Terug

Deel deze pagina:

Column: Ruwe diamant

Door Thijs Faber 12 reacties

Het is rond de 30ste minuut van SC Heerenveen - FC Groningen, Alexander Sørloth verspeelt voor de zoveelste keer die wedstrijd op domme wijze de bal. Waar zijn teamgenoten zich omdraaien voor de tegenaanval, en het balverlies voor lief nemen, staat er één speler bij de eerstvolgende spelonderbreking tegenover de Noorse spits. Het is de 19-jarige Juninho Bacuna, die Sørloth duidelijk even vertelt dat er wel even iets meer peper in zijn spel mag komen. Je ziet de passie bij Bacuna, hij is die middag één van de weinigen waar aan af te zien is dat hij voor niets minder dan drie punten komt. Toen ik die preek tegen Sørloth zag wist ik het: wij hebben een leider in wording in huis, maar het enige wat ik mijn medesupporters hoor zeggen over hem heeft een negatieve lading.

Ik ga er zeker niet voor weglopen: Juninho heeft zeker vorig seizoen veel fouten gemaakt. Dom balverlies op posities waar dit ook meteen leidt tot een aanval van de tegenpartij, onbesuisd inkomen en slappe passes volgden elkaar op. Maar dat mag als (toen nog) 18-jarige, en toch verwacht het Groningse publiek dat hij alles maar goed doet. Het gezeik en gezanik op Bacuna moet een keer afgelopen zijn, die jongen verdient steun. Gelukkig was er licht aan het eind van de tunnel, in de thuiswedstrijd tegen Excelsior hoorde ik op een gegeven moment toch daadwerkelijk de naam 'Bacuna' van Noord rollen. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

En toch is er een onderwerp dat ik moet aansnijden, omdat ik weet dat wanneer ik het nalaat ik het in de reacties krijg te horen; de rode kaarten. Hoewel ik het er mee eens ben dat Juninho vaak onbesuisd door het veld marcheert kan je dit ook neerleggen bij de ongedwongenheid van een jonge speler. Juninho heeft nog niet de routine om aan te voelen wanneer en waar een tackle of een actie wel of niet kan. Dit brengt echter wel het probleem met zich mee dat hij al op deze leeftijd bij de Nederlandse scheidsrechters bekend staat als iemand die regelmatig hard inkomt. Naar het schijnt was dat zelfs de reden dat hij in De Kuip de rode kaart ontving. En regelmatig wordt er gezeikt door het Groningse publiek dat het elftal niet met passie speelt, en dan doet een speler het een keer, want er is niet te ontkennen dat Juninho elke wedstrijd tot het uiterste gaat, is het wéér niet goed. Die "nooit goed"-cultuur is sowieso een goede beschrijving van hoe het Groningse publiek in elkaar steekt, maar dat geheel terzijde.

Wie niet inziet dat Juninho Bacuna het allergrootste talent is wat wij in deze povere spoeling hebben rondlopen moet behalve een bezoekje aan de opticien plegen ook maar een andere sport gaan bekijken. Het fysiek op deze leeftijd al, het inzicht, en de drive, Juninho heeft het. Het soms wat overmatige balverlies berust geheel op de onwennigheid van een jong talent, maar kennelijk krijg je van het Groningse publiek geen ruimte om dat soort fouten te maken. Al weken is Juninho in mijn ogen de beste speler van Groningse kant, maar die fouten uit het verleden blijven hem kennelijk achtervolgen. Als we zo trots zijn op Arjen Robben, waarom kunnen we dan niet ook een nieuw supertalent het voordeel van de twijfel geven? Tijden veranderen namelijk, Juninho heeft in mijn ogen een dusdanige ontwikkeling doorgemaakt dit seizoen dat hij op dit moment de speler is die na Padt de aanvoerdersband verdient. Wanneer deze jongen nog meer ervaring krijgt op het hoogste niveau, kunnen we nog wel eens heel veel plezier van hem gaan beleven. Hij heeft het talent en ik ben er ook heilig van overtuigd dat hij beter is dan zijn broer Leandro, en die schopte het tot de Premier League. Wanneer Juninho zijn koppie er bij houdt en de steun van de supporters krijgt hebben wij een geweldige speler in handen. Om er een cliché tegenaan te gooien: een ruwe diamant.

