Terug

Deel deze pagina:

Column: Supporter voor altijd

Door Sigrid Elsinga 17 reacties

De stofwolken zijn opgetrokken na een redelijk turbulent seizoen van mijn cluppie, op de allerlaatste speeldag kwam er wederom een Houdini-act en eindigde FC Groningen op de 8e plaats. Deelname aan de play-offs was alsnog bereikt. Gek genoeg had ik daar gemengde gevoelens over; ergens vond ik niet dat we het zelf verdiend hadden, maar dat het eerder kwam door de fouten van andere clubs. En dat is voetbal natuurlijk ook: profiteren van de fouten van je tegenstander, al dan niet in een directe confrontatie. 

Het afgelopen seizoen heb ik meermaals mijn zorgen uitgesproken over mijn cluppie. Mijn hoog gespannen verwachtingen kon ik na 1 wedstrijd al in de sloot kieperen. Wat volgde was een moeizaam seizoen; soms een paar goede wedstrijden, om  vervolgens tegen een zeperd aan te lopen. We waren moeilijk te verslaan, maar wonnen ook niet veel. 

Na de winterstop hetzelfde beeld, dat gecombineerd met idiote aanvangstijden maakte het soms best lastig om supporter te zijn. Maar ik was er, altijd. Qua spel was het dit seizoen niet altijd even goed. Kun je dat Faber aanrekenen? Misschien wel, maar ik kijk eveneens naar het spelersmateriaal waar hij het mee moest doen. De grote schoonmaak onder de spelers, doorselecteren heet dat met een mooi woord, is wat mij betreft duidelijk genoeg. 

Ondanks dat is de echte doorbraak van Mimoun Mahi nu wel gekomen, om over Sergio Padt nog maar te zwijgen. Gevolg is wel dat we deze 2 spelers waarschijnlijk gaan verliezen. Ging ik dan met tegenzin naar de Euroborg? Absoluut niet! Altijd blijf ik optimistisch, ga van het positieve uit. Ik kan daarom ook niet begrijpen dat supporters hun seizoenskaart opzeggen omdat het niet iedere keer feest is. Soms heb je periodes (of hele seizoenen) dat het allemaal net niet gaat. Jammer, maar ook dat hoort erbij. Amusementswaarde wordt dan gekoppeld aan geld, maar die garantie is er nooit, in welke sport dan ook! 

Begrijp me goed, het gaat hier niet om financiële- of gezondheidsreden, daar blijf ik vanaf. Maar wegblijven omdat je vind dat je geen waar voor je geld krijgt, vind ik onzin. 

Ik kijk erg naar het nieuwe seizoen uit, dit keer zonder hoge verwachtingen; ik laat het lekker op me afkomen. Mijn seizoenskaart heb ik direct verlengd, zodra het kon. Want ja, supporter ben je in goede en minder goede tijden. En zeg nou zelf:!anders heb ik toch niks meer om te mopperen? 

 

Reacties:
05-06-2017 om 19:58

Als je wint, heb je vrienden, rijen dik. Gaat het stroef haakt een groot deel af en stoppen ze er mee. Als ze nou ook even mooi wegblijven als er weer een prima seizoen aan komt. Zou een hoop ergenis schelen. 

Hoekie05-06-2017 om 20:32

volkomen mee eens. Juist als het wat minder gaat, staat de echte supporter op. Forca Grunn!

05-06-2017 om 21:10

Lieve mevrouw Sigrid: wat een mooi verhaal heb je geschreven: weloverwogen, en inderdaad FC Groningen supoorter voor altijd !

Ik kan je niet na-zeggen dat ik voor 2017/2018, dit keer zonder hoge verwachtingen, naar het volgende seizoen uitkijk.  Daarvoor is sport en spanning in de profcompetitie teveel met elkaar verweven.  Als je niet al te hoge verwachtingen hebt, dan ben  je natuurlijk ook wel een paar keer blij verrast met een overwinning of een gelijkspel tegen toppers....maar toch:  mijn emoties zijn geen glijdende schaal zoals de windsterkte van Beaufort.

 

Misschien kan ik nog wat leren van jou: maak later nog eens een column...dat staat je goed !

 

 

harley05-06-2017 om 21:10

En dat mag Sigrid helemaal zelf weten!

