Terug

Deel deze pagina:

Column: Wanneer het hoofd het wint van het hart

Door Thijs Faber 31 reacties

Vandaag, woensdag 24 oktober, publiceerde Voetbal International een groot interview met Hans Nijland. Hier werden een aantal lastige vragen gesteld aan de algemeen directeur, wat vrij logisch is gezien de huidige stand van FC Groningen op de ranglijst. En toch kon je de antwoorden vooraf alweer invullen, want dat is het met interviews van Hans Nijland: het is steeds hetzelfde riedeltje. En vaak is dat riedeltje best verontrustend.

Laat me beginnen met zeggen dat het volkomen logisch is dat Hans Nijland zich strijdbaar opstelt tegenover de media. Het is begrijpelijk dat de algemeen directeur van een club in nood niet in de media gaat roepen dat hij eigenlijk de hoop al heeft opgegeven. Toch bespeur ik in zijn antwoorden vaak een toon die op mij overkomt alsof hij denkt dat wij (FC Groningen-supporters) op ons achterhoofd zijn gevallen. Verrassing: dat zijn we niet.

Hans Nijland stelt tegenover VI dat FC Groningen voor het eind van vorig seizoen een aardige serie heeft neergezet, en dat klopt. Het voetbal was acceptabel en er werden resultaten gehaald. Iets om aan vast te houden misschien. Bij Studio Voetbal afgelopen zondag zei Hans Nijland dat de huidige prestaties hem verrassen, omdat we met “nagenoeg hetzelfde elftal” spelen, “alleen Juninho Bacuna is vertrokken”. Vergeet Hans gewoon voor het gemak topscorer Tom van Weert en assistkoning Jesper Drost? Wat je van deze spelers moge vinden, ze hadden wel aandeel in de goede eindsprint van vorig seizoen. Ook benadrukt Nijland nog even extra dat er vier miljoen is besteed deze zomer, en dat is voor FC Groningen natuurlijk ook veel geld. Echter is gebleken dat ondanks die vier miljoen de selectie niet gebalanceerd is, er een enorm gebrek aan ervaring in de selectie is, en dat vertrokken spelers als Juninho Bacuna niet goed zijn opgevangen. Dan kan men zich wel steeds verschuilen achter de hoogte van de uitgaven, maar dat praat het aankoopbeleid nog niet goed.

Vervolgens stelt VI een aantal vragen over de bezettingsgraad van het stadion, en hier begint het echt lachwekkend te worden. VI haalt een doelstelling van FC Groningen voor het seizoen 2020/2021 aan, waar FC Groningen zou moeten werken met een begroting van 20 miljoen euro en het stadion voor 90% gevuld zou moeten zijn elke week. Iedereen met enige realiteitszin zou gezien de huidige situatie concluderen dat dit in een tijdsbestek van 2 jaar echt onmogelijk realiseerbaar is, en dat de kans dat de dalende lijn voortzet eigenlijk groter is. Hans Nijland denkt echter dat het kan, maar hier is dan wel een “gloriemoment” voor nodig, maar “de potentie is er” en “de markt heeft laten zien dat het kan!” Ik ga er van uit dat Hans zelf ook wel beseft dat dit er bij een groot deel van de aanhang niet meer ingaat. Deze poging tot goed nieuws-show, waar wederom een vals verwachtingspatroon wordt geschapen dat het op korte termijn wel weer goed komt. Terwijl iedereen ziet dat het met de week slechter gaat met de club, en dat dit geen proces van slechts een slecht jaar is.

Over verwachtingspatronen gesproken: “wat kunnen wij op lange termijn van deze directeur verwachten?”, zal menig gedupeerde FC Groningen-supporter zich afvragen. Dat weet Hans Nijland zelf ook niet: “hartstikke leuk dat geneuzel over lange termijn, maar als we de korte termijn niet voor elkaar hebben, is er misschien niet eens een lange termijn. Ik snap dat er af en toe iets op papier moet staan en er een structuur moet zijn, maar ik ben geen man van dikke plannen”, zegt hij tegenover VI. Een bijzondere uitspraak van een directeur, wiens baan het is om beleid te maken. Voor de korte- en de lange termijn welteverstaan. Ik ben benieuwd wat een Raad van Commissarissen van een willekeurig beursgenoteerd bedrijf ervan zou vinden als een directeur in een interview aangeeft dat hij eigenlijk geen lange termijn plannen heeft en daar zelfs ook wel een beetje trots op is (tenminste zo komt deze passage op mij over). Ik denk niet dat deze directeur dan nog lang zijn baan zou behouden. 