Reacties:
Johan01-03-2017 om 18:40

Helemaal eens

brummie01-03-2017 om 19:12

Uitstekend verwoorde column. Ondanks dat hij zo jong is enorme potentie. Heb dit seizoen van hem genoten. Fysiek, techniek en 

brummie01-03-2017 om 19:14

en daarbij veel loopvermogen. Alles in huis. Als hij ook mentaal overeind blijft dan staat niets een mooie carrière in de weg. Koesteren!

KWibus01-03-2017 om 19:17

Prima stuk en volkomen mee eens. 

Sterk, gedreven en als één van de weinigen het vermogen het spel te versnellen en aantrekkelijker te maken door de ballen vooruit te spelen!!

Ook jong en soms ongelukkig. We maken echter toch allemaal wel eens een foutje op het werk?

Stugge Groningers, omarm deze knaap!

Rob197001-03-2017 om 20:58

Als ik het stuk goed lees, dan is het onterecht, dat er kritiek op deze jongen wordt geuit, sorry dat ik het zeg, maar dit is een wel heel erg positief stukje over Bacuna. Dat het een diamant is, dat is duidelijk en dat er aangeschaafd moet worden ook, maar om nu te zeggen dat we een heel groot talent in huis hebben, dan zal ik wel geen verstand van voetballen hebben. Ik heb iets andere ideeen over een groot talent en dan vergelijk ik ze niet met spelers van de topclubs. Als hij daadwerkelijk een groot talent is, dan zal er op mijn netvlies, toch ook wel een beslissende actie van hem moeten staan. In de wedstrijden (zeker 40 stuks) , die hij inmiddels heeft meegedaan is bij mij niets blijven hangen. En dat is niet omdat ik dat niet wil, maar in mijn ogen heeft hij niet de gave en de eigenschappen, van een complete voetballer, veel balverlies en domme overtredingen worden hierboven aangekaart, dat zijn toch geen positieve zaken. Hij is in nog geen enkele keer, op 1 voorzet na, in een wedstrijd belangrijk geweest. Op zijn positie, die hij op dit moment vervult, had dat toch echt wel eens mogen zijn. En echte talenten laten wel iets meer zien, dan wat hij op dit moment doet. 

We mogen niet te negatief zijn lees ik ook hierboven. Hoe kun je nu positief zijn, als het slechter en slechter gaat. Als Bacuna daarbij een positief puntje zou moeten zijn, dan is het droevig gesteld. Ook niet persoonlijk bedoeld, maar om nu deze jongen een aanvoerderband te geven, gaat mij helemaal te ver. Een echte leider in het veld, is een speler die zelf geen moeite heeft om zich staande te houden in het veld. Daar is hij bij lange na nog niet aan toe. 

 

01-03-2017 om 23:20

Kruip em nog dieper in de kont , het is inderdaad ons beste talent maar overdrijven is ook een vak. Een gedreven speler met veel inzet daar moet hij het van hebben. Aanvoerder? Dat moet je verdienen met je speelstijl en leiderschap in het veld dat gaat me toch weer veel te ver. Misschien over 3 jaar.

