Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen pakt bevrijdende eerste zege van dit kalenderjaar tegen PEC Zwolle, eindstand 2-0

Door Redactie 19 reacties

Met het lied you never walk alone dat door het stadion galmde werd een indrukwekkend eerbetoon gegeven aan het veel te vroeg overlijden van dochter Nova, van Onder-23 assistent trainer Antoine van der Linden. Onder toeziend oog van onder meer de Fandi's, Danny Buijs en Hennie Spijkerman begon kort daarna de wedstrijd die in een 2-0 overwinning zou eindigen. De 1-0 kwam halverwege de eerste helft tot stand door een eigen doelpunt van Thomas. Diep in de tweede helft verdubbelde Ajdin Hrustic (via de voet van Van Polen) de marge naar 2-0. De opluchting was groot.

eerste helft
Het eerste doelgevaar kwam al snel op naam van FC. Tom Van Weert slingerde de bal voor, Mimoun Mahi schoot naast. Sergio Padt keerde kort daarna de doelpoging van Menig in de korte hoek. Groningen was opnieuw dichtbij de openingstreffer. Een vrije trap diagonaal voor het Zwolle doel langs werd door Tom van de Looi met het hoofd teruggelegd, het schot van Mimoun Mahi werd tegengehouden.

Groningen trok meer het initiatief naar zich toe en legde een aantal mooie combinaties op de mat. Een voorzet van Deyovaisio Zeefuik rolde laag en strak voor, Tom van de Looi mikte naast. Ruim halverwege het eerste bedrijf kwam FC op voorsprong. Via Juninho Bacuna en de voorzet van Tom van Weert schoot Thomas in eigen doel, 1-0! Even later ging Bakker op de bon na het onderuithalen van Juninho Bacuna.

Ook Django Warmerdam ontving een gele kaart na het iets te opzichtig vastpakken van Namli. Niet veel later schoot Ajdin Hrustic uit stand randje zestien nipt naast. Het spelbeeld ging op en neer, er kwam nog een gevaarlijke voorzet van Zeefuik dat geen vervolg kende. Een schot op doel van Tom van Weert werd gestopt door Boer, daarna was er een uitgespeelde aanval die via de voet van Mimoun Mahi over Boer werd gestift en op de lat terug in het veld stuiterde. Dat had de 2-0 moeten zijn... wat dikverdiend zou zijn geweest.

tweede helft
Een dubbele wissel bij de gasten. Van den Berg (16 jaar) en Ondaan voor Mokhtar en Bakker. Ritsu Doan beproefde doelman Boer die de bal tot corner verwerkte. De hoekschop vloog iedereen voorbij. Uit de tegenstoot was Ondaan dichtbij. Sergio Padt verrichtte een hele knappe redding. De bal draaide net langs de tweede paal. De wedstrijd kreeg meer en meer een open karakter, beide teams streden met intentie naar voren.

Saymak kreeg een open schietkans. Sergio Padt stond in de baan van het schot. Aan de overkant van het veld mocht Groningen aanleggen voor een vrije trap. Juninho Bacuna legde aan, Tom van Weert speelde door op Mimoun Mahi maar de bal was iets te scherp. Sergio Padt liet zich aan een blessure behandelen (rechterbeen). 

Wat een kans ineens voor Thomas! Doelman Boer lanceerde de Nieuw Zeelander die oog in oog met Sergio Padt kwam te staan en op de lat mikte, daar kwam Grunn goed weg. Van Polen kreeg een gele kaart na een overtreding Juninho Bacuna. De vrije trap die volgde werd nipt naast gekopt door Tom van Weert. 

Een krap kwartiertje voor tijd kwam Ludovit Reis in het veld voor Tom van Weert. In duel gingen Namli en Samir Memisevic groggy. Beide heren konden na blessure behandeling verder. In de slotfase werd Parzyszek ingebracht voor Ligeon. In de 90e minuut werd het 2-0. Ajdin Hrustic schoot via de voet van Van Polen de bal achter Boer. Zwolle zette weer aan om een naderdend verlies te voorkomen maar het was te laat. Van den Berg kreeg geel voor een overtreding op Ritsu Doan. Uriel Antuna verving Ajdin Hrustic. 

Opstelling FC Groningen: Padt, Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Warmerdam, Doan, v.d.Looi, Bacuna, Hrustic, Mahi, v.Weert                                  

Opstelling PEC Zwolle: Boer, v.Polen, Dekker, Sandler, Ligeon, E.Bakker, Saymak, Thomas, Namli, Menig, Mokhtar   

Reacties:
Nachtwacht11-03-2018 om 15:01

Complimenten voor het sfeervak. Broodnodig deze zege en op basis van hele wedstrijd ook wel verdiend.