Mijn conclusie is al een tijd dat het tijdperk van Hans Nijland zijn einde nadert, en dat het goed zou zijn voor de toekomst van deze voetbalclub als er een frisse wind door de club heen gaat. Het doet mij pijn om aan te zien hoe de man, die deze club van de afgrond tot het paradijs heeft gebracht, dit ook weer aan het afbreken is. Want laten we vooral niet vergeten wat Hans Nijland voor deze club heeft betekend. Echter, aan elk succesverhaal komt een eind, en ik denk dat het juist een sterke leider siert als hij aanvoelt wanneer zijn truc is uitgewerkt. Op de korte termijn hoeft Hans Nijland van mij niet te vertrekken, middenin een seizoen levert dit alleen maar meer onrust op binnen de club. Maar bijvoorbeeld na dit seizoen wordt het mijn inziens wel de hoogste tijd, en dat zeg ik met pijn in mijn hart. Want ik weet hoe hard Hans Nijland elke dag voor deze club werkt, en hoe graag hij het ook anders zou zien. Ik zal Hans nooit een gebrek aan clubliefde verwijten, maar misschien breekt het supporter zijn hem ook wel eens op in zijn functie. Mijn hart wil Hans Nijland tot hij er spreekwoordelijk bij neervalt bij deze club zien, maar mijn hoofd denkt dat het beter voor de club is als er een nieuwe directeur opstaat. Want tenslotte is uiteindelijk niemand groter dan de club. Ik wil Hans Nijland graag blijven herinneren als de man die deze club van de ondergang heeft gered, en hij verdient in mijn ogen dan ook zeker een waardig afscheid. Ik eis dan ook niet zijn vertrek, ik spreek uit wat ik persoonlijk verstandig zou vinden voor de toekomst van deze club.

Reacties:
24-10-2018 om 17:44

Je verwoordt het goed Thijs. Nijland neemt de kritiek op hem niet serieus en daarmee de FC Groningensupporters niet. Wat heeft Nijland veel voor onze club betekend. Maar geen langetermijnvisie hebben, het zwalkende beleid van de afgelopen jaren, verkeerde aanstellingen en geen transparantie in de communicatie vallen hem zwaar aan te rekenen. Zo gaat het niet langer.

24-10-2018 om 17:46

Het is te hopen dat Nijland de eer aan zichzelf weet te houden.

24-10-2018 om 17:57

Grootste fout mijn inziens is het volledig blind varen op de jeugd ,mede ook om hier ook goed aan te verdienen .

Buitendat is Nijland niet schuldig aan het niet halen van die extra ervaren middenvelder omdat Jans& Buijs deze niet nodig vonden deze zou de jeugd alleen maar in de weg lopen ,ik ben er heilig van overtuigt dat met een Bruns het elftal rond plek 12 had gestaan maar nee gewoon verder gaan met hrustic&antuna en een Morriera die zijn van KKD niveau zijn.

Ik vindt het jammer dat men nu Nijland de zwarte piet wil toeschuiven ,de goede man heeft zijn lot al verbonden aan de prestaties dit jaar {samen met jans}bij degradatie heb je een nieuwe directeur!!

Damage control tot de winterstop ,hierna 3 ervaren eikels kopen waarna wij als vanouds weer na plek 12 gaan en zonder die buitenlandse investeerder is het maximum.  

24-10-2018 om 18:08

Nijland heeft natuurlijk Jans aangesteld. Nijland is de eindverantwoordelijke. Daar komt bij dat hij al jaren een zwalkend beleid voert, geen langetermijnvisie heeft (met trots) altijd een goed nieuws show houdt (vaak ten onrechte) en daarmee supporters totaal niet serieus meer lijkt te nemen. 

25-10-2018 om 17:34

Spot on!

Reactie verwijderd door redactie

brummie24-10-2018 om 19:16

Bedankt Thijs voor je column. Ik vond het interview in VI goed om te lezen. Tussen de linies door zie je iemand die strijdbaar is, maar ook probeert fc zo positief mogelijk op de kaart te blijven zetten.

Ik zou niet weten wie Nijland überhaupt zou moeten opvolgen. Een nieuwe wind kan positief uitpakken, maar er zijn genoeg voorbeelden van clubs waar een wisseling niet goed uitpakte. Je weet wat je aan Nijland hebt, is directeur en supporter van de club. 

Daarnaast krijgt hij van mij heel veel krediet. Zeker gezien zijn staat van dienst door de jaren heen.

Iedereen was er eigenlijk wel over eens dat Fc aardig had ingekocht dit seizoen en was over het algemeen positief gestemd. Kwaliteit van een selectie is mede bepalend maar ook factoren geluk of pech, vertrouwen, blessures en vorm van de dag wegen mee...

Winst en verlies liggen soms zo dichtbij. Het enige wat mij opvalt is dat er geen vertrouwen en automatismen zijn in het elftal. En dat is op dit moment mijn grootste zorg.

 

campesino24-10-2018 om 22:07

Waar haal je dat vandaan dat iedereen er over eens was dat er aardig was ingekocht.

Volgens mij klaagde iedereen steen en been dat eer geen ervaring was, dat er geen vervanger van bacuna kwam en dat er geen goede spits ingekocht was. Maar vooral dat het elftal veel te jeugdig was.

