Terug

Deel deze pagina:

Column: Koning Play-Offs

Door Ferdi Delies 5 reacties

Veel te vaak wordt er nog een beetje denigrerend gedaan over de prestaties van FC Groningen. Of het nou een opmerking is bij het programma Voetbal Inside of een negatieve opmerking ergens op het perron van een mede-boer, het is al te vaak maar een beetje gezeur en geneuzel als het de FC aangaat. Ik stoor me daar gigantisch aan. Want ik ken de statistieken.

Afgelopen seizoen was alweer het 12e jaar in het huidige stadion. FC Groningen haalde slechts eenmaal de play-offs niet. Ok, eigenlijk tweemaal niet maar in dat seizoen werd de beker gewonnen en dus werd daarmee Europees voetbal gehaald.

In het seizoen 1991/1992 konden 'we' ook Europees voetbal halen. Als knapie van 11 was ik alleen maar met voetbal bezig, zoals het een rotpuber betaamt. Van de twee Engelse woorden 'play' en 'offs' hadden we nog nooit gehoord, we moesten gewoon ouderwets 5e worden om Europa in te mogen. Het was allemaal zo logisch als het maar zijn kon. De kampioen (PSV) ging de Champions League in, voor de bekerwinnaar (Feyenoord) was er de Europacup II voor bekerwinnaars en omdat de Rotterdammers 3e zouden gaan eindigen waren de UEFA Cup-plaatsen voor de nummers 2, 4 en 5 van de Eredivisie. Toen was normaal nog heel normaal, zullen we maar zeggen. Na een thuisnederlaag tegen Vitesse en een uitnederlaag bij FC Volendam, kwam op 12 april 1992 latere bekerwinnaar Feyenoord naar het Oosterpark. Met nog 5 wedstrijden te gaan hadden we nog een paar puntjes nodig om clubs als Vac Izzo Samsung naar het Oosterpark te kunnen krijgen.

In het seizoen 2016/2017 staat FC Groningen op 12 april op een tegenvallende 10 plaats. In 1992 waren we al lang en breed kansloos geweest voor het halen van Europees voetbal. In 2017 niet. Dankzij een paar smurfen die jaarlijks bezig zijn het voetbal modern te maken, kunnen we via de Play-Offs alsnog Europa in. Op 17 mei 2017 komt AZ naar Groningen, een club waar we, wat play-offs betreft, goede herinneringen aan hebben.

Terwijl mijn vader het had over topclubs als Atletico Madrid en Inter Milaan in het Oosterpark Stadion, moest ik het doen met wat vage beelden op tv met Partizan Belgrado en Rot-Weiss Erfurt. Ik wou ook zo graag bij geschiedenis aanwezig zijn, dit zodat ik mijn zoontje later ook wat te vertellen had. ´Luister jongen, in 1994 kwam Liverpool naar Het Oosterpark en twee minuten voor tijd brak Romano Sion met zijn klassieke passeerbeweging op links door. Hij gaf het leder voor en daar stond niet Milko Djurovski in zijn zwarte maillot klaar, maar diens opvolger Mariano Bombarda. Met een droge knal verschalkte hij Liverpool-doelman David James en Groningen won zo met 1-0 van het grote Liverpool en papa was erbij. Liverpool-legende Ian Rush verliet huilend het veld van Het Oosterpark Stadion.

In 2017 is mijn zoon nog net iets te jong om te begrijpen hoe die ingewikkelde play-offs nou precies in zijn werk gaat. Hij is 3 jaar oud en begrijpt nog maar net in welk doel FC Groningen moet scoren en of een bal nou over of naast gaat. Bovendien begon de wedstrijd om 20.45 in de avond en dus ging ik maar alleen naar FC Groningen v AZ. Helaas hing er nou niet bepaald een sfeer van; 'we kunnen Europa in!'. Nu ben ik ook geen groot fan van de Play-Offs maar één ding begrijp ik echt niet. Als je supporter bent van een club als FC Groningen dan weet je dat je niet jaarlijks kampioen gaat worden, dat je eens per eeuw de beker wint en dat deelname aan de Champions League  eveneens slechts na een uitzonderlijk goed seizoen bereikt kan worden. Nee, een FC Groningen-supporter hoopt elk seizoen op één ding; Europees voetbal in Groningen. Hoe kan het dan zo zijn dat er bij een play-off-wedstrijd zo'n 5.000 mensen minder mensen in het stadion zitten dan bij een reguliere competitiewedstrijd? Dit is toch het toetje waar je de ploeg het hele seizoen voor steunt? Ok, we maken het nog niet zo bont als daar in Heerenveen, maar raar is het toch wel. Maar ook wij Groningers zijn toch echt wel iets te negatief ingesteld. Een paar maanden nadat Erwin van de Looi de beker had gewonnen en in het seizoen daarna tot het nieuwe jaar thuis geen wedstrijd verloor, kon hij er volgens velen ook niets meer van. Het zit een beetje in onze aard.

