Terug

Deel deze pagina:

Column - Kemkersdoctrine moet FC Groningen naar een hoger niveau tillen

Door Dick Heuvelman - @Derde_helft 11 reacties

Hij wordt al gemist in het schaatswereldje. Zelfs Sven Kramer heeft zich, temidden van intimi, al laten ontvallen dat het goed zou zijn als Gerard Kemkers weer terugkeert op zijn vertrouwde schreden tussen de gladde ijzers. Nee, niet om Jac. Orie. Ook bij deze coach boert de Merckx van het ijs het goed. Daarover geen klagen. Nee, Kramer heeft het gezegd in het algemeen belang van het Nederlandse schaatsen, dat een lichtelijk verval vertoont. Met Kemkers langs de rand van de baan zou deze neergaande spiraal weer kunnen worden omgebogen, is zijn overtuiging. En niet alleen van Sven Kramer, maar ook van veel andere insiders.

Vooralsnog zal de man uit Peize deze hints aan zich voorbij laten gaan. Hij heeft een andere missie. In een andere sport. In het voetbal, bij FC Groningen. Kemkers heeft de kiem gelegd voor een mogelijke revolutie in ons nationale trainerswereldje. Of die ook slaagt, staat nog even in de sterren geschreven. Het begin is er in elk geval, nu hij onlangs door FC Groningens directeur Hans Nijland de portefeuille topsport toebedeeld heeft gekregen. Een nieuwe functie voor een nieuwe man. Met nieuwe ideeën. En die mogen, althans voor wat betreft de voetballerij, best revolutionair worden genoemd.De kern van Kemkers visie zit hem in fysieke aspect. Dat moet omhoog worden gekrikt. En flink ook. Hij heeft het eerst allemaal even aangezien, sinds hij in 2014 werd aangesteld als perfomancemanager bij de FC. 

Menigmaal schudde hij zijn kalende hoofd. Was dit topsport, wat de heren voetballers lieten zien? Nee dus! Bij spreekbeurten zei hij het ook ronduit: FC Groningen bedrijft geen topsport. Expliciet wilde hij er verder (nog) niet al te veel over kwijt. Maar onder de roos liet hij geen spaan heel van beroepsethos van profvoetballers, in elk geval die van FC Groningen. Te weinig trainingsuren, te weinig zelfwerkzaamheid, te weinig beleving en te weinig professionaliteit. En ook nog eens te veel vrije tijd. Kortom, geen beroepsernst.

Dát, vindt Kemkers, deugt niet. Van goed betaalde profs mag meer, veel meer geëist worden dan vijf traininkjes van zo´n één uur en twintig minuten in een week. Junioren in andere sporten, zoals schaatsen, turnen, volleybal en atletiek, maken al gauw het dubbele aan trainingsuren. Trouwens, ook het beloftenteam van FC Groningen maakter afgelopen seizoen meer uren op het trainingsveld dan het groenwitte vlaggenschip. Ook dat wekte bevreemding bij, toen nog perfomancemanager, Kemkers. Waarom zat er geen lijn in de trainingsopbouw van de club, vulde iedere trainer -van de D’ers tot de profs – zijn eigen programma in? Zijn handen jeukten.

Inmiddels niet meer, want Gerard Kemkers heeft van Nijland groen licht gekregen om zijn topsportfilosofie op Corponello (het up to date trainingscomplex van de FC) te verkondigen en – nog belangrijker - ook uit te voeren. Hij wil op de Duitse toer, gekruid met Kemkersiaanse ingrediënten. Die luidt als volgt: niets aan het toeval overlaten en met al je ziel en zaligheid gaan voor het allerhoogste. Voor de spelers die het vlaggenschip bemannen betekent dat dat ze niet slechts een betrekkelijk klein dagdeel op de club hoeven te zijn, maar gewoon een normale werkdag. Niet dat ze zich alleen maar in het zweet hoeven te jagen, nee, ook op tal van andere manieren (zoals zelfanalyses aan de hand van beelden) valt er nog een wereld voor ze te winnen. In het bijzonder fysiek dus, zoals de laatste jaren ook blijkt bij transfers van Nederlandse eredivisiespelers naar buitenland. Bij hun nieuwe clubs schieten ze fysieke en mentale kracht te kort en vallen ze veelal buiten de boot.

Het mag in de toekomst niet meer gebeuren dat FC Groningen door een gemiddelde Europese club als Slovan Liberec op conditie wordt weggespeeld. Ploegen met meer individuele kwaliteit moeten op het fysiek hoogste level worden bestreden, met pressie over het hele veld. Voetbal zoals dat je dat Borussia Dortmund zag, toen Jürgen Klopp daar nog trainer was. Hij heeft, als voorman van een nieuwe generatie trainers, de nieuwe, verfrissende toon in de Bundesliga gezet.

