tadic gewisseld, waarvoor Koen van de Laak in mocht vallen. Gonzalo Garcia mocht zelfs nog zijn eerste Eredivisie –minuten maken van dit seizoen, ten koste van Tim Matavz. In die paar minuten bewees Garcia maar weer waarom hij nauwelijks aan spelen toe komt, want een levensgrote kans schoof hij zomaar voorlangs. Maar goed, dat kon de pret niet drukken, tijd voor feest in de Euroborg!

Het “wij staan bovenaan” was veelvuldig zo niet constant te horen binnen en buiten het stadion, er heerste een geweldig gevoel, bij supporters, spelers en staf. We mogen trots zijn op zo’n sterke competitiestart, en nu wordt het menens, uit tegen PSV en Twente. Maar eerst nog even op en neer naar Rijswijk, waar we woensdag in de beker aan mogen treden tegen Haaglandia.