Op het moment van dit schrijven heb ik weer wat negatieve ingezonden stukken over de FC in het Dagblad van het Noorden voor me liggen. Als je niet beter weet moet het wel heel slecht gaan met FC Groningen en zijn nostalgische Europese avonden wel heel erg ver weg. In mijn beleving is het allemaal zo slecht nog niet. Het management, de staf en de trainer zijn niet beter of slechter dan in de afgelopen 20 jaar. Het geluk die vele voorgangers van Ernest Faber hebben gehad, heeft de huidige oefenmeester gewoon nog niet. Faber heeft niet de beschikking over een Milko Djurovski in Maillot, hij heeft geen Argentijnse Bombarda in de gelederen of een Erik Nevland met vele goals. Het is voor het management tegenwoordig onmogelijk geworden om als eerste een Marcus Berg, Luis Suaréz of Dusan Tadic te scouten. Ingrediënten die gewoonweg verschil maken en nodig zijn om Europees voetbal weer naar Groningen te halen. 

Europees voetbal in Groningen (Intertoto niet meegerekend):

1983; FC Groningen v Atletico Madrid 3-0

1983; FC Groningen v Internazionale Milan 2-0

1986; FC Groningen v Galway United 5-1

1986; FC Groningen v Neuchatel Xamax 0-0

1986; FC Groningen v Vitoria Guimaraes 1-0

1988; FC Groningen v Atletico Madrid 1-0

1988; FC Groningen v Servette 2-0

1988; FC Groningen v VFB Stuttgart 1-3

1989; FC Groningen v Ilkast 1-0

1989; FC Groningen v Partizan Belgrado 4-3

1991; FC Groningen v Rot-Weiss Erfurt 0-1

1992; FC Groningen v Vac Izzo Samsung 1-1

2006; FC Groningen v Partizan Belgrado 1-0

2007; FC Groningen v Fiorentina 1-1

2014; FC Groningen v Aberdeen 1-2

2015; FC Groningen v SC Braga 0-0

2015; FC Groningen v Olympique Marseille 0-3

2015; FC Groningen v Slovan Liberec 1-1

Wij danken Ferdi voor deze mooie column! Ferdi is naast FC Groningen-fan ook Aston Villa-fan en schreef hierover een boek genaamd 'Up The Villa'. Wil jij ook je zegje kwijt over een FC Groningen-gerelateerd onderwerp? Stuur dan jouw inzending naar info@boerenmacht.nl

Reacties:
brummie01-06-2017 om 19:16

Ferdi, mooi verwoord in je column. Ook al ben je geen fan van the Baggies

01-06-2017 om 20:21

Mee eens , vooral de negativiteit van hededaagse dag stoort me enorm. Fc grunn blijft fc grunn in goeie tijden en in slechte tijden en voor een club als grunn hebben we al jaren goeie tijden met soms echt wat uitschieters. Laat de rest maar lekker fox kijken dan blijven wij wel in het stadion en dan zien we ze wel weer terug als grunn 5e staat.

Woltjer01-06-2017 om 20:25

Mee eens, ook ik ben nostalgisch naar die mooie tijden. 

In het huidige voetbal is het denk ik onmogelijk voor FC Groningen om die Europese prestaties te herhalen. De allerhoogste prestatie is op dit moment het winnen van de KNVB beker.

Het is een kwestie van tijd en dan is de eredivisie gedegradeerd tot een bedenkelijk niveau op Europees vlak. Onze hoogte punten zullen voorlopig het winnen van Ajax, Heerenveen , Feyenoord en PSV zijn...

 

Nogutsnoglory101-06-2017 om 20:46

Amen. Helemaal mee eens prima kolom. En dan te bedenken dat je als seizoenkaarthouder tegen AZ gewoon voor niks naar binnen kon. Ook ik blijf in ieder geval trouw het stadion bezoeken. 

maral02-06-2017 om 17:19

Vind wel dat je de plank wat mis slaat als je column over negatieviteit gaat en dan over de publieke belangstelling over de PO's begint.

De publieke belangstelling hiervoor is in Groningen al vele jaren vaak juist de positieve uitzondering.

Niet zelden de best bezochte club als om thuiswedstrijden gaat, zo ook deze PO's.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!