Terug

Deel deze pagina:

Fotoalbum FC Groningen - FC Twente en verklaring scheidsrechter Bax en interviews

Door Redactie 9 reacties

Scheidsrechter Christiaan Bax was na de wedstrijd wel zo sportief om de lokale omroepen en dagbladen te woord te staan over de incidentrijke wedstrijd. Zo gaf hij als antwoord op de vraag of hij het zichzelf niet makkelijker had kunnen maken door een gele kaart te geven aan Ramon Pascal Lundqvist i.p.v. rood.

"Dat had gekund ja, maar ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheden. Op dat moment in het veld vond ik het een rode kaart en daar sta ik nog steeds achter. Als ik die overtuiging heb dan geef ik hem. De aanvaller van FC Twente drijft met de bal en heeft deze ruim voor zich. Lundqvist kon echt niet meer bij de bal komen, dus zijn enige actie was om de speler naar de grond te werken en dat heeft niks met pootje haken te maken of tripping. Het is gewoon het trappen van - en dat beoordeel ik als natrappen en dat is een rode kaart."

Op de vraag of het geen grove overtreding was, maakte dat nog wat uit? Bax antwoordde, "dat maakte niets uit. Hij wou alleen de speler naar de grond werken, de aanval eruit halen en dat vind ik een rode kaart."

Op de rode kaart van Mike te Wierik antwoordde Bax dat hij deze zelf in het veld niet had beoordeeld omdat het een onoverzichtelijke situatie was waarbij de bal hoog is. "Er komt een tackle in de lucht en die heb ik niet gezien. Dan word ik naar de zijkant gestuurd door de VAR (Joey Kooij) en krijg ik de juiste beelden voorgeschoteld. Ik kan dan maar tot één conclusie komen, dat het een rode kaart is. Ik zie dat te Wierik een tackle maakt naar de bal en daar kijk ik na. Dan zie ik dat hij zijn actie doorzet en ik kijk hem dan in slow motion en op echte snelheid terug en dan zie ik dat je met deze actie een tegenstander kan blesseren. Het is ernstig gemeen spel en dus een rode kaart en daarmee doet de VAR ook goed zijn werk." 

Sander de Vries van het AD vroeg Bax of hij niet onzeker werd doordat hij een aantal keren naar de zijlijn werd geroepen. Denk je dan niet van, daar moet ik weer? Bax antwoordde, "ja daar moet ik weer, dat wel. Alleen ik sta hier voor mijn werk en er is nooit iemand beter geworden van onzeker zijn en dat is ook de reden dat ik jullie allemaal te woord sta. Ik sta voor wat ik heb gedaan en het liefst had ik het zelf meteen gezien maar ik sta wel voor de juiste beslissingen en ook al is die VAR in dit geval drie keer, dat is niet leuk. Dat geef ik toe maar uiteindelijk ga ik wel naar huis met de juiste beslissingen. 

Had ik hier twee jaar geleden gelopen, dan had ik hier wat langer gestaan." Over de eerste strafschop zei Bax dat hij daar de beelden niet van had gezien omdat hij er schuin achter liep. "Ik zie dat hij een sliding/tackle inzet en de bal mist en de speler gaat naar de grond. Dat is een strafschop en geen gele kaart. Omdat het al een strafschop is hoeven we geen gele kaart te geven. De tweede strafschop (die van FC Groningen) was ik erg door verrast omdat ik in mijn oor te horen kreeg dat ik naar de zijkant moest. Omdat ik in het veld naar het bovenlichaam van de speler keek en daar niets verkeerds in zag. Dan word ik naar de zijkant gestuurd en dan zie ik inderdaad al dan niet bewust dat de speler in de mangel komt tussen de benen van de tegenstander. Dan sta ik bij die beelden te kijken en dan kan ik maar één conclusie trekken, dat het een overtreding was en ja, dan moet ik hem op de stip leggen."

Ook de derde strafschop werd gegeven met behulp van de VAR en Bax vertelde verder dat hij er kort opstond. "Ik ga niet anders fluiten want ik loop erachter en vind het te weinig en laat het spel doorgaan en heb met de VAR gecommuniceerd dat ik het te weinig vond. Dan gaat die VAR kijken en die zegt dat men het een strafschop vindt en stelt mij voor om te gaan kijken. Dan zie ik dat hij met zijn been zoekt naar het contact maar de actie daarna is eigenlijk identiek aan de eerste. Dan komt hij in de mangel en dat is een overtreding en hoe ongelukkig misschien ook, het is een overtreding en dus een strafschop."

