Terug

Deel deze pagina:

Clubliefde, for better or worse

Door Redactie 13 reacties

Eén van de waarden van Boerenmacht.nl is dat iedereen in gelegenheid is om via ons groen-witte platvorm zijn of haar zegje te doen over het wel en wee rondom onze FC! Zo kregen we via de mail een uitgebreide inzending van één van onze vaste reageerders Peter Richters, waarvoor onze dank!   

Beste redactie,

De start van onze club is verre van goed. Tijdens mijn vakantie heb ik drie voetbalwedstrijden bezocht. Na deze wedstrijden moest ik elke keer weer een parallel trekken met onze eigen FC. Wat me elke weer in Engeland opvalt hoe supporters met verlies of slecht spel omgaan. Meer respectvol en geen boegeroep of uitfluiten. Iedere keer weer een verademing. Had een deel van onze supportersschare maar een klein beetje meer van deze meer positieve beleving. Ik heb hierover een verhaal geschreven en ik hoop dat jullie er wat mee kunnen.

Succes met jullie mooie site!

met vriendelijke groet,

Peter Richters 

Als FC groningen supporter volg ik tijdens mijn vakantie de club en ons Boerenmacht forum op de voet. In mijn zomervakantie heb ik dit jaar drie wedstrijden bezocht, waarvan één in Duitsland en twee in Engeland. Allereerst bezocht ik in Duitsland de wedstrijd Eintracht Braunschweig tegen Karlsruhe. Dat was de openingswedstrijd in deze competitie. Eintracht Braunschweig speelde in seizoen 2013/2014 nog op het allerhoogste niveau, maar is afgelopen seizoen gedegradeerd naar de 3.Bundesliga.

Deze traditionele club, met als bijnaam die Löwen is opgericht in 1895 en gehuisvest in het Eintracht Stadion. Al ver voor de wedstrijd trok middels een Corteo vanuit het centrum van Braunschweig supporters luidruchtig naar het stadion. Ondanks de degradatie was het stadion goed gevuld met meer dan 20.000 toeschouwers, het overgrote deel gehuld in geel/blauw, in de clubkleuren van de club.

Ondanks de warmte werd er een behoorlijke pot op de mat gelegd. Karlsruhe opende de score na 24 minuten. In plaats van boegeroep of een fluitconcert, werd Eintracht juist nog meer door de aanhang aangemoedigd. Vlak voor het rustsignaal dacht ik, dat wordt vast een enorm fluitconcert, zoals we gewend zijn bij onze FC. Maar niets van dit alles, integendeel, een staand applaus van het thuispubliek voor de spelers. 

En zo goed voetbalden ze niet. Na de rust maakte Eintracht de 1-1 en dat werd ook de eindstand. Het thuispubliek bedankte de ploeg met applaus ondanks een puntje en een aantal gemiste kansen voor de thuisploeg. 

In Engeland twee wedstrijden bijgewoond, afgelopen vrijdag de wedstrijd Birmingham City tegen Swansea. Bij the Blues Maikel Kieftenbeld in de gelederen en bij Swansea de Nederlanders Erwin Mulder, Mike van der Hoorn, Leroy Fer en Luciano Narsingh. Swansea, afgelopen seizoen gedegradeerd naar de Championship is één van de favorieten voor een terugkeer naar the Premiership. Birmingham City handhaafde zich nog maar ternauwernood in the Championship.

In een amusante wedstrijd in zeer hoog tempo, kreeg Birmingham City kans op kans. Swansea bakte er helemaal niets van. Dat het uiteindelijk 0-0 bleef was een wonder. Erwin Mulder had een aantal uitstekende reflexen. Ondanks de zeer vele kansen voor City en een teleurstellend resultaat voor de thuisclub, een keurig applaus na de wedstrijd. Geen gefluit of boegeroep. Swansea speelde zeer matig maar het bomvolle uitvak van the Swans, bleef na afloop namen van de spelers scanderen. Zo kan het ook!

Na de wedstrijd nog een tijdje heel leuk gesproken met Maikel Kieftenbeld, in mijn ogen vaak een ondergewaardeerde speler tijdens zijn FC periode.