05-06-2017 om 21:36

???

harley05-06-2017 om 22:46

Was geen reactie op jou Kees. We postten bijna tegeleijk..vandaar. Ik reageerde Puur op het stuk. Als sigrid het onzin vind dat mensen wegblijven omdat ze vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen..mag Sigrid dat zelf weten. Net zoals er mensen zijn die dat geen onzin vinden.

appie happie05-06-2017 om 21:56

Prima toch,iedereen mag doen wat hij/zij zelf vindt.ik heb ook andere leuke dingen die soms tegelijk zijn met de fc...qua aanvangstijd,vroeger deed ok daar moeilijk over nu niet meer.mag ik ben wel fan  voor altijd maar laat het ook los af en toe.dat kon ik me 5 jr geleden niet indenken.

05-06-2017 om 22:25

Mooie column, complimenten aan de schrijfster.

Vind wel dat het na twee prima artikelen over supporter zijn en het verlengen van de kaarten het nu echt tijd wordt voor ander nieuws: wie komen er bij en wie gaan er weg. Helaas niet iets waar de columnisten, redactie en posters hier wat aan kunnen doen. Begin juli gaat de FC trein weer rijden, volgens mij is het erg belangrijk de voorbereiding in de samenstelling te doen waarmee we de competitie gaan starten. Hoop daarom komende week op de eerste artikelen met nieuws vanuit de leiding van de FC.

06-06-2017 om 11:24

Is ghet je ook opgevallen dat FC Groningen zelf met hun nieuwsberichten veel actiever geworden zijn, en je kunt vragen aan de trainer stellen, en ook wordt door hr Nijland ieder clubnieuwte op twitter gezet..  heeft niet zoveel te maken met groot beleid, maar is naar mijn idee vooral bedoeld als tegenhanger van kritische sjupporters , o.a. hier op dit forum.  Ik vind het allemaal prima hoor,  FC Groningen voor de Groningers...maar "de talenten op 1" visie vanaf 2018, daar ben ik niet zo zeker van, dat dit ook uitgevoerd wordt..  Dat de supportersobligaties gebruikt gaan worden om de beleving in het stadion ( o.a. het aanlichten van de betonnen buitenzijde ) beter te maken?...ach is toch niets vergeleken met  goede prestaties op het veld, waar supporters uit hun dak gaan.  Wat je nodig hebt is een club en een team/spelers  wat ambitie uitstraalt om verder te groeien.  Stilstand is achteruitgang...ook zo'n dooddoener !

05-06-2017 om 22:35

Wat zitten sommigen nou te zeiken over dat er mensen hun kaart niet verlengen. Dat moet iedereen toch zelf weten. Supporter in goede en slechte tijden, en blijf dan maar weg als je je kaart niet verlengd. Wat een gelul allemaal. Ga klagen bij de directie die zijn de oorzaak hiervan, zij zijn verantwoordelijk wat er op het veld staat. Iedereen moet zelf weten of hij naar het stadion gaat. Daar moet je iemand niet op veroordelen of neerkijken.

Rob197005-06-2017 om 23:02

Zo is het, ik volg deze onzin al dagen niet meer. Supporter heeft de afgelopen dagen heel veel betekenissen gekregen. Off topic, voor Groningen was het een druk weekeinde, binnenkort weer nieuws......Hans heeft het druk, iets wat mij meer interesseert dan bovenstaande. 

06-06-2017 om 08:27

Tis allemaal wat die verschillende meningen houd het wel leuk

06-06-2017 om 08:30

Supporter ben je voor altijd, dat klopt.
Maar als supporter die veel geld uitgeeft mag je iets terug verwachten en dat houdt niet in dat je elke wedstrijd in weer en wind je moet ergeren. Je betaald om iets leuks te zien, dat houdt niet in dat je verwacht dat de FC alles wint en kampioen worden.
Je wilt vermaakt worden daar geef je geld voor uit. Vermaak heeft meerdere facetten; als de Fc een wedstrijd speelt en alles geeft maar toch zijn meerdere moet erkennen in de tegenstander dan heb ik me wel vermaakt. Als de Fc geen inzet toont en bv gelijk speelt dan kun je ontevreden naar huis gaan. En dat is de afgelopen jaren teveel gebeurd en dat is voor supporters misschien een reden om te zeggen DAAR geef ik geen geld voor uit. En dat is ook TERECHT, echter supporter blijven ze wel.

