Terug

Deel deze pagina:

Column: Blijf achter de club staan!

Door Sigrid Elsinga 23 reacties

Het rommelt flink rondom mijn cluppie, het vertoonde spel houdt niet over en tegenstanders die op papier minder zouden zijn, wordt van verloren of gelijk gespeeld. Vorige week tegen VVV ging ik met een rotgevoel naar huis, niet alleen om het vertoonde spel maar omdat ik wist dat er enorm veel gedoe zou komen. Dat het nog erger kon afgelopen weekend lag niet in mijn planning, maar de gifbeker was klaarblijkelijk nog steeds niet leeg. Ik heb me rustig gehouden de afgelopen tijd, maar nu ga ik wel in de aanval. Waarom? Omdat ik mij ongelooflijk erger aan de volkomen ongenuanceerde reacties van een aantal supporters! Social media is een mooi medium, maar het kan ook volledig uit de bocht vliegen.

 

Natuurlijk weet ik heel goed dat het voortkomt uit teleurstelling en frustratie. Inhoudelijke kritiek heb ik uiteraard ook totaal geen moeite mee, dan kan er een discussie ontstaan, op een goede manier. Waar ik wel moeite mee heb, heel veel moeite, is het schofferen en beledigen van mensen. Afgelopen weekend spande FOX Sports de kroon: de camera's werden gericht op Nijland en Jans, omdat die vlak bij de dug-out zaten aan het eind van de wedstrijd. ‘’Schandalig!’’, werd geroepen, ‘’ondermijning van Faber’’. Een rel was geboren, dat terwijl iedereen die regelmatig in het stadion komt, weet dat de beide heren op het eind altijd bij de spelerstunnel of dug-out staan.

 

Dan even kort over alle ongenuanceerde opmerkingen op Facebook en Twitter, daar is met name Hans Nijland de kop van jut. Ik heb een aantal pittige discussies met hem gehad in het verleden, en ik weet heus wel dat hij niet in zijn eerste leugen gestikt is, maar de voetbalwereld is een jungle. Daar ga je het niet redden als ideale schoonzoon.

 

Het stadion is niet al te vol, dan vraag ik me af: waar zijn de dertigduizend feestgangers gebleven in het Stadspark, nota bene nog maar twee jaar geleden? Ik weet het, als je wint heb je vrienden, maar dat knaagt aan me. In mijn optiek ben je supporter in goede en minder goede tijden. Financieel is FC Groningen een gezonde club, maar het is niet gemakkelijk. We zijn een opleidingsclub, en daar is weinig aan te doen. Natuurlijk wil ik ook graag dat talenten bij ons blijven maar dat kan in de praktijk niet, allerlei partijen rondom een speler hebben een financieel belang.

 

De supporters van FC Groningen staan bekend als heel kritisch. Ik heb veel voetbalvriendjes elders in het land, en die verbazen zich daar regelmatig over. Zijn we niet té kritisch? Kunnen we niet wennen dat we geen spelers meer krijgen als Suarez, Granqvist en dergelijke voorbeelden? De scouting zal deze spelers vast wel vinden, maar dat doen de scouts van Chelsea evengoed. Kan het niet zo zijn dat we het met iets mindere spelers moeten doen? Omdat we niet kunnen opboksen tegen het grote geld in Engeland, Spanje en Duitsland? Wordt het misschien tijd dat we de ogen openen? Iedereen zal daar een mening over hebben. En zolang het inhoudelijk is, heb ik daar geen moeite mee.

 

Maar laten we eens ophouden om mensen openlijk te schofferen, acties als "we nemen witte zakdoekjes mee naar het stadion" is totaal onzinnig. "Uitzwaaiwedstrijd van Faber" idem dito, om over "Nijland moet oprotten" nog maar te zwijgen. Laten we nu als 12e man (en vrouw) achter het team gaan staan. Niemand kan mij wijsmaken dat het team er blij van wordt op de manier hoe het nu gaat, en uitfluiten is nog nooit iemand beter van gaan spelen. We hebben als club voor hetere vuren gestaan: we zijn gedegradeerd en door Hans Nijland ooit voor een faillissement weggehaald. Laten we de koppies erbij houden en onze reputatie waarmaken: trouw aan onze club, hoe moeizaam het nu ook gaat. Er komen echt andere tijden, daar ben ik van overtuigd! En ja, ik weet dat ik een groen-witte bril op heb, maar daar ben je supporter voor: anytime, anyplace, anywhere.