En als klap op de vuurpijl het vertrek van van weert en in mindere mate drost  

Woltjer24-10-2018 om 19:28

De langer termijn visie van Hans en co is prima. Gezien de hudige situatie gaat dat niet lukken. Hij moet nu laten zien een directeur te zijn die kan schakelen en van zijn huidige strategie afstand kan nemen.

Het gaat dit seizoen om lijfsbehoud en  meer

 

24-10-2018 om 20:14

Het voetbal is net als in het gewone leven. Vandaag ben je het "heertje"  en morgen ben je "de sjaak". Ik heb het interview in VI niet gelezen maar wat ik zo af en toe op de media hoor of zie, ligt dhr. Nijland behoorlijk onder vuur en wordt door menig "supporter" z'n hoofd op het hakblok gelegd. Een ieder heeft zo zijn/haar mening over het reilen en zeilen van de FC-Groningen en menigeen kijkt niet verder dan zijn-of haar neus lang is. Ikzelf ben een fan van dhr.Nijland en ik zal dan ook niet zo gauw zijn functie ter discussie willen stellen, want ik weet nog, na de periode De Vries, hoe hij onze club uit de "shit" heeft gehaald en de club op de kaart heeft gezet als een stabiele suptopper. Nu het een aantal jaren minder gaat, komen de verwijten, gegrond of niet. Feit is wel dat het nu vijf voor twaalf is en dat er iets moet gebeuren zodat wij, als aanhangers van deze mooie club weer trots elke veertien dagen naar de Euroborg komen. De trainer krijgt kritiek over z'n wisselende opstelling en de TM krijgt kritiek over het aankoopbeleid. Kritiek dat deels terecht is, ook deels onterecht, want ik ben er wel van overtuigd dat deze mensen elke dag zichzelf het vuur uit de sloffen lopen om de club weer op die plaats te krijgen waar het hoort. Komende week-end komt de landskampioen op bezoek in de Euroborg en het zal een moeilijk verhaal worden om hier punten te halen maar de weken daarna komt de mogelijkheid om wél punten te halen. Gebeurd dat dan ziet de wereld er weer heel anders uit.   

24-10-2018 om 21:32

Een directeur in crisis hoeft het ook helemaal niet te hebben over langere termijnen. Als je boot lek slaat doe je alles om boven de waterlijn te blijven en denk je niet aan varen. Ik ben er zelf wel klaar mee dat FC zoveel met media praat. Laten ze hun mond houden en deze crisis bezweren. Het is geen geheim dat Nijland en Jans er een puinhoop van gemaakt hebben, maar het begint nu wel een langspeelplaat te worden. Het leven is heel makkelijk, óf de RvC spreekt openlijk hun vertrouwen uit in Nijland en Jans, of doet dit niet. Het geneuzel van nu is typerend voor de situatie waarin we zitten; hup, korte klappen..

 

in mijn volle overtuiging moeten supportergroeperingen een uitspraak van de RvC afdwingen. Het wordt ze veel te makkelijk gemaakt. Met deze uitspraak weet iedereen waar hij aan toe is, en het is een belangrijk meetmoment om te zien of de structuur werkt en/of hoe vastgeroest met belangen de club is geworden.

25-10-2018 om 07:44

supporters van een BVO zijn geen aandeelhouders; mogen dus niet stemmen om een vertrek van een van de betaalde werknemers.

De RvC heeft een eigen verantwoordelijkheid, behalve het toezien op o.a. de gelden enz zijn zij ook verantwoordelijk voor het aanstellen en evt wegsturen van de directie. Dat kan bij bijv. bij dysfunctioneren etc. en  gebeurt achter de schermen.

Het is niet fair maar ook niet wenselijk dat het sportieve resultaat in de competitie van het uithangbord, het Eerste Elftal,  terugslaat op de positie van directie(leden). Natuurlijk kan een slechte prestatie in de competitie en eventueel degradatie wel een reden zijn om zo nodig op vertrek aan te sturen. Of de directie van FCG voor het leven is benoemd is mij niet bekend.  Dit staat natuurlijk helemaal los van de mogelijkheid dat een directeur zelf ontslag kan nemen binnen de arbeidsverhoudingen.

Op mij komt deze column over als een wat warrige gedachtenvloed waarbij door de schrijver helaas  "persoon en  zaak" met elkaar vermengd worden; Kritiek zoals hierboven op het beleid kan en mag natuurlijk gegeven worden,  prima, en trainers van een BVO staan bij slechte prestaties ( met een passende ontslagvergoeding ) al gauw buiten de poort, dat is ook praktijk in het voetbal. Maar ik ben er principeel op tegen dat een volksgericht van supporters gaat beslissen of massaal eigenhandig gaat optreden. Dat is helaas ook wel vaker praktijk geweest.    

"De wens is de vader van de gedachte", is een gezegde wat ik hier wel toepasselijk vind.  