Of Gerard Kemkers met zijn trainersevangelie trendsettend gaat worden in het Nederlandse profvoetbal, is de grote vraag. Op voorhand wordt zijn aanpak met een hoog scepsisgehalte bekeken. Want ja, hij wordt vooral gezien als een vreemde eend in de bijt. Als iemand die geen voetbalpapieren kan overleggen, maar slechts de theorie van de (vroegere) ALO, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Vroeger werden zij, onder de noemer CIOS-trainers, door de conservatieve voetbalwereld weggezet als ‘schoolmeesters’. Types als Johan Derksen zullen niet nalaten de visie van Kemkers op voetbal verbaal te kraken. Zij moeten niets van nieuwlichterij hebben en vinden alleen trainers goed die zelf bovenmodaal een balletje hebben getrapt.

Gevoetbald heeft Gerard Kemkers wel, maar slechts als junior. Hij was toen in elk geval goed genoeg voor de hoogste jeugdelftallen van Actief, de club van Eelde-Paterswolde. Zijn toenmalige achterbuurman Jack Wijker, die toen semi-professioneel voetbalde bij Sportclub Drente, weet nog goed dat de jonge Kemkers op dat niveau zijn mannetje stond. Maar, wil hij ook wel gezegd hebben, hij was niet gezegend met bijzonder talent. En dat had hij wel als hij op schaatsen stond. Wijker: “Ik weet nog goed dat ik een keer met hem schaatste op het Paterswoldse meer. Hij moet een jaar of dertien zijn geweest, maar hij reed me er finaal af. Ik zal het nooit weer vergeten, want ja, als je zo’n ventje niet bij kunt houden als oudere, voel je je wel even lullig. Maar die ervaring werd volledig weggespoeld toen Gerard, die mij altijd ome Jack noemde, zich later had opgewerkt tot een van de beste schaatsers van de wereld. En ja, ik kon beter voetballen.”

Een mysterieuze zwabbervoet, die heel Nederland beroerde, voorkwam dat Kemkers grote prijzen pakte. Sterker nog, het was dat mankement dat hem deed besluiten met schaatsen te kappen. De topsport liet hij echter niet los. Daarom toog naar Amsterdam, om zich op de sportacademie te verdiepen in de wereld van lichamelijke opvoeding en aanverwante zaken. Hij deed dat niet alleen, maar in gezelschap van Herbert Dijkstra, die hij als juniorschaatser had leren kennen in de gewestelijke selectiewedstrijden en met wie hij in 1988 ook deelnam aan de Olympische Spoelen van Calgary. Daar haalde Kemkers zijn grootste succes: een bronzen plak op de vijf kilometer.

Als sportstudent, viel het Herbert Dijkstra al snel op, behoorde hij tot de buitencategorie. “Ik heb ook mijn diploma gehad, maar vooral dank de steun van Gerard. Het ging hem allemaal zo gemakkelijk af, dat hij mij heel wat studiewerk uit handen nam. Gerard grossierde in hoge cijfers. Hij was niet alleen bijzonder ijverig, maar ook zeer bevlogen. Op de ALO kun je niet cum laude slagen, maar in feite gold dat wel voor Gerard.”

Zijn kennis van zaken heeft hij tot dusver alleen geprojecteerd op het schaatsen. Daarom was hij blij toen FC Groningen met het aanbod kwam om daar te komen werken. Want hij, en met hem FC Groningens baas Hans Nijland, is er stellig van overtuigd dat hij zijn kennis van zaken ook in het voetbal goed werk kan leveren. Met name op het gebied van trainingsleer. Want of je nou topschaatser bent, -zwemmer of -voetballer, conditioneel behoor je top te zijn. En ja, de doorsnee voetballer is toch een beetje gemakkelijk aangedraaid. Snijdt bij het lopen van rondjes graag bochtjes af en mag graag een beetje aan lummelen. Daarom, weet Kemkers, lopen wij tegenwoordig achter bij het buitenland. Want daar wordt fysiek wel alles uit de kast gehaald.

Met de Kemkersdoctrine als leidraad moet FC Groningen tot betere prestaties in staat zijn, meer punten halen en dus hoger eindigen als de eindrekening wordt opgemaakt. Te beginnen komend seizoen. Of de nieuwe trainer Ernest Faber in deze veeleisende filosofie mee kan, zal snel duidelijk worden. Net als zijn selectie. Maar op de eigenschappen die die omschakeling vraagt, mentale weerbaarheid, duelkracht en loopvermogen, wordt inmiddels al geselecteerd door de technische staf onder aanvoering van manager Peter Jeltema. Alleen daarom al wacht de grote aanhang van FC Groningen een even veelbelovend als interessant voetbaljaar.