Hgz02-03-2017 om 12:47

Als je iemand steeds de hand boven het hoofd blijft houden leert hij het nooit. Dat gemekker met die scheidsrechters steeds, wat zinloos is en die onbesuisde tackels op plekken waar dat niet nodig is moet er gewoon uit wil hij van ruwe diamant uitgroeien tot goede voetballer. Ik ben benieuwd of er  nog positieve verhalen zijn als hij straks weer een paar rode kaarten oploopt en het team dupeert. Ben bang dat deze jongen het niet leert, zit in zn karakter, net als zn broer. Toch hoop ik wel dat hij  wel in gaat zien wat wel en niet kan en wat slimmer gaat spelen, dan kan het zomaar een belangrijke speler worden. Op dit moment vind ik hem verkeerd bezig. Ik hoop dat Faber hem het een en ander aan het verstand kan brengen. Mijn mening.

kees02-03-2017 om 14:39

een column met een groen-witte bril op...dat mág ; op zich werkt zoiets aanstekelijk om meer verbondenheid van supporters met de club te krijgen...maar op onderdelen denk ik: is die ruwe diamant niet van glas?  3en als je 'm dan toch gaat slijpen, gaat het dan glinsteren? 

Het zou kunnen, dan moét hij wel naar een grotere club wedijveren met grote voetballers;  tot zover de column.

Maar als ik aan een nieuwe aanvoerder denk, hetgeen hier wordt aangejkaart,  dan denk ik  zeker niet aan Bacuna: dat heeft met hele andere talenten te maken.  Gezien het feit dat hij (ik schat) het halve scheidsrechterscorps tegen heeft en nogal eens juist als kip zonder kop speelt, dat maakt hem geen vertegenwoordiger van het elftal tijdens de wedstrijd.  Als je zag hoe ontzettend gedwee hij voor de camera's stond te prevelen dat hij z'n excuses aan zijn teamgenoten had aangeboden na die wedstrijd tegen Sparta...dan denk ik: daar staat geen volwassen persoonlijkheid.  Kan nog komen, maar een persoonlijkheid verander je niet snel.  Die moet zelf de knop omzetten en oude slechte gewoontes loslaten.   Maar  de wonderen voor Bacuna zijn de wereld nog niet uit.

03-03-2017 om 14:04

Deze jongen is een ruwe diamant,zoals men zegt. Mijns inziens blijft het ook een ruwe diamant. Het onbesuisde gedrag kan je bij deze jongen er niet uit krijgen, al wordt hij ook honderd. Zit in het bloed van de Leandro's. Zijn broer heeft net een schorsing aan de broek van 6 wedstrijden voor z'n rode kaart van afgelopen week-end. Daarbij komt dat hij deze competitie al 6 keer geel heeft gehad, dus je kunt slijpen wat je wilt, bij deze gasten blijft het dweilen met de kraan open, want het besef is er niet dat je met zulke actie's de club daarmee benadeeld. Kwestie van helder verstand hetgeen niet aanwezig is bij de Leandro's. We hebben kort geleden ook nog zo'n Jan Onbenul gehad, ene Timo Letchert, ook zo'n hersenloos iemand. Voetbalt nu bij één of ander onbetekenend clubje in Italië. Was niks,is niks en wordt ook nooit wat. 

M0i03-03-2017 om 16:59

Inderdaad, de appel valt niet ver van de grond: http://www.nu.nl/voetbal/4511049/leandro-bacuna-krijgt-zware-straf-van-fa-belagen-grensrechter.html.

04-03-2017 om 16:22

De meeste appels vallen van een boom OP de grond,toch?????

03-03-2017 om 14:30

correctie:

Waar ik Leandro's schrijf moet natuurlijk Bacuna's zijn.

kees03-03-2017 om 19:24

 Letschert was bij FC groningen  net zo wild en provocerend in het veld als de Bacuna's...maar heeft FC Utrecht wel een 4 milj opgeleverd...kijk dat is goed zaken doen.  Ach voetballers zijn net mensen, Rob Roy !

Woltjer03-03-2017 om 19:37

Het is een potentieel goedespeler, ruw is hij zeker maar een diamant? Nee is een leuk talentje, voor FC Groningen.

fc gras04-03-2017 om 10:18

Voetballend en fysiek dikke prima, tussen de oren labiel, hoop op mentale ontwikkeling, anders word het misschien een vergelijkbaar geval als Ballotelli.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!