24-10-2018 om 21:55

Elke keer dat gezeur over nijland... Natuurlijk t hij is eindverantwoordelijk maar beslist echt niet alleen... Dat is een heel team .. Paar jaar geleden was er geen betere en nu dit .. Nee, mij te kort door de bocht... 

24-10-2018 om 22:04

Laat daarom de RvC aan het woord. Laat hun zich uitspreken. We zitten in een crisis en moeten eruit, of het de schuld is van Nijland, Jans of de kantinejuffrouw is voor nu niet belangrijk. Je kunt voorbij schuldvraag gaan en je aan het gegeven houden. Er is slecht ingekocht, er is slecht geanticipeerd op het vertrek van Weert en Drost en met een begroting van bijna 17 miljoen laatste staan zegt zoveel dat scouting en TD/TS iets uit te keggen hebben (aan de RvC)

24-10-2018 om 22:44

Er kan veel gebeuren in een paar maand tijd. Nog niet zo lang geleden werd van Weert afgschilderd als een spits "die er niets van bakt" en Drost werd een "miskoop"genoemd en iemand die de kantjes eraf liep. Nu wordt van Weert een "topscorer" genoemd, die niet weg had gemoeten en Drost wordt nu al "de assistkoning" genoemd en wordt dus node gemist bij de club. Supporter zijn is net als het weer, vandaag regent het en morgen schijnt de zon. Dit is voetbal te voeten uit!!!!!!! 

Nogutsnoglory124-10-2018 om 23:19

Helemaal mee eens. Iedereen ergerde zich aan Drost en nu is hij opeens een wereld voetballer. Helaas is Pohl van een nog dramatischer niveau. 

24-10-2018 om 23:35

Zo is het!!!!! 

FCG_far away_124-10-2018 om 23:43

Supporters roepen vanalles als er emotie bij komt kijken. Terecht dan wel onterecht. Feit blijft dat de organisatie al jaren steken laat vallen. Je kan niet ontkennen dat het alleen dit seizoen slecht gaat, de trend is al jaren geleden ingezet, waarbij dit seizoen toch wel het dieptepunt is.

Ik ben het met de mening van de columnist eens. Nijland heeft echt hele goede dingen gedaan, maar wellicht is de rek zo ver uit het elastiek, dat deze niet meer terug veert. Normaliter betekent dit dat er een ander elastiek moet komen.

Waar veel supporters vooral blijven vasthouden aan goede daden uit het verleden, ben ik van mening dat je zo goed bent als je laatste werk. Voorbeeldje: Toen Maduro bij de FC kwam had hij bij meerdere clubs al veel moois laten zien. Bij onze FC helaas niet. Moeten we hem dan beoordelen op wat hij bij andere clubs had laten zien in het verleden, of moeten we hem beoordelen op wat hij liet zien bij onze club in (toendertijd) het heden. Volgens mij heeft nagenoeg iedereen hier wel het e.e.a. over Maduro gezegd en beoordeeld op zijn optreden bij de FC en niet bij vorige clubs.

Nu wordt Nijland op dit forum op dezelfde manier onder de loep genomen, maar hier wordt nog steeds door een aantal mensen (ge/be)oordeeld op basis van resultaten uit het verleden. Mijns inziens is de persoon anders, maar de situatie hetzelfde.

Halverwege het seizoen vertrekken, zoals nu bij NAC gebeurd is, is voor de club niet goed. Ik denk echter wel dat na dit seizoen de houdbaarheidsdatum van Nijland verstreken is.

24-10-2018 om 23:02

Als mijn lijstje klopt was van Weert ook topscorer met 12 doelpunten en mocht hij gaan om plaats te maken voor Pohl, die heel wat minder doelpunten achter zijn naam heeft staan. Net als velen ben ik maar een emotionele supporter, maar rationeel beschouwd was dit geen meesterzet van Jans.

24-10-2018 om 23:43

Zeg maar gerust een oliedomme zet van Jans. De supporters zeikten wel op van Weert, maar de jongen scoorde wel zo nu en dan. Van Weert voelde zich ongelukkig en de technische staf wilde daarom van hem af. Ruil hem dan met iemand van ongeveer gelijkwaardig niveau. Man man man

Marco24-10-2018 om 23:10

Nijland kan prima blijven, mits hij orde op zaken gaat stellen. Hiervoor is hij ook in loondienst bij de club, laat die dit na, dan kan hij beter snel vertrekken. Focus en geld moet naar het eerste elftal. Stoppen met -23, overhead, marktconforme beloningen management ver boven Balkenendenorm etc.

Wel capabele scouts aantrekken en afscheidnemen van Jans en faalscouts. Als we al zien wat een fitte Mahi doet, dan kun je met 3 goede spelers er bij goed in het linkerrijtje meedraaien en komt er vanzelf meer publiek. Supporters zijn niet weg, alleen komen ze even niet meer naar het stadion omdat het voetbal zeer slecht is en daar hebben mensen geen 25 euro voor over. 

