Terug

Deel deze pagina:

Column: de balans opmaken

Door Sigrid Elsinga 8 reacties

Het is een paar uurtjes na de wedstrijd FC Groningen – FC Utrecht dat ik deze column schrijf. Een zwaarbevochten 1-1 en ik kan daar prima mee leven. De eerste helft zag ik wel de goede wil, maar ook de angst in het spel. De tweede helft gooide het team de schroom van zich af en speelde zich naar een knappe gelijke stand. Een knappe gelijke stand, het geeft veel aan dat ik dit zeg. Er was een tijd dat ik hier, zeker thuis, niet tevreden mee zou zijn. Die tijd lijkt lichtjaren geleden, maar dat is niet zo. 

Het gaat moeizaam met mijn cluppie, heel moeizaam. Een betrekkelijk rustige zomer, kreeg vlak voor transfer deadline een vervelende wending. Van Weert en Drost vonden het nodig om notabene aan de rand van het trainingsveld hun ongenoegen voor de camera’s te uiten, om zo een vertrek te forceren. Het is ze gelukt.... Het bleek de opmaat voor slechte resultaten, een keeper die uit de bocht vloog en als “hoogtepunt” uitschakeling in de beker en de daaropvolgende bestorming van de hoofdingang door woedende supporters. 

Waar gaat/ging het fout? Er is een categorie die roept dat Hans Nijland moet vertrekken. Of Ron Jans, of allebei. De selectie zou kwalitatief te slecht zijn. Zelf ben ik van mening dat wij best een aardige selectie hebben, alleen zijn ze piepjong. Komen nog de blessures van Mahi en Cassera bij en je halve voorhoede is weg. Pohl doet zijn stinkende best, maar je kan niet van hem verwachten dat hij de redding is. Sergio Padt vloog flink uit de bocht met een niet heel slimme actie. Valt hij daardoor van zijn voetstuk? Als ik de supporters hoor in het stadion niet. Vorige week omschreef ik het als volgt bij Radio Noord; Sergio was een sukkel, maar het is wel ONZE sukkel...

Wat ik vooral vind, is dat er geen acties moeten worden gedaan uit paniek. Dat is de slechtste raadgever. De selectie zoals hij nu is, moeten we het in ieder geval tot aan de winterstop mee doen. Zondagmiddag zag ik een team dat in de tweede helft knokkend een punt pakte. Briljant gevoetbald werd er nog niet, daarvoor hebben te veel spelers hun vorm nog niet te pakken. Hard werken, knokken voor iedere meter gras is dan de enige optie om hier uit te komen. Vorm is vaak ongrijpbaar. Winnen is wat we nodig hebben; maakt nu even niet uit hoe. Ik ben er van overtuigd dat als dat gebeurt, de vorm bij onder andere Doan terug gaat komen. 

In mijn vorige column zette ik mijn vraagtekens bij de aanstelling van Danny Buijs. Niet om de persoon, maar meer omdat ik benieuwd was hoe het hem zal vergaan bij een slechte periode. Ik kan nu al zeggen dat hij wat mij betreft geslaagd is hoe hij zich manifesteert in deze roerige tijden. Ik had hem zo graag een betere start gegund, maar tot dusver slaat hij zich er prima door. 

Mijn conclusie is dat ik geloof in deze jonge selectie. Mijn steun hebben ze altijd. Er kan iets moois groeien wanneer alles op zijn plek valt. Whisfull thinking? Misschien wel, maar ik blijf gewoon komen naar het stadion. Toegegeven, soms vraag ik me weleens af waarom. Maar het blijft hoe dan ook mijn club.
In goede en minder goede tijden. 

Reacties:
Jantje04-10-2018 om 21:30

Mij zien ze niet meer in stadion. dure kaarten die steeds maar meer kosten. en wat krijg je er voor matig tot zeer slecht voetbal.

geen zin in om op de tribune tezitten en je zelf afvragen wat doe ik hier eigelijk. kan mijn vrije tijd beter aan andere leuke dingen besteden. 

Ik vraag mij zelfs af of betaald voetbal op langere termijn nog wel haalbaar is in groningen.

04-10-2018 om 22:01

Kijk ook vaak bij amateurs.... Vindt dat vaak aantrekkelijker om naar te kijken... Zegt genoeg .. Ik ga ook weinig meer heen .. Zoek m'n wedstrijden uit. Heb het er ook niet meer voor over ..Kom al ruim 35 jaar bij de fc maar de laatste jaren is echt niet te doen... Vond zelfs de periode eerste divisie nog leuker om te kijken .. 

Hoekie04-10-2018 om 22:22

Wat ik mij afvraag bij het lezen van diverse van jouw posts waarom jij überhaupt nog zin hebt hier te reageren. Het is altijd een klaagzang en je komt nooit met een oplossing. Altijd negatief. Ga toch lekker naar een amateurclub kijken,  lekker goedkoop en misschien vind je daar je geluk. Natuurlijk kun je je vrije tijd beter besteden door te beginnen hier eens inbreng te hebben hoe het beter kan. Graag dan wel met een onderbouwing en met een voorstel. Met alleen maar roepen wie er weg moeten kom je er niet. 