Reacties:
appie happie20-09-2017 om 18:32

Zo is het mevr Sigrid..maar;je weet dat de supportets en vooral degene die hier posten,bloedfanatiek zijn waaronder ikzelf zeide gek.Dus zit je int stadion en wordt er verrot gespeel  baal je enorm, dat kun je wel even volhouden maar het houdt een keer opdwz het spel is nu al zeker 3a4 jr bijna niet om aan te zien...met een enkele uitzondering...ik vind dat je achter je club staat maar daar moet wel wat tegenover staan,vind jij ook niet?ik ben natuurlijk fel  ook mijn commentaar maar ben voor de volgende wedstrijd altijd positief,dat blijft ook zo..maar het geduld met sommige spelers raakt wel een keer op.

Dus morgen 1-7

 

Vitesse wel uitgeschakeld door  amateurs    

20-09-2017 om 18:39

Goed geschreven stuk met een duidelijke mening van de schrijfster. En @Sigrid, je moet ook wat hebben om op te mopperen, nietwaar

20-09-2017 om 18:44

ik begrijp je statement , ik ben ook iemand die altijd zal blijven in goede en slechte tijden. maar ben ook niet weg van een portie goeie kritiek! en ik vind ook dat wij als supporters daar recht op hebben. wel vind ik dat we zondag gewoon weer achter de ploeg moeten staan , want die hebben het moeilijk. maar als ze er weer niks van bakken mogen ze het ook weer weten , want voor ons is het nog moeilijker! wij zijn voor altijd fan , voor hun is het hun brood en zijn maar passanten en hebben geen binding met de clubop een paar na natuurl

appie happie20-09-2017 om 19:17

Wie dan Achmed?

Hoekie20-09-2017 om 19:15

Je hebt heel helder weergegeven wat er aan de hand is. Ik vind met jou dat termen zoals oprotten Nijland, het oproepen tot zwaaien met zakdoekjes veel te ver gaan. Gelukkig heeft Hans Nijland en co voor hetere vuren gestaan. Ik geef het je te doen de plaats van Hans Nijland in te nemen. Natuurlijk mag er best gemopperd worden maar stelselmatig dezelfde personen te slachtofferen gaat mij veel te ver. Aan het begin van dit seizoen leek het er op dat de huidige selectie op tijd was geformeerd. Er waren zelfs een paar meevallers toen Mahi en Padt niet vertrokken. Warmerdam, Kane, ter Wierik Veldwijk en ook nog spelers als Doan, Antuna, Reis en Absalem die in de loop van het voetbalseizoen speelminuten zouden kunnen gaan krijgen. Waar ging het dan mis? Soms kunnen 1 of 2 spelers het verschil maken. Soms kunnen 1 of 2 momenten in een wedstrijd het verschil maken waardoor een team over een denkbeeldige drempel wordt geholpen. Het enige verwijt dat ik de spelers en de trainer kan maken, is de schijnbare gelatenheid waarmee alles wordt ondergaan. Tegen Fc Twente is het minste wat je kunt doen veel strijd en de wil om te winnen tonen. 

campesino20-09-2017 om 19:16

Dat het groninger publiek zeer kritisch is is gewoon grote bull shit. Al jarenlang is het voetbal niet om aan te zien. Maar ondanks dat de honden er geen brood van lustten, bleven ze trouw naar  de euroborg gaan. Jaar in jaar uit. Ik zou ons eerder dom klootjesvolk dan kritisch noemen. Maar voor alles is er een grens en na het verdedigende gestumper van vd looi, was er even hoop dat het met faber beter zou gaan. Maar wat deze beste man ons de laatste wedstrijden voorschoteld, daar zijn gewoon geen woorden voor. Dus ik begrijp echt niet hoe iemand het uit zijn strot krijgt ons kritisch te noemen.

natturlijk ben ik het er wel mee eens om met zijn allen achter de club te gaan staan. Dus wat mij betreft groningen aanmoedigen tot minuut 90 en mocht er weer een wanvertoning geleverd zijn dan zijn de witte zakdoekjes na afloop een prima idee

Woltjer20-09-2017 om 19:33

Uitfluiten, thuis blijven, boe roepen of witte zakdoekjes zijn uitingen van supporters. 