Dit elftal is onvergelijkbaar met dat van afgelopen seizoen! Zonder Van Weert en Bacuna is het as en motor van het elftal weg. Leemans hadden ze moeten halen als vervanger van Bacuna. Dan kon je verder bouwen op de ingeslagen weg. Buijs wil afjagen met spelers als Doan en Mahi en ver vooruit spelen met trage verdedigers als Meisevic en Chabot. Dat wordt geen succes. Volgend jaar vertrekt Spijkerman, dan doet Groningen er verstandig aan om Buijs assistent te maken en een ervaren trainer (niet Jans) te halen.

 

 

opa25-10-2018 om 09:37

Brummy, Kees, Robin en Cambell komen met opmerking die op realiteitszin berusten, zij zeggen de dingen zoals het is, ik heb in de voorbereiding v.d.Weert en Drost bezig gezien en tegen amateurs leek het heel wat, maar tegen buitenlandse profs, waar onze FC heel goed voor de dag kwam zag je van deze twee niks weer, beide hebben kansen genoeg gehad en er niks van gemaakt.ze zijn niet voor niks weg, iedereen op BM vond dat met Chabot een extra slot op de deur een goed idee, zekerheid inbouwen, nu heb ik weer gelezen dat Absalem zo'n grandioze linksback is maar hij is ook erg jong en Pohl zou een stand-in zijn voor Cassiera, maar geen van beide laten zich zien, als je aan alle Ertedivisie clubs vraagt heb je belang bij Cassiera, roepen ze allemaal "graag"jammer dat dit er nu niet uitkomt, een jong talent van Manchester City die door hun uit en te na bekeken is komt naar FC en je hoopt dat hij echt zo goed is, ook dit pakt niet zo uit als verwacht, Drost is verhuist van de ene reservebank naar de andere en van Tom hoor je ook niks, een vervanger vinden voor Nijland is vele malen moeilijker dan een hele goede Middenvelder vinden

 

Reactie verwijderd door redactie

brummie25-10-2018 om 09:47

@Campensino,

Ik ben het vaak met je eens, maar iedereen was wel degelijk  positief over het nieuwe seizoen. Met het blijven van sterkhouders als Padt, ter Wierik en Mahi. Daarnaast werden Doan en Zeefuik definitief vastgelegd en behouden, Chabot, Handwerker en Cassiera werden aangetrokken. Jonge spelers zoals vd Looi, Reis en Hrustic hun contracten werden opengebroken/verlengd.

Afscheid  werd genomen van Veldwijk, Jenssen, Larsen en Bacuna verkocht.

Drost en van Weert waren ook nog van de partij, deze 2 spelers vertrokken na de voorbereiding en een aantal speelrondes. Dus pas na aanvang competitie. 

Dat het middenveld niet versterkt is met een ervaren rot, is dat men de ontwikkeling van jonge spelers niet in de weg wilde staan. Deze hadden het de laatste 10 wedstrijden goed gedaan onder Faber.

Uiteraard heeft FC daar een risico mee gelopen, maar de resultaten van nu lijken me niet afhankelijk van 1 ontbrekende speler.

De selectie herbergt echt wel kwaliteit, maar het ontbeert vertrouwen, automatismen en ingeslepen speelsystemen.

Daarnaast wordt er te weinig gescoord en en teveel persoonlijke fouten gemaakt, zoals Padt afgelopen wedstrijd als een specifiek voorbeeld.

pepi6825-10-2018 om 11:14

Destijds toen v Weert en Drost weg mochten heb ik nog de suggestie gedaan om hen te vervangen door Necid (toen nog transfervrij) en  El Khayati (wegkopen). Oftewel spelers die ontevreden zijn en/of niet presteren te vervangen door BEWEZEN en ERVAREN krachten. Mss was het niet haalbaar, maar Pohl en niets is echt een wanprestatie van TD.

25-10-2018 om 13:39

Volledig eens met de column, het is tijd voor Nijland om te vertrekken. Had dit liever gezien na de bekerwinst, de man verdiende een waardig afscheid in gloriedagen! Hij heeft teveel voor de club betekent om in malaise te vertrekken...

 

Echter, iedere insider binnen de FC weet dat Nijland nog steeds leeft onder een volledige dictatuur. Elke handtekening wordt gezet door Nijland himself, niemand heeft bevoegdheden enkel Nijland zelf. Elk servetje, elke parasol die gekocht wordt beslist Nijland over. En geloof me, het is echt zo.

De vraag is, is er in 2018 in een BVO nog wel ruimte voor een volledige dictatuur? Ik denk zelf van niet, er dient een duidelijke management structuur te zijn met beslissingsbevoegdheden..

25-10-2018 om 13:43

Wat een bullshit verhaal !! Haast lachwekkend..... 

Hoekie25-10-2018 om 14:00

Het begint zo langzamerhand een gênante vertoning te worden op deze altijd gewaardeerde site. Van Groninger van het jaar naar dictator van de week. Tja blijkbaar vinden we het heel normaal dat we op een fansite steeds een stapje verder moeten gaan om een man als Nijland te beschadigen. 

