Terug

Deel deze pagina:

Column: een turbulent seizoen!

Door Sigrid Elsinga 5 reacties

Het seizoen 2017-2018 is bijna ten einde, tijd om mijn licht er op te laten schijnen. Het woord waarmee ik het seizoen wil samenvatten is: TURBULENT! Met hoofdletters en uitroepteken. Net als ieder seizoen ging ik ook deze met open vizier tegemoet. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Midden in de vakantie begonnen we tegen onze aartsrivaal, Heerenveen. Het werd een spektakelstuk en dat beloofde veel goeds. Maar helaas.... we blonken opnieuw uit in gelijke spelen of verlies. Winstpartijen moest ik met een lichtje zoeken. Vele middagen en avonden ben ik verkleumd en met de pest in mn lijf thuis gekomen. Voor de winterstop was het ploeteren en worstelen. PSV-thuis was een lichtpuntje, en uitgerekend die wedstrijd moest ik noodgedwongen thuis kijken ivm een auto ongeluk. Dit seizoen werd eveneens gekenmerkt door randverschijnselen: de bekende Veldwijk-gate, het vertrek van Kemkers, Oldenburger, Faber, de terugkeer van Jeltema, en Buys en Spijkerman als nieuw technisch duo. 

 

Nu roep ik altijd dat de prijzen ergens in april/mei verdeeld worden. Immers, FC Groningen heeft er de laatste jaren patent op om zo’n 8 wedstrijden voor het einde er een eindsprint uit te gooien. Maar dat ging dit seizoen niet op. Sterker nog, het was billenknijpen of we niet play-off voor degradatie moesten spelen! Nu heb ik daar nooit serieus over nagedacht. Noem het naïef, maar dat kreeg ik niet in mijn hoofd, ik kon me het niet voorstellen. 

 

Faber heeft niet gebracht wat velen van hem verwacht hadden. Ook ik had hoog gespannen verwachtingen. Natuurlijk, hij is eindverantwoordelijk. Maar kun je hem alles aanrekenen? Ten slotte ben je zo goed als het materiaal waarmee je werkt. Mahi is al maanden uit vorm, Veldwijk verbannen, van Weert komt pas de laatste maanden op stoom, en Doan had voor de winterstop toch enige aanpassingstijd nodig. Al met al vind ik dat hem niet alles aan te rekenen is. Ondanks alle stormen is hij niet weggelopen, dat siert hem. 

 

Was alles dan kommer en kwel? Nee, dat vind ik niet. Van de Looi, Absalem, Hrustic en Reis zijn allen doorgestroomd van de jeugd en doen het ontzettend goed! Daarbij heeft Doan zijn draai gevonden, en ook Bacuna is een speler die te vaak ten onrechte bekritiseerd wordt in mijn ogen. Onlangs hoorde ik dat wij met het 2 na jongste team van Europa (!) in een nationale competitie spelen! Mogen er dan fouten gemaakt worden? Ja! In mijn ogen wel tenminste. We gaan het nieuwe seizoen in met een nieuwe trainer, Danny Buys. Ik heb enige reserve... niet om de persoon, ten slotte ken ik hem niet persoonlijk. Maar meer dat ik mij afvraag of de stap van amateurs naar Eredivisie niet te groot zal zijn. Zeker bij een club als de onze, waar het nooit rustig is en een trainer al snel kritiek krijgt. Maar ik laat me verrassen, misschien schrijf ik over een jaar een juichend stuk over hem.

 

De terugkeer van Jeltema... ik weet niet goed wat ik daar van moet denken. Amper een jaar weg en nu terug. Ik ben er niet zo mee voor om terug te grijpen op het verleden. In de regel komt daar niet veel goeds van. Maar ik sta er (voorlopig) neutraal in. 

Kortom, het nieuwe seizoen zit vol verrassingen voor mij. Straks begint de transfertijd, en ik vrees eerlijk gezegd een flinke uittocht van spelers. Ik ben heel benieuwd hoe dit opgevangen wordt.

 

Mijn seizoenskaart was heel snel verlengd, nog dezelfde dag toen ik de mail kreeg. Want weglopen als het minder gaat, doe ik niet. Ik heb mijn hoop gevestigd op onze jonge spelers, waar ik ondanks alle gekrakeel enorm van genoten heb. Zij waren het die vaak de kar trokken, we doen dus toch iets goed! Beste supporters, ik roep jullie op om je seizoenskaart te verlengen of aan te kopen. Een supporter ben je in goede en minder goede tijden. Uiteraard met het voorbehoud dat het financieel haalbaar is. Want echt, ook al mopper ik wel eens, het is en blijft MIJN cluppie, wat er ook gebeurt!