Ik stoor me daar niet aan. Mensen willen een leuke middag of avond maar als dat al jaren minimaal gebeurt begrijp ik wel dat ze hun ongenoegen uiten. 

20-09-2017 om 19:55

Geboren Groningen en waar ik ook naar toe ga, ik kom altijd terug in Groningen. Alleen om die reden al blijf ik altijd Groningen steunen.

20-09-2017 om 20:10

@ Sigrid,

Ha ...een stukje van gewaardeerde romantische  columnschrijfster, al jaren...  met die  liefhebberij "van Dordt en  FC Groningen"...chapeau voor jouw pleidooi !

Er is, hier op BM al veel neergeschreven...de meesten van ons zijn best wel begaan met het lot en hoe het met de club gaat, en ik merk zelf ook dat we vaak in herhaling vallen.  Op de een of andere manier laat je het niet los, en voer je achter het toetsenbord een campagne alsof we zelf die problemen bij de FC kunnen oplossen; zoiets van: "als ze nou maar eens.."'  Wat jij omschrijft, dat de club onderuit wordt gehaald, dat gaat dus met een vergrootglas over alles en niks.  Dat het ietsjes scherper is dan normaal? noem het een soort moeheid die is ontstaan, en waar de clubleiding in de persoon van hr Nijland ook geen medicijn voor in huis heeft. 

Jij schrijft dat het weer goedkomt,  laten we ons daar aan vast houden. 

Ik probeer steeds ook zó over de FC te denken, óók als een herfststorm eraan komt. 

20-09-2017 om 20:13

As ik de "Ôlle Grieze" weer zai. den bleujt mien hart weer op en zo gait dat ook as mien klup ain wedstried wint. Den is mien dag weer gout  !!!!!!

brummie20-09-2017 om 20:22

Sigrid, je slaat de spijker op zijn kop. Vind persoonlijk veel reacties ongenuanceerd. Heb ook contact met supporters van andere clubs die ook wedstrijden zien in het NL stadion, die zich afvragen waarom er zoveel kritiek is. Uitfluiten en uitzwaai acties hebben in mijn ogen niets met supporten van je club te maken. Dat het minder qua spel gaat is duidelijk. Maar nu worden er ook randzaken bijgehaald en soms op de man gespeeld. Je bent supporter in goede en mindere tijden. Blijf achter de ploeg staan i.p.v. in het negatieve te blijven. Supporters van fc zijn gewoon kritischer. Het is gewoon bijna nooit goed. Dat is niet van de laatste periode maar ook al in het Oosterpark was die teneur er al. De enige echte positieve vibe was er tijdens de europacup jaren 80, meespelen kampioenschap begin jaren 90, beginjaren euroborg en bekerwinst 2015. De andere periodes waren over het algemeen (voetballend) veel mindere periodes. Met als dieptepunt degradatie in 1998. Uiteraard baal ik ook als een stekker het minder gaat, maar blijf onvoorwaardelijk achter mijn cluppie staan. En doe dat graag op een positieve manier. 

20-09-2017 om 22:13

Net op Vitesse.nl zitten kijken na een teleurstellend gelijkspel tegen VVV en uitschakeling door amateurs. Dan zijn wij hier of dit forum nog aardig beschaafd. Wat ik wil zeggen: het zijn niet alleen Groningers die kritisch zijn. Ik heb zelf op deze site als eerste de kreet witte zakdoekje gebezigd, als beeldspraak voor het afscheid nemen van deze trainer. Ik ben er na 16 maand van overtuigd dat hij het niet op de rails krijgt. De play offs vorig jaar is echt scorebord geouwehoer, als ploegenvals Heracles het niet hadden laten liggen waren we gewoon 10e of 11e geworden. Overigens heb ik wel bewondering voor je grenzeloze optimisme en onvoorwaardelijke steun. Ik kan dat zelf helaas niet opbrengen.