Kieftenbeld speelde trouwens een uitermate goede wedstrijd, won zijn duels, en ondanks het vele fysiek, hij pakte geen kaarten. Tijdens deze wedstrijd speelde de FC thuis tegen Willem II. Fris uit de kleedkamer was Maikel al op de hoogte van het verlies tegen Willem II.

Op Twitter las ik al berichten van fluitconcerten, boegeroep en bier gooien naar spelers. Zelf heb ik daar helemaal niets mee. Ook Kieftenbeld gaf aan dat er gewoon meer respect is richting voetballers in Engeland. Daarnaast waren we het erover eens dat uitfluiten, (zeker bij jongere) spelers nog meer gaan verkrampen. Kieftenbeld heeft het overigens erg naar zijn zin in Engeland en vond het leuk om met ons Nederlanders te praten.

De laatste wedstrijd op zaterdag was het duel tussen West Bromwich Albion en Queens Park Rangers, laatstgenoemde club gecoacht door Steve McCLaren. Nog heel kort gesproken met hem en hij vroeg o.a. waar we weg kwamen. Ah Groningen! zei hij. De wedstrijd zelf at The Hawthorns, was een unieke. In de rust was het nog 1-1, maar The Baggies liepen uit naar maar liefst 7-1.

Zoals meestal in Engeland, geweldige sfeer en ondanks de 7-1 oorwassing en derde nederlaag op rij voor het team van McClaren zaten er een kleine 2000 uitsupporters op de tribune. Voor het einde van de wedstrijd was een behoorlijk deel reeds naar de uitgang gelopen, maar de overigen namen de moeite om hun team te bedanken. Om de bus van QPR verzamelden zich net als vooraf de wedstrijd zowel thuis als uitsupporters. Na een pak slaag van 7-1 en derde nederlaag op rij zou je denken dat er een grote groep supporters van QPR verhaal zou gaan halen bij de spelersbus. Maar ook hier niets van dit alles. QPR supporters verlieten, weliswaar teleurgesteld, rustig het stadion en liepen richting bus, tram of trein om huiswaarts te keren.

Tja en wat heeft dit nu alles met onze FC te maken? Sinds 1989 heb ik een seizoenskaart van de FC en volg de club op de voet. In goede en mindere tijden. Waar ik moeite mee heb is dat sinds jaren, ook al in het Oosterpark, een deel van het publiek zo negatief is. Fluitconcerten en boegeroep heb ik niets mee, en denk ook niet dat het de spelers helpt, integendeel zelfs.

Ook al zijn we met regelmaat niet echt (voetballend) verwend de laatste jaren, het blijft mijn cluppie. Na een toch redelijke voorbereiding met wedstrijden tegen Bremen en Caen, waren de verwachtingen, ook na het aantrekken van Buys/Spijkerman en het behouden van spelers als Mahi, Padt en Doan aardig hoog. Wellicht te hoog. FC ging met 5-1 ten onder in Arnhem en ik denk dat de spelers zelf hier een behoorlijke deuk in hun zelfvertrouwen hebben opgelopen.

Kan me voorstellen dat bij de eerste thuiswedstrijd tegen Willem II de spanning er al goed op zat bij de jongens. Er moest gewonnen worden. Want als je van Willem II al niet winnen kan....., las ik al met regelmaat. FC verloor en een explosie van negativiteit barstte weer los. Van het team moet knokken tegen degradatie, slechte spelers, niet de juiste spelers aangetrokken die verkast zijn naar andere clubs, slecht beleid, slechte scouting, kortom er deugt na twee wedstrijden al helemaal niets meer van.

Ik ben van mening dat FC een prima selectie heeft en gaat spelen voor het linkerrijtje. Iedere selectie heeft wel een linie die wellicht iets kwetsbaarder/of minder is. Zo ook onze FC. Er zit veel potentie in ons middenveld. Drie jonge spelers om trots op te zijn uit eigen jeugd. Maar ook wisselvallig. Toch is de enige manier om te groeien, wedstrijden blijven spelen. En voor ons als supporters deze jongens te steunen. (Zelf)vertrouwen van spelers is essentieel voor prestaties. Uiteraard zijn het de spelers die het zelf moeten doen en laten zien. Maar supporters hebben zeker invloed op het team, zowel negatief als positief.