25-10-2018 om 14:49

Juist, en hopelijk leest hij deze "bullshit" niet!!!!

opa25-10-2018 om 14:42

Goed gezegd Hoekie

ebel7925-10-2018 om 15:20

Assistenkoning Jesper Drost?   Bedankt voor deze geweldige opmerking. Ik lig ziek op bed maar deze oppepper kan ik goed gebruiken 

26-10-2018 om 19:36

Beterschap Ebel !!!

brummie25-10-2018 om 15:43

Met 7 assists vorig seizoen was Drost zijn aandeel het hoogst. Je kan ook op elke slak zout leggen...

Hoekie25-10-2018 om 16:01

Sorry Brummie. Ik denk nu dat je de strekking van de opmerking niet aanvoelt. Zowel Drost, v.d. Weert en daarvoor Bacuna werd door 70% van de bezoekers van dit forum uitgekotst en nu opgehemeld om een punt te hebben tegen Nijland. 

25-10-2018 om 16:24

Ach, en wil je een hond slaan dan kan je altijd wel een stok vinden. Toch????

ebel7925-10-2018 om 17:40

12 assist in 3 seizoenen is toch niet veel te noemen voor iemand op zijn positie? 

brummie25-10-2018 om 16:20

Je hebt daarin gelijk Hoekie. Het is net hoe de wind waait....

25-10-2018 om 17:25

Waarom Bacuna niet huren in winterstop?
Dat is in mijn ogen de missende schakel

 

25-10-2018 om 17:34

Wat een beroerde analyse. Er is maar 1 hoofdverantwoordelijk voor deze matige selectie, en dat is Ron Jans.

25-10-2018 om 19:02

Helemaal mee eens. RonJans moet per direct vertrekken. Goede trainer, slechte TD.

Hij is verantwoordelijk voor het zooitje bij de FC. We staan stijf onderaan, selectie is zeer matig en onevenwichtig, wedstrijden v d FC zijn saai en niet om aan te zien, stadion loopt leeg, financieel steeds minder te besteden en de beleidsbepalers doen niks en we klooien verder maar wat aan. Op naar de KK divisie 

Oeleoptak25-10-2018 om 19:23

Die door Nijland aangesteld is. En dat is dan de tweede TD zonder ervaring die hij benoemde. Dat zijn cruciale fouten voor een directeur. Het wordt idd hoog tijd dat hij vertrekt en dat er een manager komt die niet alles zelf in de hand wil houden, maar profs naast zich kan dulden. Dit ter glorie van de FC. 

Thijs_Faber25-10-2018 om 19:34

En wie heeft Ron Jans aangesteld? Wie durft geen enkel directielid met voetbalkennis aan te stellen, waardoor er niemand is die Ron Jans controleert behalve hijzelf? Terwijl hij zelf aangeeft zich niet met voetbal te bemoeien? Juist.

Hoekie25-10-2018 om 20:08

Bovengenoemde posters zijn gemakshalve blijkbaar vergeten dat Ron Jans toen als trainer assistent trainer van Emmen werd aangesteld als hoofdtrainer bij de Fc ook door Nijland. Hij had toen ook geen enkele ervaring. Dat heeft  toen goed uitgepakt. Nu het slecht gaat is het ineens de schuld van Nijland. Zo lust ik er nog wel een paar. Co Adriaanse noemt dat scorebordjournalistiek. 

Oeleoptak26-10-2018 om 05:43

Scorebordjournalistiek? Ik schrijf al meer als een jaar kritisch over de organisatie, cq Nijland. En een assistent trainer trainer maken is wat anders dan een trainer TD maken, of een hoofd jeugdopleiding TD maken. Wat blijkbaar zomaar kan allemaal. En dat is nog maar een ding wat niet voor hem pleit, maar niet het enige.

 

Hoekie26-10-2018 om 14:00

Ach als we Mark-Jan Fledderus als TM-hadden genomen en we waren laatste geweest had ze hier hetzelfde geroepen. Ook geen enkele ervaring als TM maar bij Heracles loopt het als een zonnetje. welkom in de wereld van betaald voetbal. 

25-10-2018 om 20:28

Voor beide partijen valt wat te zeggen. Echter zijn sommige argumenten/drogredenen gewoon te kort door de bocht.                     Zo wordt er op dit forum gesteld dat er voor de "Belangrijke" Drost een vervanger gehaald had moeten worden.

Laat ik dan maar even zeggen dat deze Drost gewoon had kunnen blijven. Mits hij niet door iedereen uitgefloten werd. De beste man heeft in zijn fc groningen carriere maar liefst 1 lekker potje op de mat gelegd tegen Ado, waarin hij 3 assists gaf. Laten we nou niet doen of hij de man van de assists was. Want van een nummer 10 mag je best verwachten dat hij op jaarbasis bij 7 goals betrokken is. Drost heeft naar mijn mening zelfs dit seizoen nog laten zien dat hij niks kon toevoegen aan fc groningen. + Dat hij ook zwaar op de salaris begroting drukte. 

