Terug

Deel deze pagina:

Einde financiële categorie indeling 1,2 en 3 KNVB vanaf 2018/19

Door Redactie 2 reacties

Afgelopen maandagavond bereikte de Algemene Vergadering Betaald Voetbal overeenstemming over een nieuw financieel rating systeem. Clubs worden nog één keer per seizoen doorgelicht op basis van hun jaarcijfers en prognoses. Maximaal kan een club 40 punten halen. Bij minder dan 15 punten volgt een screening en zal worden aangegeven wat er moet veranderen. De licentiecommissie Betaald Voetbal verwacht dan een plan van aanpak dat op de website van desbetreffende club moet worden geplaatst.

Vanaf het seizoen 2018/19 is een club bij een negatief eigen vermogen verplicht om dat bedrag per seizoen met minimaal 5% te laten afnemen. Als dat niet lukt dan geldt een voorwaardelijke straf van één wedstrijdpunt in de competitie. Mocht de situatie in het daaropkomend seizoen nog steeds niet zijn verbeterd, wordt de voorwaardelijke sanctie omgezet in een onvoorwaardelijke straf.

Het komt er kortom op neer dat puntenaftrek alleen gebeurt als een club het eigen vermogen niet met tenminste 5% in één seizoen heeft verbeterd en het negatieve eigen vermogen groter is dan 25% van de netto omzet. (bron - KNVB)

Reacties:
Marco19-12-2017 om 22:20

Je kunt in de nieuwe  opzet langere tijd vrij ongestraft financieel wanbeleid voeren. Het is eerlijk dat er puntenaftrek is, echter 1 punt, dat ook nog bewezen moet worden, dat is geen hele sterke stimulans om het beter te gaan doen. 

In het oude systeem zijn toch behoorlijk wat ploegen gaan verbeteren. Alleen Twente ging mis, maar voelde wel vol de druk en zijn nog nog gestraft met uitsluiting van Europees voetbal en het moeten huren van spelers. Dit wordt meer gevoeld dan een puntje in mindering.

M0i19-12-2017 om 23:10

Ach ja, Twente en de licentiecommissie. Hadden besloten tot degradatie naar de JL, beroepje op de CSR er overheen, geven een NIET-bindend advies om de degradatie niet te doen, en hoppa, de Tukkers mochten op het hoogste niveau blijven van de KNVB. Ik geloof niet meer in welke regeling dan ook zolang op deze wijze wordt gemarchandeert (en op nog veel meer manieren: Makkelie wordt nu een week niet opgesteld wegens een privé lening, terwijl hij zelf Buitelaar van Ajax zondag een veel groter kado doet).

rob roy20-12-2017 om 11:48

Welke regeling ook uit de hoge hoed getoverd wordt, het zijn toch allemaal maar gedrochten, waar de één  voordeel van heeft en de ander nadeel. Kijk alleen maar naar de verdeling van de televisierechten, waarbij de hoogst genoteerde club het grootste deel krijgt. Volledig onacceptabel. mijns inziens. Zo krijgen de "kleine clubs" nooit de gelegenheid om te groeien. Een gelijk aandeel voor alle clubs zoiu veel eerlijker zijn, maar eerlijkheid staat niet in het woordenboek van de KNVB, daar wordt corruptie met grote letters geschreven.

marcelfcg20-12-2017 om 14:26

Klinkt als een vrijbrief voor financieel wanbeleid.

Zullen ze in Enschede blij mee zijn.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!