20-09-2017 om 23:25

Ik denk dagt je die positieve vibe niet mag uitvlakken:  de Groninger is maar wat trots op Stad en de FC,  eigenlijk wordt dat onderbelicht.  En ik vind (met jou) dat de landelijke voetbalpers best een flinke duit in het zakje doet om de club neer te schrijven of te praten...dat hoort bij de korte emoties.  Maar bij andere clubs gaat dat ook zo, kijk naar Ajax, kijk naar FC Twente en nu naar Vitesse die in de eerste ronde is uitgeschakeld door amateurs... het is gewoon Hollandse zeikerigheid om negatieve verhalen breed uit te meten, en alle zogenaamde analisten die spinnen hier gafren bij, meteen na de wedstrijd met hun videobeelden van  mislukte acties of fouten.  Niet de Groninger (alleen) is vaak pissig op Bacuna, de pers moet hem ook hebbenm, net als Zivko en Letschert...en in jou geval: Sorloth..."ze kunnen ern niks van" wordt er dan geroepen.  Zolang er maar geen persoonlijke hetze naar Faber uit voort komt, laat het mij vrij koud.  Maar de zorgen, of de club  het dit siezoen wel om gaat draaien, dat negatieve sentiment, die zijn er natuurlijk wel.  Daarom wordt er bij ieder item op BM wel 30-40 x gepost, en ook veel meer gereageerd dan voorheen, twee jaar terug... in periodes dat het minder guing , toen werd er in de week ( dwz tussen de wedstrijden ) bijkans niks geschreven.  Nu is iedere dag wel iets in het nieuws, op VP of in de DvhN of op RTVNoord of in de GGezinsbode... Allemaal stappen ze in diezelfde "drol", en allemaal roepen ze "scheisse!"   .

Maar ik zeg je: gaat Groningen punten halen dan is ieder weer opgelucht en kunnen ze bij de club hun gewone werk weer doen,..daar ben ik van overtuigd.   

skjipke20-09-2017 om 20:44

Ik sluit mij volledig aan bij Campesino.

Volgens mij gaat het niet om het feit of we wel of niet achter de club staan... dat staan we namelijk wel. We zijn er allen mee begaan.

Feit is dat het ontbreekt aan vechtlust en mentaliteit (sommige spelers) en aan een strijdplan (technische staf) Deze twee samen zorgen voor de kritische reacties en volgens mij moet dat mogen. Misschien iets genuanceerder af en toe, maar dat heet emotie, Sigrid! 

Voetbal is oorlog! Maar niet in Groningen op dit moment.

20-09-2017 om 21:10

Sigrid, 

Geweldige column, hier staat de echte supporter op, laten we met zijn allen aankomende zondag tegen Twente nu eens massaal achte de club gaan staan en zorgen voor een bomvol stadion!

Mischien kunnen wij onze club hiermee net dat duwtje in de rug geven om het tij te doen keren.

Ik zal er zeker zijn!!!!

jvantilt20-09-2017 om 22:07

Bullshitverhaal. De kwaliteit van het voetbal laat al jaren te wensen over. Vele matige spelers met vele bravoure gekocht die in alle stilte zijn vertrokken. De paar uitzonderlijke gekocht om met winst te verkopen. Een clubgevoel creëer je er niet mee. Maar wat vooral opvalt is het gebrek aan inzet, de lamlendige mentaliteit van spelers die na de kleinste tegenslag het kopje laten hangen en de eeuwige slappe excuses van de trainer(s).  Als je slecht presteert keert het publiek terecht het stadion de rug toe.

Voortbouwen op een slechte fundering heeft weinig zin. Kom maar en paar jaar bij in de Jupilerlegue en ga vanuit daar opbouwen.

20-09-2017 om 22:08

Je houdt onvoorwaardelijk van je kinderen en tegen je club mag je je best eens afkeren. Ik vind het ook lastig om genuanceerd over FC te praten. Het is een vat vol emoties, en sinds 2e seizoen Huistra tot heden is FC onder Maaskant, Looi en nu Faber steeds verder afgebrokkeld. Ondanks alles achter je club blijven staan is te makkelijk. Natuurlijk, we verlengen altijd de kaarten maar we gaan steeds vaker met buikpijn naar het stadion. Ik heb afgeleerd om supporters die afhaken 'neppers' of successupporters te noemen. Ik begrijp ze wel. Het is al makkelijk 4 seizoenen vervelend om FC te zien. Onze kinderen krijg ik steeds moeilijker mee, kijken me aan alsof de tandarts met de boor in aanslag staat. De club zit in mijn hart maar waar is de club gebleven? Ik heb het niet over Suarez, Granqvist en Kostic. Met o.a Keukens, van Dijk, Roossien, Goble en Drent zag ik minder kwaliteit maar wel heel veel FC Groningen. Nu is de club eens aan zet, ik let even niet op de supporters.