Ik probeer sowieso één keer per jaar naar Engeland te reizen, om wedstrijden te bezoeken. De beleving, respect en sfeer is in Engeland uniek. Hadden we maar een klein beetje meer van dit in ons eigen HCM stadion en iets minder negativiteit door middel van fluitconcerten en boegeroep. 

Natuurlijk is het waardeloos als ze verliezen, of hoe de ploeg soms verliest. Maar als ze winnen, wordt het wel samen gevierd. Liefde voor een club bestaat in mijn ogen niet alleen uit winst of verliespartijen. Clubliefde gaat verder dan dat.

In Birmingham tijdens het shoppen bezocht ik een winkel. De verkoper (zelf supporter van Birmingham City) vroeg waar ik weg kwam en waarom ik in Engeland was. Ik vertelde hem dat ik sinds 1998 The Hawthorns bezoek en sindsdien West Bromwich Albion support. Ik gaf aan dat in de afgelopen 20 jaar dat ik de club bezocht, ze maar twee keer heb zien winnen. De verkoper zei:

' that doesn't matter, you'll support them anyway....' En zo is het!

Reacties:
Ronnie 22-08-2018 om 07:46

Beste Peter,

ik denk dat je laatste regel alles zegt. Supporter ben je voor het leven. Een speler kan een transfer krijgen, een echte supporter niet. Je kunt in een slecht seizoen niet in 1 keer supporter worden van zwolle of utrecht.

heb je een keer gekozen voor een club met hart en ziel, dan zit je er aan vast. Supporter zijn van Groningen valt niet altijd mee. Zeker we teren nog op de eerste jaren euroborg en de beker en hebben dat nivo nog op ons netvlies. Als je dan ziet hoe er tegen Vitessen en Willem 2 wordt gevoetbald, dan staat het huilen je nader dan het lachen.

niet omdat we gewoon zeikerds zijn (die zijn er ook op dit forum) maar omdat we betrokken supporters zijn, ons zorgen maken en verliezen altijd zeer doet. Noem het frustratie, onmacht. 

Die frustratie en onmacht uit zich soms in fluiten, negatief stukje op boerenmacht etc. Ik zie dan net als jou, betrokken supporters. Het komt ze alleen wat beroerder de strot uit/ mijn strot uit. 

Terug naar de huidige situatie; ik probeer positief te blijven, tenslotte nog maar 2 wedstrijden onderweg. Maar als graafschap uit niet 3 punten oplevert en az en ajax ook worden verloren krijg je toch de twente situatie. Die konden ook niet degraderen namelijk. En in de winterstop is het EN te laat EN er is geen geld om te investeren.

ik maak mj dus zorgen, op inhoud en wat ik zie. Ik zal de fc nooit inruilen voor een andere club, fluiten zal ik ook niet. Maar zorgen maken en dat uiten blijf ik doen. 

Of ik dan wel of niet pas in de verschillende definities van supporter zijn die al voorbij zijn gekomen op deze site houdt mij niet bezig eerlijk gezegd. Ik ga al 25 jaar iedere 14 dagen heen en blijf dat doen.

Peter: ik ondersteun je oproep om achter de ploeg te blijven staan van harte, maar heb ook oog voor de betrokkenheid van supporters die frustratie op een andere manier uiten.

22-08-2018 om 09:07

beide reacties ( van Peter en van Ronnie hierboven ) zijn heel herkenbaar. Goed geschreven en veel toevoeging is niet eigenlijk niet nodig: spreekt voor zich! 

Wel heb ik nog steeds een groot vertrouwen in Nijland en de TS ( Ron Jans en de trainers ).  Zoals ik al eerder schreef: er wordt gewerkt aan een mogelijkheid om meer geld te genereren bij een nieuwe eigenaar/investeerder om de selectie sterker te maken. De ambities kwamen de laatste 5 jaar niet helemaal uit de verf. En begrijpelijkerwijs waren er "vroeger" meer supporters die geloofden in een winnend elftal: die lijken nu deels in het weekend met Fox, chips en bier op de bank te zitten. Supporters zijn niet alleen maar gloryhunters...leven juist mee met de problemen die er zijn.