 

Eindredactie: Thijs Faber

Reacties:
appie happie22-04-2018 om 17:26

Wat de transfercaroucel betreft,Drost ,Mahi ,v.Nieff en Veldwijk.waarschijnlijk Padt alhoewel hij wel een leuke club wil..nou wellicht onze Memisevic...maar dan heb je t gehad..of er moet een schitterend bod op Bacuna komen..verder moet je zorgen dat Zeefuik blijft..

Maar als je het zo ziet staan dan is het wel een kwart elftal..er zal ongetwijffeld goede vervanging komen...Doan zal aan gekocht worden en de speler die met Buijs meekomt is reeds vast gelegd..kortom er is wel werk voor Jans..ik denk dat hij dat heel goed kan.

Mijn wens is wel een speler van Nac te halen waarvan me de naam nu ff niet te binnen schiet maar hij doet me erg veel aan Chery denken..klein zeer wendbaar en met een goed schot.

Voor de rest gaan we het zien  in juli moet het er weer staan.

 

22-04-2018 om 20:23

en Baciluna  ( luna betekent maan ) is ook mooi gevonden...suggereert dat hij zomaar naar Italië kan !

Maar ondanks dat ik soms wereldkampioen typefouten ben, ben ik het met je eens:  werk aan de winkel op de transfermarkt, en voor wat dat betreft is er bij mij nog enige zorgen dat Jans gewoon vanwege het beperkt budget aankomt met modale spelers, waardoor het niveau van het spel als geheel misschien niet wat inzakt, maar wel de individuele kwaliteit van de spelers, waardoor we veel wedstrijden niet kunnen winnen. Plaats 9-11 in de winterstop, en dan misschien nog een beschikbare klasbak erbij.    

appie happie22-04-2018 om 21:21

Fout hersteld Kees...deed dit onder de tegenvallende bekerfinale..ik hoopte op az winst deze x.

Groen hart22-04-2018 om 19:21

Appie  Veldman moet denk ik Veldwijk zijn 

appie happie22-04-2018 om 19:34

Die  ook..thnx

22-04-2018 om 22:30

Een dramatisch seizoen , door wanbeleid van de club hiervoor. Op naar de toekomst, alhoewel ik het sober inzie. 

22-04-2018 om 22:56

sober..?  geen drank voor jou dus bij F'noord de beker ?!

22-04-2018 om 23:34

Niet soberen, Achmed. Een seizoen als deze komt hopelijk niet weer voor in de geschiedenis van FC-Groningen. We kijken vooruit en laten de TD hun werk doen. Tenslotte zijn zij de mesen die er verstand van hebben. Er zullen deze zomer zeker enige spelers vertrekken, we moeten maar kijken wie dat zijn. Er zullen waarschijnlijk wel een paar verrassingen bij zijn, waarvan je in eerste instantie niet dacht dat die zouden vertrekken, en dat ze dan ook nog een aardig centje opbrengen. Kan de TD direct aan de slag met nieuwe aankopen zodat er weer een, om met de gevleugelde woorden van Nijland te spreken, "een representatief elftal staat" bij aanvang van de competitie 2018-2019.

23-04-2018 om 17:09

Ik ben uitgesobert , en zie het weer kleurig in.

brummie23-04-2018 om 09:21

Het was inderdaad een turbulent seizoen. Faber kreeg het maar niet voor elkaar om de juiste afstemming te vinden in de basisopstellling. Pas na de winterstop, toen een aantal spelers vertrokken en na het gedoe met Veldwijk en Mahi, kwam er meer duidelijkheid. Faber speelde veelal 4-3-3 afgewisseld door 4-4-2. Sinds maart 4-2-3-1. Jammer dat in deze fase onterecht verloren werd van Ajax en nederlaag in extremis tegen AZ.

Je mag Faber credits geven dat hij ondanks alles toch positiviteit is blijven uitstralen, en het vertrouwen heeft gegeven aan jonge spelers. Wat knaagt is het feit dat de selectie van FC zeker niet minder is dan van bijv. Heerenveen, Ado of Zwolle.

In thuiswedstrijden t.o.v. van vorig seizoen is er meer gescoord per wedstrijd door de FC. Wedstrijden tegen Ajax, PSV, Heerenveen waren leuk om te zien. Overwinningen, ondanks kunst en vliegwerk, tegen bijv in zeer goede vorm verkerende Utrecht knap. 

Het grote verschil met vorig seizoen zijn zonder meer de resultaten in uitwedstrijden. Vorig seizoen 5x winst, 5x gelijk en 7x verlies,

dit seizoen 1x winst, 6x gelijk en 9x verlies. Een verschil van maar liefst 11 punten! Daar zit het verschil in wel of geen playoffs spelen in mijn ogen. Pech natuurlijk dat FC ook nog eens 22x paal en lat raakte. Een record.