FC Bayern11-03-2018 om 15:17

Na een hele aardige eerste helft (of was Zwolle nou zo verschrikkelijk zwak). Zak je de tweede helft toch weer door de ondergrens. Met het nodige geluk houd je Zwolle op de nul. Moet ook wel zeggen dat Zwolle wat meer wisselmogelijkheden heeft (Groningen alleen Reis). Bij mij was de opluchting iig groot bij de 2-0 want ik zag het alweer fout gaan.

Kelderklasse11-03-2018 om 15:23

Een goede wedstrijd van Bacuna die zich met veel drive zowel aanvallend als verdedigend positief heeft laten zien. Ook Zeefuik vond ik een sterke pot spelen met een aantal gevaarlijke voorzetten. 3 punten meer dan verdiend en eindelijk ook een keer gepakt!

ZMulder11-03-2018 om 23:55

Zeefuik heeft vast geoefend Kelderklasse! Eens vwb Bacuna, vandaag weer eens een hele dikke voldoende. Hopen dat hij dit niveau nu wat langer vasthoudt. 

robin11-03-2018 om 15:32

Matig maar drie punten !! Zat es een keer mee gelukkig!  Bij de tweede goal ging bacuna eens niet voor eigen succes en werd een goal ! Lijkt soms wel of hij denkt alles alleen te moeten doen. ..soms aardige acties en meestal krankzinnig domme acties. ..Zou niet weten wie als man of the match uitgeroepen moet worden.. .belangrijkste is de punten!! !

grunn197011-03-2018 om 16:55

Bolhuis1711-03-2018 om 15:35

Als je de eerste helft ziet dan snap je toch de ballen van hoe een tweede helft dan zo kan lopen.

Zou Faber dan in de kleedkamer zeggen van laat Zwolle maar komen,i.p.v er vol opklappen?

Kweetniet11-03-2018 om 15:39

Prima overwinning! Heerlijke pot Bacuna en 2e helft ging het minder, maar PEC was niet echt gevaarlijk... volkomen terechte overwinning, met dit keer wel strijd. Opvallende mensen bij Groningen, Ter Wierik, Hrustic, Bacuna... Matig lees ik hier... echt welke wedstrijd heb je gezien... gewoon een volkomen terechte overwinning!

appie happie11-03-2018 om 16:02

Wel koude voeten nog...Bacuna de beste vandaag  berewedstrijd gespeeld.

Zeer terechte overwinning had bv ook zomaar 4- 1 kunnen worden.

Marco11-03-2018 om 16:40

Overwinning waardoor we directe degradatie hebben afgewend. Mahi moet de 2-0 maken. Tweede helft zeer bedenkelijk niveau waar Bacuna en anderen weer oneindig veel onnodig balverlies leden en Zwolle naliet om gelijk te maken. 

Doan liet wat aardige dingen zien waardoor je zou kunnen zeggen blijf maar.  Hrustic bod zich wat aan en verdeelders het spel, mogelijk gunt Faber hem meer speeltijd zodat die voor de breedte mee kan naar het WK. Nu nog thuis winben van Roda en we zijn save. 

Arthur11-03-2018 om 16:45

Zeefuik aanvallend wel echt dramatisch als je 10minuten tijd hebt voor een voorzet en hem dan de derde ring in schiet bij de andere corner vlag. Voor de een mooie pot met eindelijk weer 3 punten.

Oeleoptak11-03-2018 om 17:49

Dat is een beetje gemakkelijk Arthur. Als vd Looi die voorzet van Zeefuik had benut, een 100% kans, had hij een assist gehad. Bovendien dekt hij beter dan de meeste backs die Groningen heeft gehad en is zeer energiek. Dus die opmerking is lulkoek, hoewel die ene voorzet idd slecht was.

robin11-03-2018 om 18:53

Zeefuik wel degelijk een aanwinst! ! Maar als ie echt zo goed was had ajax hem niet laten gaan uiteraard.. .Hier is ie nuttig, lekker vel!!  Dan ben je hier al gauw een aanwinst 

Cantona11-03-2018 om 18:22

De wissel was wat mij betreft terecht, ondanks zijn voorzet waar de eigen goal uitkwam.

Alleen had ik Hrustic in de spits gezet en Reis op het middenveld om toch  druk  te houden op de verdediging van Zwolle.

Nu ging het weer bijna mis doordat we te verdedigend gingen spelen.