20-09-2017 om 23:40

Sigrid beweert in haar column dat ze geen groen witte bril op heeft maar volgens mij slaapt ze wel in het gesigneerde FC-Groningen shirt met de handtekening van Juninho Bacuna, die ze in maart 2015 heeft gewonnen. Overigens stelt ze de zaken wat betreft de club wat te rooskleurig voor. Ik ben er ook wel van overtuigd dat het binnen afzienbare tijd beter zal gaan, maar dat wil niet zeggen dat er geen kritiek geleverd mag worden. Wat slecht is, is slecht en wat goed is, is goed. Ik kan de laatste jaren niet veel goeds zien bij de club, maar je bent supporter en blijft dus maar hopen op betere dagen, maar het valt niet mee om positief te blijven met het afbraakvoetbal van deze tijd. En Sigrid.........Groningers kritisch?? Ik zou als ik jou was eens wat verder het land in gaan en bij andere clubs kijken hoe het er daar aan toe gaat en je zult zien dat het daar ook niet altijd koek en ei is. . Ik denk dat "happygirl" dan uit een ander vaatje gaat tappen.

21-09-2017 om 00:19

Snap haar idee achter haar colomn, maar het is mosterd na de maaltijd, de supporters stonden er altijd, hebben alle blunders geaccepteerd in het verleden, het slechte voetbal en laten we echt serieus weezn, het weggooien van goed geld wat er toch ooit was.. en iedereen weet waar het aan het ligt maar kom me nu niet aan dat we nu ineens achter de club moeten staan,(dat stonden we altijd al) daarvoor hebben ze teveel gekloot en teveel slecht beleid gevoerd.. en dan nu ineens zielig doen? naah gaat er bij mij niet in, waardeer de supporters eerst maar eens die na jaren slecht voetbal en gekonkel met geld, en slechte aankopen/verkopen toch maar weer een seizoenskaart kochten, want Nijlandje had weer eens een mooie natte droom, vlak voor een transferperiode. Dus ik snap de huidige teloorgang totaal, laten we maar weer eens Juup spelen en alles op nul zetten, want dit is trekken aan een dood paard ook gezien het geld wat andere clubs (van Seumeren etc etc) wel binnen krijgen, want dat is de toekomst wil je nog aanhaken.

Wil je lekker je eigen broek ophouden ook goed maar dat zal dan Juup worden en bij de ene club zal het sneller gaan dan bij een andere.. Geld is er met het huidige manier niet meer, je zal een suikeroompje/sponsor nodig hebben.. dat is de toekomst en anders kan je wel achter je club gaan staan, maar lekker in de Juup..En dat is een keuze en ook vooral die de oude supporters moeten gaan maken, wil ik hier nog mee te maken hebben ,is het nog mijn club etc etc

En kritiek mag best, de supporters zijn het gewoon zat,na al de vele jaren van geklooi binnen de FC, en dat mogen ze best eens voelen ipv zielig te gaan doen, maar dat vind ik.

Hoekie21-09-2017 om 09:22

Begrijp je verontwaardiging niet. Je stelt voor dat ze Lekker in Jupiler League moeten gaan spelen. Nu spelen ze lekker slecht is het voor jou niet goed. Om in de Juup te komen moet je toch ook slecht spelen? 

21-09-2017 om 11:38

verschil moet er zijn , er zullen altijd fans zijn die blijven klappen bij een 0-5 achterstand en een handtekening vragen van hun held , of een natte doos krijgen van veldwijk. ook blijven er optimisten en realisten en een hoop mensen die blijven hangen in hst negativisme.