Dus  Jesper Drost out -) Geen vervanger vind ik vanuit het perspectief van Jans en Nijland te begrijpen.

Tom Van Weert werd ook door bijna iedereen afgezeken. ik vond het persoonlijk jammer dat hij wegmoest. Toch hadden we Mahi en Cassiera achter de hand, Beide spitsen werden door bijna iedereen op dit forum beter geacht dan Van Weert. Dus het vertrek van Van Weert valt te verdedigen. Echter om daar voor terug weer een typsiche groningse paniek aankoop/ruil te doen slaat nergens op. Het aantrekken van Pohl valt Nijland aan te rekenen. Het is zelfs niet de eerste keer dat er uit paniek iemand wordt gehaald die niks weet toetevoegen.

Bacuna weg was ook te begrijpen. Het begrotingstekort moest gedicht worden, en met een uitstekend spelende Hrustic aan het eind van het seizoen zowel Reis als Van de Looi bacuna moeten kunnen vervangen. Echter speelt diezelfde Hrustic dit seizoen als een hoofdklasser, dus wordt bacuna erg gemist. Er is dus wel een groot risico genomen door bacuna niet te vervangen. Dit risico valt de directie aan te rekenen.

Dat het nu dramatisch loopt is zowel Jans als Buijs aan te rekenen. Na de wedstrijd tegen de graafschap, had er gewoon vertrouwen gehouden moeten worden in een opstelling zo dicht mogelijk bij die opstelling. Echter na 1 (onnodige verliespartij) tegen pec moest de boel weer op de kop worden gegooid (mede door blessures). De kwaliteit is er niet in de groep om verschillende systemen te kunnen spelen. Maar het valt Buijs zeker aan te rekenen dat hij Reis niet laten spelen.+ Dat ik van mening ben dat er gewoon gekozen moet worden voor Te Wierik Memisevic, Ronald Koeman maakt bij het NL-elftal ook gewoon de keuze om De Vrij op de bank te houden. Dus om nou weer mannen als Memisevic op het middenveld te gaan proberen slaat nergens op. 

 

 

 

25-10-2018 om 20:49

Het wegsturen van Nijland gaat deze sportieve crisis niet oplossen. Evenmin als het wegsturen van Ron Jans, hoewel de toegevoegde waarde van deze sympathieke man op dit moment onduidelijk is.

De ingeslagen weg om met een goede jeugdopleiding een stabiele subtopper te worden is naar mijn mening nog steeds de juiste lange termijn visie.

Het is alleen iets te snel doorgevoerd. Teveel ervaring is vertrokken waardoor zowel het eerste elftal als de u23 niet het gewenste nivo hebben.

 

 

 

 

 

Hoekie25-10-2018 om 23:02

Ben het volkomen met je eens. De lange termijn visie is inderdaad goed maar de elftallen onder het eerste spelen en zitten nog steeds op een te laag nivo. De kosten gaan voor de baat uit. Een aantal jaren geleden is in de lange termijnvisie vastgesteld dat er een andere koers wordt gevaren. Het verdienmodel wordt gewijzigd van spelers kopen naar spelers opleiden. De vruchten plukken van het topsportcentrum gaat niet van de ene dag op de andere en is een proces dat een aantal jaren in beslag neemt. 

campesino25-10-2018 om 22:48

Ik heb er even over nagedacht en ik vind bierenmacht een beetje de " thijs faber site"  worden.

Ik snap niet waarom er nu weer een column over nijland geschreven moet worden , nadat hierover de laatste weken al uitgebreid over gediscusieerd is.

Ik begrijp niet waarom een boerenmacht tegen nijland moet stoken. Dit lijkt eerder iets persoonlijks van thijs faber tegen nijland

Dit is niet het moment om nijland nogmasls ter discusdie te stellen, ondanks dat oook vind dat nijland zijn langste tijd gehad heeft, maar deze column is niet de funktie van boerenmacht

26-10-2018 om 09:25

Campesina, helemaal mee eens. het gezeur over personen etc (met name Jans en Nijland) word ik een beetje moe van. Beide heren hebben net zo'n groen-wit hart al vele fans hier op de site. wat we niet moeten vergeten is dat we niet FC Barcelona zijn met een mega goed gevulde bankrekening(?). Wij zijn FC Groningen, een middenmoter met een beperkt budget. Geld kun je maar een keer uitgeven en als het budget bepertk is, moet je soms creatief zijn, of een mnder ervaten persoon op een positie zetten in de hoop dat hij snel in zijn functie groeit. (dat heeft in het verleden goed uitgepakt). kortom, enige realiteitszin bij sommige forumleden zou wel op zijn plek zijn. komaan, iedereen wil dat we landskampioen worden, ja een externe investeerder zou ook mooi zijn, maar beide zit er dit seizoen even niet in. laten we als echte fans het met elkaar er over hebben hoe we het vertrouwen terug krijgen bij de spelers! hoe kunnen we ze helpen? kortom, stop nou eens met zeuren en kom met oplossingen... 