Dick Heuvelman scheef dit stuk voor Sport in Stad

Reacties:
18-07-2016 om 20:39

Goed stuk, Dick. heb op dit forum wel eens vaker het idee geopperd om meer arbeid te verrichten enzo een betere conditie te krijgen en het is net zoals je zegt "Voetballers zijn stuk voor stuk zo lui als het maar even kan"!!!!

TomOkker18-07-2016 om 21:07

Gaan we het eindelijk beleven, ik denk dat een aantal spelers een warming-up als in de PL al niet eens vol kunnen houden.

 

FCGmijnclub18-07-2016 om 21:38

Het contrast was vorig jaar tussen FC tegen Southampton zeer groot. Die gasten hadden me daar een warming up om u tegen te zeggen...

Zij begonnen fanatiek een uur voor de wedstrijd... FC begon een half uur voor de match.... met hun voorbereiding..

We leken wel op een topklasser die een oefenwedstrijd ging spelen tegen een eredivisionist... Ik zat zeer dichtbij de Engelse spelers tijdens hun oefeningen en was behoorlijk onder de indruk....

18-07-2016 om 23:39

Nog niet zo lang geleden had Dick Heuvelman ook al een column over de FC G, en in het bijzonder over Kemkers die hij " de opvolger van directeur Nijland" noemde...  Verder stelde hij dat deze man "overal in betrokken was"...dus niet alleen bij het opzetten van het toekomstige topsportcentrum .  Allemaal prima.  Maar zouden de vorige trainers ( Huistra, Maaskant en Van de Looi dan helemaal niks hebben gedaan op dit terrein van "mentale weerbaarheid, duelkracht en loopvermogen" daar zijn de scouts met hun briefjes ( en in de kolommen , de kruisjes erachter) toch altijd al mee bezig.  Of bedoeld Heuvelman dat de trainer een heel eigen aanpak op dit valk  "kon en mocht" hebben, en dat er misschien iets van een collectieve macht/ luie/gemakzuchtige instelling onder de spelers bestond?  Zoiets hoort aan de oppervlakte te komen, en daarom alleen al is het werk van Kemkers prima.

Jongens die zich als mannen moeten weren, dat is wat er ontbereekt in de tekst deze column...want de almaar jongere spelers zitten wdb. natuurlijk in een onzeker proces dat zich over jaren uitstrekt...Adorján moest terug omdat er niet uit kwam wat men verwachtte. Antonia en Burnet hoefde je niet te leren hard te lopen, maar op andere onderdelen komen ze tekort?? De perfecte soporter bestaat niet, kijk naar Dafne Schippers: een slow starter, soms zelfs een slechte starter, die dat wel compenseert als ze na 30 meter op stoom komt...zo kan je ook Olympisch goud winnen. 

Laat ik het erop houden, dat Cruyff altijd heeft beweerd dat de eigenschappen van een goede profvoetballer, vroeg in de jeugd en op straat met elkaar worden gevormd.  Dat is wel iets anders dan die 3 kenmerken van hierboven...maar laat ik even positief als Dick besluiten dat het alleszins de moeite is om het komende seizoen te gaan letten op verbeteringen bij de FC G, individueel en collectief !    

Marco18-07-2016 om 22:26

Zolang bijvoorbeeld een Antonia na iedere training geen 20 voorzetten op een Sorloth oefent, zijn we nog ver weg van de topsport mentaliteit. Spelers moeten alle dagen bezig zijn om zich te verbeteren om zo de beste te worden. 

 

Vind wel dat er onder Maaskant een vechtmentaliteit in het elftal is gekomen. Afgelopen seizoen leverde dat ook een bijzondere eindsprint op, ook tegen sparta ging het elftal tterugvechten voor een resultaat.

 

fc gras18-07-2016 om 23:52

Hopen dat het goed uitpakt met deze mentitaliteitstrainer, ik denk dat het een goede aanvulling kan zijn.

19-07-2016 om 08:52

Positief de inbreng van Kemker.

Fysiek en mentaal sterker worden (Duitse mentaliteit ontwikkelen), hard en doelgericht te trainen. Tevens jezelf als speler ontwikkelen door veel en intensief je verbeterpunten aan te pakken (zelfanalyse).

Ben eigenlijk verbaast dat er voorheen zo minimaal getraind werd.

 

 

 

renevanderes19-07-2016 om 09:10

Lijkt mij niets meer dan logisch dat de spelers 8 uur per dag bij de club moeten zijn, moet ik ook bij mijn baas. Gisteren bij de training geweest en er word inderdaad pittig getraind, Faber zit er boven op zo als het hoord. Las net op verschillende sites dat Faber zo snel mogelijk de twee gewenste verdedigers er bij wil hebben. Ben erg benieuwd deze week al ?.