Laten de supporters nu geen doemdenkers zijn !:  de punten zijn natuurlijk nodig, de tegenstanders/kleinere clubs  zijn geen makkie meer, en de trainer krijgt van de leiding vooralsnog het vertrouwen.  Dan geeft het geen pas dat wij/supporters, over het hoofd van de clubleiding, NU AL het vertrouwen opzeggen en het vertrek eisen van de leiding. Ze zijn immers allemaal ontevreden ( citaat Ron Jans op Studio Voetbal ) met het getoonde voetbal in de eerste twee wedstrijden.  

Geef daarom  het vertrouwen, geniet van wat er wèl goed gaat en ondersteun het team voluit in het stadion !; Vorige jaar op 2/3 van het seizoen is het herstel onder Faber uiteindelijk ook gelukt en de andere clubs in het rechterrijtje gaan zeker ook tegenvallers krijgen.  Wat mij betreft komt er geen FC Twente scenario voor de FC dus. Het blijft een boeiende sport dat voetbal, en allereerst bij alles van onze eigen club,  FC Groningen. 

 

 

22-08-2018 om 09:24

Daar gaat het allemaal niet om Kees. Dat is het punt van Peter ook niet. Peter heeft natuurlijk een punt, maar het is niet te vergelijken. Ook ik bezoek met regelmaat wedstrijden in het buitenland. Vorig jaar notabene ook Birmingham. En ik zit ook om de twee weken in de Euroborg (ik kan de nieuwe naam maar niet onthouden...). 

Het grote verschil is niet zozeer de beleving van de supporters, het verschil zit 'm in de inzet/beleving van spelers. Vooral spelers uit Engeland zijn na 90 minuten echt kapot en dat zie je ook. Ik heb na een wedstrijd van FC Groningen altijd het idee dat de spelers rustig nóg 90 minuten kunnen spelen. Dat loopt zowel na winst als verlies rustig en bijna fris uitgerust een kalm rondje. Ik wil dat helemaal niet zien. Ik wil dat ze 'halfdood' op het gras liggen en geen puf meer hebben om nog een rondje stadion te doen. Ik ben nu ook geen fluiter, maar ik snap de 'fluiters' wel. Ik weet 100% zeker dat er niemand meer fluit en 'boe' roept als onze spelers dezelfde inzet tonen als in andere genoemde landen. Mooi voetbal hebben we allang afgezworen, dat gaat toch niet meer lukken, maar tommeloze inzet in het minste wat je mag verwachten. 

22-08-2018 om 09:47

ook daarin heb je gelijk. Het beste bewijs was die 3-3 wesdstrijd tegen PSV, en ook die verliepartij teghen Olympique Marseille waar de  laatste 5 minuten een doorlopend applaus te horen was !  Dat het stadion niet vol zit komt zeker ook door Fox.

Ik verwacht zeker volledige inzet en strijd van de selectie in dit seizoen, maar laten we elkaar niet de grond inpraten.

marcelfcg23-08-2018 om 09:18

Dit is nu een reactie waar ik vierkant achtersta. En die tomeloze inzet die we hier al jaren missen had ik gehoopt terug te zien onder Buijs. Zelf toonbeeld van inzet. Het kan nog komen maar ik ben bang dat we dat type spelers niet hebben.

22-08-2018 om 10:35

'Er zit veel potentie in ons middenveld. Drie jonge spelers om trots op te zijn uit eigen jeugd.'

 

Een middenveld met Drost, Hrustic en Vd Looi komt op alle vlakken tekort voor een linkerrijtje in de eredivisie, dit is geen mening maar een feit.

 

Verder komt enkel Vd Looi uit eigen jeugd!!

22-08-2018 om 10:50

Hrustic is inderdaad opgeleid door Schalke, maar kun je in principe wel eigen jeugd noemen op de Ajax manier omdat hij eerst in de opleiding van Groningen heeft gespeeld.

22-08-2018 om 11:31

Begin jaren '90 vroeg m'n opa (Fc fan in hart en nieren) me of ik eens mee wilde naar een wedstrijd in het Oosterpark. Tuurlijk!! Erg trots dat hij me vroeg!! Ik keek mijn ogen uit! Mijn opa zat er om de 14 dagen! 