Hoekie04-10-2018 om 22:23

Ik doel trouwens op Jantje.

04-10-2018 om 23:12

Ook al had je op mij gedoeld .. Geen probleem .. Lig ik niet wakker van ... 't is wat het is... 

05-10-2018 om 09:59

Balans opmaken?; Tis gewoon K.T!

Reactie verwijderd door redactie

05-10-2018 om 13:24

Tot nu toe kun je niet anders zeggen dat het zeer zeer matig is. Kijk naar de resultaten, hoe er gespeeld wordt en hoe leeg het stadion is. NB 10 jaar geleden stonden we bovenaan in een volle Euroborg. Wat kan er in een decennia veel veranderen. (Twente kan er over meepraten)

M.i. moet Ron Jans vertrekken, hij is verantwoordelijk voor deze selectie en aanstellen trainer.

Ok je kunt hem niet voor het hele elftal verantwoordelijk houden, maar wat er reeds gehaald is niet best. Jans is nog een Rookie op het gebied van TD en we hebben een trainer zonder ervaring en spijkerman is een vriendje van Jans (van die verhoudingen word ik een beetje onpasselijk) Nu afscheid nemen van Jans en opzoek gaan naar een ervaren TD (type en ervaring v leeuwen bij twente)  De nieuwe TD heeft tijd tot aan de winterstop om het elftal door te lichten. De nu gehuurde spelers afscheid nemen. Wat mij betreft voldoet geen 1 aan de verwachtingen. Creatief de spelersgroep versterken. Vooral ervaring en als het kan nog een speler halen die een doelpunt kan maken.

De huidige spelersgroep speel je gegarandeerd om degradatie, zoals het nu lijkt met Nac en De Graafschap. De rest is beter! Ga er maar vanuit dat Nac zich stevig gaat versterken en wij zullen dit ook moeten doen, ook al ga je de rode cijfers in, dan is dat maar even zo. Handhaving is een must.

Doelstelling voor dit seizoen is handhaving dus minimaal plaats 15. Dan is het wat mij betreft geslaagd.

Naar de toekomst kijken hoe ploegen als ADO Heracles Zwolle VVV Excelsior het doen. Daar is rust, stabiliteit en leuk voetbal. Moet bij ons ook kunnen. Bij de eerste 6 zullen we niet meer eindigen met huidige begroting maar tussen 7 en 10 wel.

Je kunt wat mij betreft niet op de huidige voet doorgaan, dat vraagt om moeilijkheden.

 

brummie05-10-2018 om 14:43

Mooie column Sigrid, prima verwoord. Ik denk ook dat selectie weliswaar jong is, maar dat er kwaliteit voldoende is. We hebben t.o.v. vorig seizoen weinig mutaties gehad en speelden de laatste 10 wedstrijden prima. Wat echt mist is het vertrouwen, en dat krijg je alleen door resultaten. 

Enige zorg vind ik de rol van Jans. Vorig seizoen veel te dicht op het 1e elftal en ook nu hoor en zie ik iemand die (te) vaak in de rol van 'trainer' kruipt dan TD. 

Verder hoop ik dat Mahi snel weer aan spelen komt. Brengt voorin creativiteit. Het seizoen is nog lang en er is nog niets verloren. Ploegen als Heerenveen worstelen ook, en selectie fc is zeker kwalitatief beter dan die van bijv. Nac, de Graafschap, Emmen, Excelsior, Ado, Pec, VVV, Fortuna en Willen II. En minimaal gelijkwaardig aan clubs als Utrecht, Heracles en Heerenveen. Er valt nog genoeg te winnen, dus come on FC!

05-10-2018 om 15:42

Onze selectie is helaas niet gelijkwaardig aan Utrecht etc en misschien ook wel minder dan die dan ADO en Willem II. Aanval en verdediging zijn mits iedereen dit is wel sterk maar middenveld is erg zwak 

Groen hart05-10-2018 om 19:41

Ons elftal beter dan ado pec etc???  Echt niet . Ik denk dat jij de enige bent die dat ziet 

appie happie05-10-2018 om 15:37

Ik verwacht eigenlijk ook een overwinning morgen.

05-10-2018 om 22:33

en ik denk  dat Ron Jans zich mogelijk voorbereid op een toekomstige functie directielid bij FC Groningen als Nijland vertrekt...gek dat niemand aan deze mogelijkheid denkt.

05-10-2018 om 23:48

En dan Hans Robben als Technisch Manager???

05-10-2018 om 20:43

Zal mij benieuwen hoe het team het gaat doen op dat plasticveld van ADO. Morgen kwart over acht weten we meer. Hopelijk gaan de punten mee naar Groningen.

05-10-2018 om 22:22

T wordt nog 0-4 voor de rust heb ik gezegd op de toto!

4x Moreira!

 

05-10-2018 om 22:35

  M. Moreira komt pas in de tweede helft erin als jouw doelpunten nog niet zijn gevallen 

Groen hart06-10-2018 om 19:49

Hahhahahhahhahhahhahahhh

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!