19-07-2016 om 09:11

Logisch. Daar hoef je geen helderziende voor te zijn. Nederland is jaren achterop geraakt qua fysiek en langdurig trainen. Vorig seizoen jankten de spelers van ADO nog toen Fraser een krachttraining organiseerde. Volgens mij was het Zuiverloon die zei dat je voetballen met de voeten doet en hij er geen zin an had. Maduro moest vorig seizoen nog de jongens in die ijsbaden trekken, Vder Looi liet het aan hem over, ipv zelf te eisen dat.

 

Gelukkig is vorig seizoen de kentering gekomen, met De Groot, die meerdere keren per week het krachthonk aandoet en elke week een duurloop in het Noorderplantsoen organiseert. Nu met Faber erbij gaan ze extra uren maken op het rainingsveld. Dus ja, de vorige trainers hebben ook zitten slapen.

Nu nog de mannen overtuigen van goed eten, drinken en rusten...en we worden steeds meer proftopclub. Letschert heeft het licht al gezien, die drinkt alleen nog  maar water en beperkt zich tot witte vis en kip. Hopelijk laat Padt z'n bacootjes ook staan vanaf nu.

 

19-07-2016 om 09:50

Eigenlijk is er niks nieuws onder de zon. Ook op dit forum is meermalen gezegd dat trainers als Huistra en v.d.Looi slapjanussen waren, die maar wat aan rotzooiden en trainingen gaven die nergens op sloegen. Maaskant is eigenlijk de enige geweest die de boel een beetje heeft opgeschud en er een beetje gif in heeft gebracht. Voor de rest........ouwe jongens krentenbrood, en rommel maar wat aan. Ben blij dat er nu een trainer is die direct heeft aangegeven dat de speler de hele dag op de club aanwezig moet zijn en zich het snot voor de ogen zal moeten trainen, en dat deze trainer zich gesteunt voelt door een nog fanatiekere Gerard Kemkers. Prima, deze inzet die uiteraard tot een beter resultaat zal leiden. 

Rob197019-07-2016 om 11:13

Rob Roy, bovengenoemde trainers, op Maaskant na, waren trainers, die wel erg onervaren waren, we hebben nu wel een trainer die bij goede clubs en het Nederlands elftal heeft getraind en gespeeld. Met Kemkers erbij , die van het overige verstand heeft, zou dat een ideale situatie moeten zijn. Want mijn idee is ook, dat de spelers helemaal niet leven als een topsporter, tevens de valkuil voor Kemkers, krijgt hij die mentaliteit in de spelers, zoniet dan zal zijn motivatie ook snel wegvallen. Kemkers komt uit de wereld van echte topsporters met allen een doel en dat is het hoogste bereiken. In het verleden hebben we toch ook spelers als Silva gehad, die ongelukkig waren en daardoor verkeerde voeding tot zich kregen en niet optimaal presteerden.

19-07-2016 om 10:54

Volgens mij gaat het bij Kemkers om veel meer dan alleen inzet in wedstrijden. Natuurlijk is zo'n citaat van Cruyff waar dat voetballes op jonge leeftijd gevormd worden maar wat je er mee doet is wel van groot belang. Kijk bij Groningen in het verleden naar Djurovski, met de juiste instelling en mentaliteit had hij nooit in Groningen gespeeld. Hij was niet 100% met zijn sport bezig en heeft er dus niet het maximale uitgehaald.

 

Al heb je geen topspelers, je kunt je als club nog wel onderscheiden door het maximale uit die spelers te halen. Kemkers is daarin een goede stap, voetbal is jarenlang een achterlijke sport geweest als het op vernieuwing en innovatie aankomt. Sporten als hockey en volleybal zijn daar veel verder in. Neem als voorbeeld die ijsbaden, Marc Overmars pikte dit op tijdens het WK in de USA (waar die tonnen buiten bij American Football stadions stonden) probeerde het daar en nam het mee naar iedere volgende club waar hij speelde. Aantoonbaar werkt dit voor een beter herstel maar het traditionele voetbalwereldje wil niet aan dit soort veranderingen.

Natuurlijk zal alles niet in een keer werken maar als je geen voorloper bent op gebied van optimale fitheid en herstel loop je over een aantal jaren hopeloos achter.

 

 

 

19-07-2016 om 12:01

En wat te denken van Mahi, die nog steeds niet optimaal belast kan worden en meedoet met het 2de. Is hij wel volledig met z'n sport bezig. Ik zag hem vorig seizoen minstens 2x per week in de stad met Rusnak, ook zo'n mannetje waar ik twijfels bij heb.

 

http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/675042/groningen-aast-op-twee-transfers-hoe-eerder-ze-komen-hoe-beter-.html

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!