Na afloop van de wedstrijd waar ik met hem was, reden we naar huis! Bij het uitstappen thuis riep ik 'tot straks opa,' want ik keek toendertijd op zondagavond altijd studio sport bij hem om 19.00u.

Ik heb hem daarna nooit weer gezien...een uur later was hij overleden..

Maar...die ene keer dat ik als jochie met opa mee mocht..was zo bijzonder voor mij...

Sinds die tijd was het Fc Groningen voor mij!

Ook ik baal en vervloek alles en iedereen wanneer het constant slecht loopt! Maar een fan zal ik altijd blijven, in voor en tegenspoed!

Hoop ook op een vlotte ommekeer nu! En met vlot is dat natuurlijk tegen de Graafschap! 

Ieder seizoen wanneer het weer tegenviel denk ik weleens...'ik verleng mn seizoenskaart niet weer..'

Maar ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen..ga daar 100% zeker weten spijt van krijgen!

Ieder seizoen, of wedstrijd hoop je dat het beter gaat! 

 

Groen hart22-08-2018 om 17:53

Mooi je verhaal !!

marcelfcg23-08-2018 om 09:22

Mooi verhaal zo recht uit het hart.

skjipke22-08-2018 om 11:38

Ik heb de samenvatting van Groningen-WillemII even bekeken op YouTube en als je heel eerlijk bent heeft Groningen voldoende kansen gehad on de wedstrijd te winnen. Er hadden zeker 3 ballen in gemoeten/gekund voor Groningen (2x van Weert en 1x Hrustic) terwijl WillemII eigenlijk maar 1 echte kans heeft gehad (en die ging er niet in) "Normaal" win je deze wedstrijd dus.

Waarom "voelt" het dan anders? In het stadion zie je geen samenvatting, maar een hele wedstrijd. Afgelopen vrijdag heb ik geen moment het gevoel gehad dat de spelers zich met het snot voor de ogen doodgeknokt hebben om de wedstrijd te winnen. Daar mag je in mijn ogen best kritisch op zijn.

Vorig seizoen werd er verloren van Ajax met 1-2, maar kreeg Groningen een staande ovatie. Geen punten, wel waardering voor het vertoonde spel. Dat is toch wat wij willen zien? Dat is toch waarom we supporter zijn van Groningen?

appie happie22-08-2018 om 11:42

De 3-3 openingswedstrijd tegen Heerenveen vorig..ook zo'n voorbeeld..dat eillen wij idd zien..of de laatste 30 min tegen Feyenoord ook afgelopen seizoen..daar oa kom ik voor..

 

En ik kom al vanaf mijn 12de bij de fc..en dat is 49 jaar..ik heb dus echt bijna alle hoogte en dieptepunten meegemaakt.ik mijn jeugd stonden de kinderkaartjes(a 1.25 fl)nog in het uitvak  dus tussen Holland sport of Dos of weet ik veel welke reeds uitgestorven  clubs dan ook.Na afloop gewoon onder de afrastering door het veld op ..dat kon allemaal toen nog gewoon.

 

Ik heb nog kleine boekjes met alle handtekeningen van de spelers toen in de eredevisie oa Arie Haan Johan Cruiff v Hanegem ect.

 

 

En ik kom nog steeds,al is het niet meer elke wedstrijd..ligt ook aan de aanvangstijd.

 

Dus behoor ik wel tot de echte fan's..in voor en tegenspoed.