Al met al een zeer wisselend seizoen, en qua punten zeker zeer teleurstellend. Ook het ontbreken van een vaste basiselftal en automatismen was verre van goed. Jong elftal is grillig en kreeg door uitblijven resultaten al minder zelfvertrouwen.

Positief, meer doelpunten thuis gemaakt (vermaak) en veel jonge jongens die grote stappen hebben gezet in het 1e elftal. 

Deze jongens zijn nog vaak bezig met hun eigen spel en trekken zich kritiek van supporters meer aan. Des te knapper dat ze zich zo staande houden 2e seizoenshelft. Moet ook nog een lans breken voor Bacuna, zo vaak onterecht bekritiseerd. Vaak lees ik, hij heeft al 100 wedstrijden gespeeld. Ja en? Hij is nog zo jong, en speelt ook nog eens op een lastige positie. Ik verwacht dat hij weggaat naar een andere club. Mede door de vele kritieken, en dat zou onzettend jammer zijn.

Doan ontzettend knap dat hij zich zo snel aangepast heeft. En Padt, dit seizoen weer een rots in de branding. Zeefuik erg van genoten en ter Wierik vaak onverzettelijk. Mahi daarintegen heeft niet de lijn door kunnen trekken van vorig seizoen helaas. 

Dit seizoen zal ons niet lang bijblijven, maar wie weet over een paar jaar, als spelers zoals bijv. Doan, Memisevic, Reis, Bacuna bij grotere clubs spelen, we toch positief terug kunnen kijken en denken, die hebben we toch maar mooi zien spelen bij onze eigen FC!

Komend seizoen nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoop dat het duo Buys/Spijkerman zich niet teveel laat beinvloeden door Jans, en hun eigen kop volgen. Een technisch manager hoort niet in de kleedkamer, is mijn mening.  We zullen het zien!

Rest ons nog de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Ondanks een tegenvallend seizoen, was de wil en inzet er eigenlijk altijd wel. Een mooie gezamenlijke afsluiting zou mooi zijn en vanuit daar weer positief naar het nieuwe seizoen!

23-04-2018 om 11:22

mooie verhaal...je bent er kennelijk voor gaan zitten Brummie.  Voetbal-profsport is een harde wereld...iedere dag is er weer eenuitdaging om aann de carriere te werken en het ongeluk ( blessure, niet geselecteerd of opgesteld worden, en de performance/evt belangrijke fouten in de wedstrijden...en wat al niet meer kan in de privé situatie ook nog weer doorwerken...het kan allemaal tijdelijk of van langere duur grote invloed hebben op een gestage groei(mopgelijkheden in de carrière.  Natuurlijk is de club ook belangrijk. bij FC Groningen wordt een speler kansen gegund, bij een grotere club kan dat zomaar afhankelijk zijn van andere spelers uit de selectie die een vergelijkbare positie heeft... De opers en de supporters kunnen ook invloed hebben, zowel  posuitief als negatief.  de club op zich is afhankelijk van de aanhang en de opninie die wordt gevormd rondom het hele spektakel een seizoen lang.  Tel daarbij op dat  het sportieve leven van een profvoetballer zo'n 15 jaarn is , maar met alle scouting en onderbouwwde stats van een speler moet die speler ook nog eens in belans blijven/mee om kunnen gaan .  dat lukt de ene wel en de andere minder.

Dit soort zaken speelt bij alle spelers, en dus ook bij Bacuna.  Ik vind het opvallend dat hij juist wordt gewaardeerd dat hij beter is gaan spelen, in de laatste 7 wedstrijden. En dan niet op die paar momenten van een steekpassof crossing, of een snelle assist/ en in de rest onzichtbaar, maar nu als volwaardig teamspeler 90 minuten lang.  Dat hij om (gebrek aan) waardering ( zoals jij schrijft ) nu weg zou gaan lijkt mij een argument van minder belang  ... het geld en het avontuur bij een andere club zal gezien zijn nog jonge leeftijd lonken...jeugdige overmoed...Zivkovic dacht het ook wel even te fliklken... ik wens Bacuna een vestandige keuze toe als men hem  benaderd... Denk dat Jans in hem een belangrijkse schakel ziet met nieuwe spelers in het komende seizoen.

En voor ons zit het seizoen erop:  nog winnen van Excelsior en een juitzwaaier in Eindhoven kan de twijfelende seizoenkaarthouder over de streep trekken, om over de brug te komen.  Uiteindelijk is de supporter het kloppende hart van de club

GerdaS23-04-2018 om 18:40

Doan blijft bij de fc  is gekocht bron site Groningen de officiële  

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!