Maar ik heb het idee dat je alleen supporter bent als je geld aan de Fc uitgeeft en/of een seizoenkaart aanschaft?
DOM GELUL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Als de spelers laten zien dat ze het waarderen dat de supporters er zijn en ze proberen de supporters te vermaken dan komen deze echt allemaal wel weer.

Supporter blijft men echt wel dat is niet afhankelijk van seizoenskaart.

zaagmuldersweg06-06-2017 om 09:12

Misschien gloort er hoop aan de horizon en wordt de scouting weer op peil gebracht. Hans Nijland doet het voorkomen dat het het vertrek van Peter Jeltema een verlies voor de club is. Ik noem het een zegen .Deze direkteur van het technische beleid van een eredivisieclub heeft zelf nooit hoger gevoetbald dan de vierde klas knvb. Gauw wegwezen deze amateur en zorg dat de scouting weer op een hoog nivo komt. Groningen is afhankelijk van een goede scouting .

06-06-2017 om 10:47

mensen komen en gaan...heeft geen zin nog een trap na te geven.  Ik wantrouw ( net als jij ) wél dat de clubambities door de bestuurders een doekje voor het bloeden lijkt als het op onderdelen moeilijk gaat.  Nou moet je deze tekst van mij niet te zwaar nemen, want idd, FC Groningen heeft in het verleden veel meer hachelijke tijden gehad... Maar het vertrek van Veldmate ( "ik verlaat een hardstikke gezonde club" ) en ook die aankonidigingen steeds:( "het wordt een hete zomer" )...ja   ...de toekomst inkijken , dat kan alleen Rob Roy met zijn gebjutste glazen bol...  Warmerdam= hij het ei van Columbus ?  nee dus..  Larsen gaan we die nog zien  en Van Nieff steeds als wisselspeler zoals Hiariej of in de basis...en voorin:  Ter Wikerik naast De Weert ? hoe zal dat uitpakken....en dan natuurlijk die uitspraak van Faber, dat "mogelijk "het halve team vervangen gaat worden" ( en dus zeker 3 tot 4 betere voetbllers bij Groningen weg gaan...  Ja wat moet je denken van de selectie van volgend jaar:  ik denk NET ALS IEDER JAAR wordt een speler, als ie geld kan opbrengen, weer verkocht. 

De nieuwe TD zal dan ook kwaliteiten EN gezag (!) moeten hebben om de club over de lange termijn concurrerend te laten zijn.   Bij Utrecht, AZ, Twente, Vitesse en Heerenveen zijn er eerste tekenen dat ze het lek boven hebben..bij FC Groningen is het nog niet zo stevig neergezet allemaal.. Een plaats 8-10  lijkt volgend jaar het hoogst haalbare, zoals het er nu uitziet ! 

Eerst maar Zivkovic halen, dan een goede TD, en dan Padt vervangen door een keeper die z.n defensie coached en punten kan pakken.....en geen goedkope, transfervrije of half revaliderende spelers terug halen...die kunnen veel te weinig in de competitie laten zien !   

06-06-2017 om 12:36

Kees bedoel je de zivkovic van benfica of dat verwende joch dat zonodig naar ajaks moest volgens mij is die al een poosje opweg naar oostende die hoeft van mij nooit meer terug te komen. Hoe kan je padt nou vervangen als die nog niet verkocht is of heb ik iets gemist, of vind je hem niet goed genoeg?

06-06-2017 om 12:54

Allemaal gezeur in de marge. Ikzelf heb nog nooit een seizoenkaart gekocht, dus dat wil zeggen dat ik geen "goeie Supporter" ben. Wie op dit forum wil dat voor mij uitmaken, of mag ik daar nog zelf over beslissen. Als ik naar het voetbal van FC-Groningen wil dan koop ik gewoon een losse kaart en of ik mij nu vermaak of niet, daar hebben anderen zich niet mee te bemoeien. Anders gezegd, het stukje van Sigrid, hierboven, overdreven en niets zeggend!!!!!!Had niet gehoeven.........................of toch stemmingmakerij???? 

marcelfcg06-06-2017 om 13:07

Ik heb medelijden met de Jehova getuige die jou aan de deur komt overtuigen van de goede bedoelingen van zijn/haar geloof 

06-06-2017 om 17:53

niet dat ik mij wil mengen in de posts van Rob Roy en jou, Marcelfcg, maar Johova';s komen met een dubbele opdracht: die afkomstig van de sekte zelf maar ook die afkomstig van de bijbel/"De wachttoren"...dat kan wel eens misverstanden geven, toch?