22-08-2018 om 12:23

Het bovenstaande verhaal is voor de competitie in Engeland heel herkenbaar. Geen gefluit en geen gedoe rondom de wedstrijd. De werkelijkheid WAS eigenlijk wel even anders, want waar komt het woord "hooligans" vandaan?  Waar waren de meeste voetbalrellen in de jaren 80-90? In Engeland dus!!!!! Heb in die jaren meermalen wedstrijden van Newcastle en Leeds United bijgewoond en als het niet zo goed ging met de thuisclub, nou dan werden de spelers heus wel uitgefloten. Er werd echter niet met bier gegooid want vonden die 'limies" zonde van het geld want bier was toentertijd wel aardig aan de prijs. Dat het de laatste jaren zo gaat zoals het gaat ligt hoofdzakelijk aan het beleid van de Engelse regering en aan de clubs. Supporters die zich misdragen krijgen subiet een levenslang stadionverbod en mogen zich in de omgeveing van het stadion NIET laten zien tijdens een thuiswedstrijd. De buscombi's die hier tegenwoordig worden verzorgd, waren in de 70 tiger jaren in Engeland al gemeengoed. Menig tankstation's zijn door die zgn. "hooligans" letterlijk gesloopt. Dus "ergo conclusio": Door beter beleid is het in Engeland de laatste decennia aardig rustig, maar heus nog geen Walhalla zoals boven is voorgesteld, maar ja, ik denk dan maar zo............"neighbour's grass is always greener"

22-08-2018 om 12:51

klopt

Groen hart22-08-2018 om 17:54

Eens

22-08-2018 om 12:42

Ik vind het mooi dat iedereen de wedstrijd op zijn eigen manier beleefd. Als iemand wil applaudiseren na een 0-5 nederlaag tegen Go Ahead Eagles moet diegene dat helemaal zelf weten. Ik doe het in ieder geval niet.

Maar ik ben het helemaal eens met BriLy2014. Mijn irritatie heeft vaak ook een andere oorzaak dan een verliespartij. Ik trek het namelijk heel slecht als jongens/mannen die meer dan 200.000euro per jaar verdienen (met iets wat ze ook nog leuk vinden om te doen) te beroerd zijn om zich 1 of soms 2 keer in de week het snot voor de ogen te werken. Dat is voor mij zeker een reden om te fluiten. Als ik voetballers vergelijk met het trainingsregime van bijvoorbeeld schaatsers, of als ik bijvoorbeeld zie dat Kiki Bertens in 1 week 7 keer een wedstrijd speelt op een toernooi, dan denk ik wel eens wat zijn voetballers ook watjes. 

Als Groningen met 3-0 verliest van Ajax maar wel keihard gewerkt heeft en een mooie wedstrijd op de mat heeft gelegd zul je mij dan ook niet horen fluiten. Maar als er geen inzet getoond wordt (iets wat helaas veel te vaak gebeurt) dan heb je aan mij echt een hele slechte. En dan mag je mij prima een negatieveling noemen of een nepsupporter die zijn eigen spelers uitfluit dat interesseert mij echt niks. Ik vind namelijk dat je spelers best mag laten voelen als ze verzaken. 

22-08-2018 om 12:52

mee eens

skjipke22-08-2018 om 14:16

Zo is het en niet anders!

22-08-2018 om 15:13

Klopt helemaal! 

22-08-2018 om 14:07

Mooi Geschreven

22-08-2018 om 14:33

Nijland bevestigt aan RTVNoord dat CSKA Moskou een bod heeft gedaan op Doan, maar dat bod hebben ze NIET geaccepteerd en hij verwacht dat CSKA ook niet terugkomt, maar zeg nooit nooit.

 

Ik denk persoonlijk dat Daon en Memisevic of Te wierik nog gaan vertrekken.

Groen hart22-08-2018 om 17:57

Ik herken onze club hier totaal niet in. Geen strijd geen beleving.

maak me grote zorgen hoe het nu gaat . Dan maar schulden, haal een mv erbij anders vrees ik het ergste.

marcelfcg23-08-2018 om 09:33

Maar dat lost het probleem dus niet op. Supporters geven hier dus aan waaraan het schort. We willen spelers die 110% inzet geven. Dat moet de basis zijn. Waarom zat het stadion vol in de tijd van Groningen Thuis Pressie Voetbal? Omdat de spelers met tomeloze inzet de tegenstander op ging jagen. En juist DAT vonden we prachtig! Dat krijg je er niet in door bv Maher te halen want dat is een luie mooi weer voetballer.

skjipke23-08-2018 om 13:13

Wel met iemand als Ramselaar! (?)

nulvijftig23-08-2018 om 15:29

Kan geen kwaad om te kijken of hij voor een jaartje gehuurd kan worden. Dan Jesper Drost verkopen.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!