Terug

Deel deze pagina:

Column - Eurofit

Door Doeman 2 reacties

Zoals bekend zijn in de maand januari de goede voornemens leidend en niet in de minste plaats die streven naar meer bewegen en/of minder afvallen. Sportscholen bestoken ons met aantrekkelijke aanbiedingen, terwijl de sectie diëten van de boekenwinkel uitpuilen. De gang naar het stadion van de FC is wat later op gang gekomen, zodat vooralsnog daar de verleiding van bier, worst en chips minder actief is.

De schrijver van dit epistel is onder de hoede van de club echter al sinds oktober van vorig jaar in de voornemens van gezonder leven gestapt. Niet omdat ik ineens gescout werd en gevraagd werd tijdens de medische keuring afgetraind te verschijnen, maar als deelnemer aan de Eurofit bijeenkomsten welke de FC organiseert. Voor het tweede opvolgende jaar organiseert men mede deze sessies welke in Nederland ook plaatsvinden bij ADO, PSV en Vitesse. In het kort: stimuleringssessies voor (oudere) supporters met een ongezond leefpatroon. Daarmee heeft onze club inmiddels een voortrekkersrol in het streven om haar supporters te motiveren om meer te bewegen en gezonder te eten.

Tijdens de eerste bijeenkomst werden de 2 groepen van 12 deelnemers verblijd met een heus studieboek. Voor de merendeel oudere supporter nog altijd de manier om kennis te vergaren nadat die het klasje heeft bezocht en de tijd moet nemen om het nog eens rustig na te lezen. Wat eigentijdser was het stukje functionele speelgoed dat onder de naam van Sitfit werd rondgedeeld en waarmee naast je aantal stappen ook de zogenaamde statijd kon meten. Voor een deelnemer met een ‘zittend beroep’ een confronterend apparaatje, waarbij in heel korte tijd leert dat je bijna in alles fout bezig bent. Voor het “echie” ook een contract, waarbij ik zowel zaakwaarnemer als medespeler mocht zijn.

Tijdens de analyse van je eetpatroon (en inname van drank) is ook die conclusie al niet veel beter dan die van de Sitfit. Als de eerste lessen besteed zijn aan de nieuwste schijf van vijf en het lezen van de voedingswaarde van producten, kun je vrij snel je eigen neus op de vette suikerfeiten drukken. Een mens doet zichzelf wat aan. Gelukkig worden de deelnemers bij clubs in Engeland (Arsenal, Everton, Newcastle United, Manchester City en Stoke City) ondertussen geconfronteerd met de gevolgen van overmatig “fish and chips”. Gedeelde smart is immers halve smart. 

De bewustwording van al dat overmatige (eten) en ondermaatse (bewegen) was het startpunt voor de deelnemersgroep om de verandering in te zetten. Op naar de gezondere FC-supporter! Met SMART doelen gingen we snappen wat we moesten voelen. Gewapend met Sitfit stappenteller werden dagelijks de prestaties gemeten en hebben we zo rond de Sinterklaastijd steeds onze voortgang gemeten. De wekelijkse bijeenkomsten werden onder leiding van FC medewerkers een goede stimulans om bij een gezondere levensstijl aan te haken. Ik heb nog nooit zo’n decembermaand meegemaakt.

Naast de theorie besteedde de FC-crew aandacht aan praktijkoefeningen rond en in het stadion. Ook indoor voetbalsessies, prestatiegerichte fitheidsoefeningen en een heuse spinbijeenkomst in de sportschool werden zonder enige financiële bijdrage(!) van de deelnemers geregeld. De maatschappelijke betrokkenheid van de club, heb ik zo letterlijk en figuurlijk aan den lijve mogen ondervinden. In het bijzonder wisten de coaches Mathijs, Edwin en Hans (een andere Hans) met tips voor groep en individu de reis naar een gezondere levensstijl te voeden.

Naast mijn regelmatige bezoekjes aan de wedstrijden, heeft FC Groningen op deze manier sinds kort ook op een andere wijze mijn leven dus verandert. Ik parkeerde mijn auto tijdens thuiswedstrijden al wat verder van het stadion (eigenlijk alleen om de drukte na de wedstrijd te ontlopen), maar tegenwoordig loop ik dagelijks met mijn recent aangeschafte hond, kilometers per dag om mijn smartdoel te realiseren: het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Calorieën, koolhydraten, vetten, suikers en vitaminen zijn onderdeel geworden van mijn woordenschat nadat ik binnen de groep een presentatie gehouden heb over de zin van gezonde voeding. De stappenteller staat dagelijks structureel boven 10.000 en er zijn dagen dat ik ruim boven de 30.000 uit kom. De tijd dat ik overdag sta komt vaak boven de 6 uur. De groep deelnemers in mijn groep, FC Groningen faciliteert 2 groepen in deze periode, zweept elkaar op binnen een groeps-App. De lat is zo steeds hoger gelegd.

Elke deelnemer werkt nu zo binnen zijn eigen mogelijkheden aan een verbeterd fitter leven. Het programma wordt in Nederland onderhouden en geëvalueerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar het zijn de clubs welke uit eigen middelen bijdragen aan een beter inzicht in wat je in je leven kunt veranderen. De groep is nu weer aan zichzelf overgelaten, nu we gisteravond de laatste bijeenkomst hebben gehad.

Ik kan me haast niet voorstellen dat de FC ook volgend seizoen niet weer zal deelnemen aan dit trainingsprogramma voor supporters. Uit betrouwbare bron vernam ik dat ook andere clubs, AZ werd concreet genoemd, ook groepen zullen gaan vormen. Als je werkelijk leren veranderen wilt, zorg dan dat je er ook bij bent. Voor meer informatie bezoek de website: http://nl.eurofitfp7.eu/.

 

Reacties:
FCGmijnclub23-01-2017 om 21:47

Mooi artikel Doeman en ook een goed initiatief van FC om dit kosteloos voor alle deelnemers te doen waarvoor hulde 

wiester24-01-2017 om 17:02

Kan het iedereen aanbevelen. Heb zelf vorig jaar meegedaan onder leiding van Hans en Ezra en ben inmiddels 20 kg lichter....

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!