JJ05006-06-2017 om 15:42

Las net dat Tibbling zen carierre waarschijnlijk in Tsjechië voortzet! Sparta praag word genoemt....

Woltjer06-06-2017 om 17:05

Supporter ben je voor je leven. Ik ken werkelijk niemand die is opgegroeid als FC supporter, die deze relatie heeft verbroken voor een andere club.

Iedereen support Groningen op hun eigen manier, wat een ander daar van vind is in mijn optiek inrellevant. Of je nu een seizoenskaart hebt, naar uitwedstrijden gaat , op FOX kijkt, of langs de lijn, enz....

Ronnie 06-06-2017 om 17:50

Wellicht kan de redactie de volgende discussie over wie en wat een echt supporter is tegenhouden. Heb de meningen wel gezien en volgens mij is iedereen het er over eens dat we het nooit met elkaar eens worden.

laten we ons nu richten op de geruchten, de onzin Posts en echte Posts over nieuwe spelers.

eens met Kees, ook klaar met berichten over aandelen etc. Nu is het tijd voor nieuwe spelers!

06-06-2017 om 19:15

Ja! Graag uit een ander vaatje.

marcelfcg06-06-2017 om 18:28

@Kees Geen flauw idee Kees, het is niet zo mijn materie  maar mijn vermoeden is dat Rob Roy er zo doorheen prikt bij die dames/heren.

06-06-2017 om 21:29

Iedereen mag geloven wat hij of zij wil. Ik heb de mijne en daar laat ik het bij. En Jehova's komen gelukkig niet bij mij aan de deur. Ja toch ,één keer toen we met de schuit in Amstedam lagen, op een zondagmorgen kwamen die gasten om negen uur s'morgens aan de deur kloppen. Nou ik kan je vertellen dat ze héél snel van boord waren.

07-06-2017 om 02:13

je hebt ze toch wel meegegeven: "pas op, de loopplank is glad"  Maar nog iets anders:  Ik zit echt te wachten op nieuws...die Supportersdiscussie is inderdaad bij voorbaat gedoemd te mislukken. Zelfs de fanatics kan je niet dwingen om op de een of andere manier naar zaken te kijken of naar het stadion  te komen. Ik denk dat hier trouwens ook iets anders meespeelt behalve die "ere-code".  Ook dit is weer nauwelijks van belang voor de stadionbezoekers. 

Laat ik kort afsluiten:alles wat vooraf geregiseerd wordt ( zoals die trommels of die spandoeken of zelfs witte zakdoekjes naar de trainer toe, dat is nog iets anders dan de beleving van de supporter zelf, en of die een seizoenkaart wil kopen of een enkele keer een losse kaart.  Wat Nijland cs natuurlijk niet kan regiseren. Het enige dat de club kan doen is geloofwaardig te zijn in het toekomstige beleid en de uitgesproken inspanningen te leveren die passen bij de club.  Als dat neerwaardse bijstellingen betreft vanwege een lagere begroting dan is dat natuurlijk een feit.  Creatief hiermee omgaan, dat heeft Faber al genoemd als oplossing. Maar aan de basis hoort toch te staan dat FC Groningen dié clubambities heeft in de competitie (mbt aantrekken van sponsors of het doelmatiger maken van de bedijfsvoering ( de BV, maar ook de spelersbegroting, of de jeugdopleiding of het topsportcentrum etc etc ), zodat de club straks niet afglijdt naar een ambitieloze club met steeds minder vooruitzichten. 

En wat zou het goed zijn om meer supporters te paaien voor komend seizoen,  als ze met vervangers van de mogelijk vertrekkende Padt, Mahi, Linssen, Tibbling,( Reijnen, Vd Laan )..er DIT keer wél echt goede voetballers voor in de plaats worden gehaald.

Kevin07-06-2017 om 10:55

Nu het hier net over supporters gaat. Heeft iemand een idee hoe het ervoor staat met een evt. nieuwe harde kern of een herstart van de Groningen Fanatics? De sfeer is er sinds het stoppen van de Fanatics helemaal niet beter op geworden en het levert ook meer uitstraling op onder supporters.. Ben benieuwd.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!