Jantje21-09-2017 om 12:27

Voetballen kunnen ze wel. maar tussen de oren zit het niet goed. dit is gewoon kwestie van wat wedstrijden winnen en het vertrouwen komt dan terug , en dan is alles zo maar weer de andere kant op. want voetballers zijn ook maar gewoon mensen.

21-09-2017 om 12:58

Net wat sommigen hier zeggen als het goed is wordt het gezegd en als het slecht is wordt het ook gezegd. Groningen supporters zijn heus niet kritischer dan anderen. Het is al jaren een geklooi. eens loopt de emmer over en krijg je terecht en meer kritiek. Sommigen willen gewoon niet zien wat er de laatste jaren mis gaat en gaan mensen het nog kwalijk nemen ook dat ze kritiek hebben. Van kritiek wordt je alleen maar beter lijkt mij. Bij velen zit Groningen in het hart, die komen heus wel terug als er beter wordt geprestreerd, nu zijn velen het even zat dat jarenlange geklooi. Mensen hebben geen geld meer over voor hun dure kaarten. Dat sommigen dat niet begrijpen jammer dan. Zo`n oproepje helpt dan niet.

21-09-2017 om 16:20

Ik blijf het vreemd vinden, dat spelers die naar FC Groningen kwamen, om na twee jaar "hogerop te willen spelen", dat die zelf in de wedstrijd het soms zó erg laten afweten.  Ze sverstoppen zich regelmatig, ook al draven ze massaal naar achteren.  De trainer geeft ze ook die ruimte om tactisch te sopelen, maar spelers kunnen dat onvoldoende perfect uitvoeren ( dwz met fouten waardoor tegengoals ontstaan ).

Natuurlijk speelt wel mee dat de club niet teveel wil desinvesteren bij gedwongen vertrek van spelers die niet helemaal voldoen. De seleectie is al ingekrompen;  met uitlenen naar een JL club gaat de betreffende speler meestal niet zomaar akkoord ( zie Van der Laan ) en spelers houden vast aan het niet verlengen bijd e clubm, waarmee in feit een transfervrije status een jaar later wordt afgedwongen.  Dat is voor één speler per seizoen  niet erg, maar het is in de praktijk een optelsom, jaarlijks!  Dus moet Groningen beter en critisxcher scouten dan voorheen.  Bij Idrissi kwam het eruit, bij De Vos niet:  van te voren is dit ook moeilijk in te schatten.

21-09-2017 om 13:55

Jaren 80 waren de clubs al in t nadeel als ze naar t Oosterpark kwamen want ze wisten dat de FC er op klapte.
Welk resultaat er dan ook kwam het publiek had genoten. Nu is de bezoekende ploeg in het voordeel, want ze weten dat als zij er op klappen dat dit elftal/trainer de broek vol heeft en dat ze altijd een resultaat mee kunnen nemen. 

Toch kijk ik elke wedstrijd van de FC weer, omdat ik fan ben en hoop op betere tijden.
Types als Jan van Dijk, John de Wolf en recentelijker Maikel Kieftenbeld lopen er momenteel niet bij de FC.
Gewoon iemand die voorop gaat in de strijd en die het vuurtje aanwakkert. Dan komt het publiek wel weer.
En dan komen de resultaten vanzelf. We worden echt geen landskampioen en degraderen hoeft dan ook niet (zie Excelsior en nu VVV).
Daarom kritiek mogen supporters hebben want die geven veel geld uit elk jaar en als ze dan daar niets voor terugkrijgen dan snap ik veel reacties wel. Echter hou ze beschaafd. Het elftal weet echt wel dat het niet lekker loopt.

LAAT ONS WEER EENS JUICHEN.....  FC, FC GRONINGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

21-09-2017 om 17:25

Een column naar m'n hart! Wanneer we massaal naar het stadion gaan en massaal achter ons cluppie staan, zal dat positief uitwerken op de boys!

 

KOMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN FC!!

21-09-2017 om 18:21

en gie geleuf da !!!!

21-09-2017 om 18:05

Ja laten we massaal gaan dan gaan ze vast beter spelen en zijn de problemen opgelost. wat een bullshit

Ronnie 21-09-2017 om 18:59

En toen stond de fc na 20 minuten achter tegen de amateurtjes...

Probeer dan de moed er maar in te houden en positief te blijven. Schadalig zootje man. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!