Bovendien was Hrustic ook veel energieker en bewegelijker dan Van Weert die toch duidelijk te kort komt.

Ik hoop wel dat ze Doan kopen, want als ze deze niet kunnen betalen dan bied dat weinig perspectief voor volgend seizoen.

kees11-03-2018 om 20:49

Van Weert sopeelde geen slechte wedstrijd, maar is vaker erg ongelukkig in de balaanname en het samenspel.  Als stormram kan hij nog wel nuttig zijn vanwege zijn inzet. ik vind trouwens het samenspel tussen Mahi en Van Weert meestal armoedig !

tante jannie11-03-2018 om 20:17

Belangrijke overwinning.

FC nog een loodzwaar programma .

Op papier nog 2 wedstrijden waar de laatste 4 punten gepakt moeten worden.

Thuis tegen Roda en Excelsior, 4 punten zou genoeg moeten zijn.

Marco11-03-2018 om 21:17

Kunnen de komende paar wedsrijden tegen betere tegenstanders kijken of Zeefuik zich verdedigend staande weet te houden. 

Van Weert is alleen van meerwaarde als hij in de 16 wordt aangespeeld. Vandaag was dat ook weer zeer matig verzorgd. Aantal keren ging hij slim diep of stond hij helemaal vrij, zonder dat hij werd aangespeeld. Lijkt me zeer frusterend als spits. De wissel om hem er uit te halen voor een middenvelder was nog vrij riskant, want hij hield toch 2 man bezig en rent zicht een slag in de rondte. 

 

kees11-03-2018 om 21:38

Ten Hag na gewonnen wedstrijd Ajax Heerenveen:  "Younes vond het niet noodzakelijk om in te vallen op het einde van de wedstrijd" we hebben dat maar gelaten, ik zal het er met hem morgen over hebben."

 

Ik ben benieuwd of dit bij Ajax  die speler net zo zwaar wordt aangerekend als Veldwijk bij FC Groningen.

Kweetniet11-03-2018 om 21:44

Veldwijk krijgt verwijten over inzet op de training en Younes krijgt juist complimenten.. vandaar dat hij beloond zou worden met een invalbeurt.. tenminste dat was de bedoeling van Ten Hag.. Younes dacht er anders over... Het is niet enkel de invalbeurt waarom Faber zo reageerde.. maar meer een opstelsom.. alhoewel die transfer van Younes naar Napoli is ook een hele soap aan het worden.. wel contract getekend, niet.. heeft Ajax nog een aardig bedrag gekost... ik zou zeggen ja.. net zo reageren als bij Veldwijk... verwacht dat er weinig tot niets mee gebeurd...

ZMulder12-03-2018 om 00:02

Het dubbeltje valt eindelijk eens onze kant op. En onze positie aan kop verstevigd met ballen op de paal en lat. Zo komt er langzaam maar zeker wat licht in de duisternis. Well done boys!

12-03-2018 om 07:06

Welk licht? Het blijft een dramatisch seizoen , met slecht voetbal , te weinig punten , teveel incidenten. Mooi dat ze gewonnen hebben trouwens , ook maakten ze het zichzelf weer lastig , maar gelukkig was zwolle zwak.

ZMulder12-03-2018 om 15:02

Precies, het dramatische seizoen was de duisternis. Het licht is dat we punten sprokkelen, eindelijk een overwinning hebben en dat de rust terug is in het team. En het lijkt alsof het zonder Van Nieff en Drost toch beter gaat. 

skjipke12-03-2018 om 09:36

Ik heb juist het idee dat de incidenten, sinds de verbanning van Veldwijk, tot het verleden behoren. Ook al schat ik Veldwijk als spits hoger in dan van Weert, ben ik van mening dat er sindsdien meer een team staat die bereid is voor elkaar te werken. Bacuna laat de laatste 3 wedstrijden idd zien toch wel te kunnen werken en voetballen. 

Jammer voor van Nief (als mens) dat hij gepasseerd wordt, naar het scheelt per wedstrijd wel een zekere tegengoal. 

kees12-03-2018 om 11:26

en het meeverdedigen van Drost kunnen we ook missen, wmb.  Jammer dat deze speler niet wat los komt van zijn beperkingen, want voetballen kan hij wel maar heeft vaak ook zwakke periodes in de wedstrijd.  

brummie12-03-2018 om 09:42

Goede eerste helft gezien. Zwolle is een ploeg met veel snelheid voorin en een goed middenveld. Onze jonkies deden het goed, Hrustic en Bacuna uitblinkers.  Doordat het niet 2-0 werd  zag je de ploeg weer teruglopen en onzekerder worden in de 2e helft.