Groen hart26-10-2018 om 10:24

Hugo , waren we maar een middenmoter dan zeurde er ook niemand.

brummie26-10-2018 om 00:12

Iedereen op dit forum kan ruimte krijgen om een column te schrijven, inclusief Thijs Faber. Het is zijn mening en daar kun je het mee eens zijn of niet. 

Dat maakt mijn inziens een column ook interessant. 

 

campesino26-10-2018 om 10:23

BRUMMIE, ik vind het prima als thijs zijn mening wil geven, maar het is niet hetzelde om via een post je mening te geven, of dat je dat via een column te doen. Het is niet hetzelfde als ik of jij hier schrijft dat niland of jans moet oprotten of dat thijs dat via een column doet. De impact is totaal verschillend. en ik blijf van mening dat het niet de funktie van boerenmacht om nog maar eens een keer een opruiende  colums tegen nijland te schrijven. Boerenmacht zou daar boven moeten staan. Bovendien dit is geen krant, maar een fansite

27-10-2018 om 12:09

Ben ik met jou eens Campesino. Bovendien vraag ik mij af als jij of ik zo'n column schrijven of het wel geplaatst zou worden op BM. Ben van mening dat je dan een keurig mailtje van de redactie had gekregen dat de bijdrage niet geplaatst zal worden in verband met een nogal opruiende tekst.

campesino26-10-2018 om 10:35

En als antwoordt op een eerdere post van brummie, als jij stelt dat de resultaten niet afhangen van één ontbrekende speler (waar ik het wel mee eens ben) geef je daar in feite mee aan dat als er in de winter 1 of 2 spelers bijkomen, dit groningen niet veel verder zal helpen (als jans al in staat is betere spelers dan pohl of handwerker te halen). Dan stevenen we dus regelrecht op degradatie af.

Om dhet elftal wel te laten funcioneren moeten er volgens jouw spelpatrone, automatismen en zelfvertrouwen komen (ook hier heb je weer gelijk). Maar wat je dus eigenlijk (waarschijnlijk onbedoeld) beweert is dat als buijs op korte termijn er deze spelpatronen , automatismen en zelfvertrouwen inslijpt, hij ontslagen moet worden en er een trainer moet komen die hier wel tot toe in staat is (en ook hier heb je weer gelijk) 

marcelfcg27-10-2018 om 14:53

Helemaal eens met jouw opmerking over Thijs Faber. Een column of reageren via een post is iets heel anders. En dan reageert Thijs vervolgens ook nog op posts. Als redacteur zou hij minder aanwezig moeten zijn.

brummie26-10-2018 om 11:28

Mee eens Campesino, wel is het zo als je een speler kan halen, een echt leiderstype, dit natuurlijk positief kan uitpakken.

Helaas zijn zulke spelers schaars. 

Ik denk dat Buijs te veel zoekende is en teveel het elftal door elkaar gooit. Uiteraard hebben blessures van Mahi en Cassiera zeker voorin aanvallend invloed gehad. 

Met resultaten en daardoor meer vertrouwen zal het elftal ook meer groeien en beter gaan en kunnen spelen. Maar wanneer is dat kantelpunt? Rechtstreeks degraderen verwacht ik zeker niet met deze groep. 

We hadden , denk ik met z'n allen goede hoop dat met een nieuwe trainersstaf en behouden van sterkhouders we een positief seizoen gingen krijgen. Ook gezien de resultaten laatste 10 wedstrijden vorig seizoen. Dat maakt het des zuurder  en begrijp ik de teleurstelling onder supporters. Ik denk dat iedereen er mee eens is dat niemand, inclusief staf, directie en supporters FC zo wil zien. Iedereen wil graag trots zijn op zijn of haar club uiteraard, en dat is met de actuele ranglijst voor ogen, niet het geval.

Wij als supporters kunnen denk ik maar 1 ding doen en dat is achter de club blijven staan, hoe lastig voor sommigen ook, en samen de ommekeer bewerkstelligen.

26-10-2018 om 12:23

En daarom verwacht dat de Euroborg morgenavond tot de nek toe gevuld is enthousiaste aanhangers van deze mooie club en zich daarbijde longen uit hun lijf, het team naar een overwinning ,schreeuwen. Zal een moeilijke pot worden maar met z'n allen kunnen we PSV een hak zetten. D'r op en d'r over!!!!!!!

marcelfcg27-10-2018 om 14:59

Van een beginnende trainer kun je fouten verwachten. Helemaal niet erg. Om die reden was de ervaren Spijkerman ook aangesteld. Geen rare combinatie. Ik vraag me daarom af of Buijs eigenwijs is of de Spijkermans inbreng kwalitatief onvoldoende is. Hoe kan het dat met zon ervaren rot (plus de ervaring van Jans) er nog geen vast team staat. Die vraag zou ik graag beantwoord zien.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!