In vergelijking met vorig jaar na speelronde 27 vorig jaar staan we exact gelijk in punten, namelijk 29. Nu staan we 13e , vorig jaar 12e. Wel is er 3x meer gescoord, maar ook 2 doelpunten meer tegen gekregen. 

 

kees12-03-2018 om 10:12

 

@ brummie

Het is maar goed dat jij geen geschiedschrijver bent, want de cijfers aan het eind van het seizoen ( met een programma van 7 pittige wedstrijden nog te gaan ) moeten nog geschreven worden. 

Mijn suggestie:  zet aan het einde van het seizoen de cijfers naast die van vorige jaar, en dan mag je vergelijken; ik geef ze vast van vorige jaar, kan jij zelf op dat moment conclusies trekken!  Verder heb ik er het resterende programma bij gezet...zegt genoeg.

 

seizoen 2016/2017  eindklassering FC Groningen

FC Groningen:  plaats 8; 43 punten  34 gespeeld-10gewonnen-13 gelijk-11 verloren; doelsaldo  55-51 

 

Programma FC Groningen competitie 2017/2018, laatste 7 wedstrijden

18-3  AZ uit

1-4    Ajax thuis

8-4    Heerenveen uit

15-4  RODA  thuis

19-4  Utrecht uit

29-4  Excelsior thuis

6-5    PSV uit

 

brummie12-03-2018 om 11:32

Uiteraard gaat het om de cijfers aan het eind van het seizoen. Maar vond het gewoon toevallig dat het tot nu toe parallel loopt met vorig seizoen, terwijl de perceptie van veel supporters het huidig seizoen als minder zien t.o.v. vorig jaar.

Werdstrijden tegen AZ, Ajax en PSV zijn pittig. Roda en Excelsior thuis moeten te kloppen zijn. Utrecht en Heerenveen uit zijn we bij voorbaat niet kansloos. 

kees12-03-2018 om 19:23

Ik denk dat je de poll van hiernaast erbij kunt halen, hoe "veel suppoerters" denken over de eindstand. 

Tot nu toe is de realiteit van dit seizoen geweest dat er 5 transfers uitgingen en waarvoor maar een terugkwam...dwz een versnelde instroom van de jeugd en een kleine spelwersselectie waarmee we het moeten doen, en wat natuurlijk tot nu toe niet slecht heeft uitgepakt.

Dat mag je wmb (!)  als "minder" benoemen...je moet er niet aan denken dat Mahi en Padt straks bij de FC weggaan: scheelt je 6 plaatsen op de ranglijst....

Alle spelers die recent weggingen:Idrissi, Hoesen, Reijnen, Jenssen, Hateboer, Kane, Tibbling en Sorloth  werden maar deels vervangen door  jonge spelers met minder fysiek en voetballende kwaliteiten. rennen kunnen die jonkies wel, maar voetbal is meer dan "ren je rot"   

Thomas Portugal12-03-2018 om 10:26

Gisteren geen goede maar wel vermakelijke wedstrijd gezien. Zonder Veldwijk staat er inderdaad meer een team. Ik zie liever een ploeg met wat minder kwaliteit die er voor gaat, dan zgn stervoetballers die er eigenlijk geen zin in hebben of meer met hun imago bezig zijn. Persoonlijk geniet ik meer van rasspelers zoals een Hrustic en een Van Wierik. Hopelijk kunnen we voor volgend seizoen nog een of twee spelers van dit type aantrekken, en Doan contracteren natuurlijk.

En nog even over Bacuna, die jongen kan natuurlijk fantastisch voetballen. Hij moet alleen af en toe wat minder risicio nemen en weten wanneer sober spelen ook prima is. Persoonlijk, zie ik hem nog wel zijn grote broer achterna gaan in Engeland. Zou jammer zijn voor de FC.

 

kees14-03-2018 om 02:36

Bacuna heeft nu al veel verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen...Met goede (topsport)begeleiding komt hij misschien meer in evenwicht in z'n spel.  Krijgt ie het hoog in z'n bol zoals Zivko dan kan dat een stilstand betekenen.  Zou jammer zijn. In feite gaat het toch al (te) snel tegenwoordig, dat profvoetbal.  Maafr ik denk als deze jongen een echte teamspeler wordt, sociaal gezien ook, dan kan hij inderdaad veel verder komen.  Gelukkig hebben we die eerdere rodekaart-acties met twee benen vooruit niet meer van hem gezien de laatste tijd.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!