Op de vraag of de VAR een perfect hulpmiddel is voor de scheidsrechters antwoordde Bax "Niet alleen voor de scheidsrechters maar voor de hele voetbalwereld. Je ziet nu, er is emotie en die begrijp ik absoluut want er is heel veel gebeurd. Maar het zijn wel de juiste beslissingen en dat was heel anders in ons vak dan een paar jaar geleden."

William Pomp van het Dagblad van het Noorden zei het treffend dat de scheidsrechters een hoofdrol hebben en of ze de juiste of niet juiste beslissingen hebben genomen. Hij vroeg Bax hoe dat voelt en hoe hij het stadion vond reageren. Bax antwoorde daarop "Ja er is emotie maar ik ben op dit niveau gekomen doordat je weet hoe je daar mee om moet gaan. Ik ga niet anders fluiten, ik blijf mezelf en je ziet ook in de tweede helft dat je het gebeuren niet in je hoofd moet laten komen en dezelfde lijn doorzet. Dat is denk ik goed gelukt. Al is dat voor jullie een ander gevoel maar los van de beslissingen, blijf ik mezelf en kan ik de rest van de beslissingen nog goed nemen. Dat is een kunst en daar staan wij voor. Ik heb niks te verbergen en probeer het goed uit te leggen en dit is niet leuk. Ik snap de emotie bij Groningen maar ik sta voor wat ik gedaan heb en dat men daar af en toe niet tevreden mee is, ja dat snap ik."

Op de vraag of het woord amateur niet in zijn hoofd bleef rondzingen vertelde Bax, "nee want ik snap dat want dit is ludiek en daar hoef je niet tegen op te treden." 

Op de vraag over de “supporter” die het veld opkwam zei Bax dat die verantwoordelijkheid sinds kort bij de thuisspelende vereniging ligt. "Daar ben ik even mee in overleg geweest en ze zeiden, we gaan door! Ik kreeg het ook niet allemaal mee want het was tijdens of direct na die rode kaart. Er kwam op dat moment al veel op je af en dan probeer je het te overzien en ik kreeg te horen dat het weer rustig was en dan gaan we door."

Hoe je het wend of keert en/of hoe je ook over de man denkt, toch is het klasse dat de scheidsrechter ons te woord wilde staan na de wedstrijd.

 

Hierbij een interview met FC Twente trainer Gonzalo Garcia. het geluid is niet optimaal maar het is te verstaan. 
 
      

 

 

Reacties:
Hugo11-08-2019 om 10:27

stadion verbod voor Bax! wat een aanfluiting dat jongetje.. 

chapeau voor de 9 man die zo gevochten hebben, geeft vertrouwen voor de volgende pot. hopen dat de twee kaarten niet teveel impact hebben. 

 

 

Andries11-08-2019 om 10:28

Bax is met een goed gevoel op de baxfiets naar huis vertrokken.

Hij heeft goed geslapen.

Misschien had hij en de VAR gelijk.

Het heeft de wedstrijd beinvloed.

Het was ineens geen wedstrijd meer.

We konden gelijk naar huis gaan.

Hadden dat maar gedaan.

Hadden alle spelers  met z'n allen maar een rode kaart gekregen, dit uit solidariteit en protest.

In ieder geval hier is het spreekwoord van de steen en de ezel van toepassing.

Iedereen is nu wakker.

Rode kaarten en rode lantaarn.......

Er is werk aan de winkel.

 

 

Rooie11-08-2019 om 10:30

De wedstrijd instelling van FC Grunn was prima en heel wat beter dan het vorige seizoen.

Rondom de 2 rode kaarten moeten de spelers van FCG vooral naar zichzelf kijken, ze waren volkomen terecht. Dus de 2 mannen benadelen vooral hun eigen ploeg en zijn verantwoordelijk voor het verlies van 3 onnodige punten. Mogen we overigens nog blij zijn dat er niet nog een speler met een rode kaart naar de zijlijn moest.

De 3 pingels waren gewoon een lachtertje. De scheidsrechter moet afgaan op de VAR- visie. FC Twente kreeg twee elfmeters mee, waarbij in beide gevallen sprake was van schwalbes van de 1e categorie. De pingel van FCG was ook onterecht, gewoon een ietwat ongelukkig duelletje op de achterlijn. Per saldo kreeg Twente hierdoor 1 goal kado.

FC Twente was gewoon een te kloppen ploeg. FCG heeft gewoon terecht verloren, door onvolwassen gedrag van 2 van haar spelers en door onjuiste beslissingen van de VAR. Daar moet je de scheidsrechter niet de schuld voor geven, die deed gewoon zijn werk.

 

FC Bayern12-08-2019 om 10:24

Hahaha laat me niet lachen zeg. Als dit 2 terechte rode kaarten zijn. Dan eindig je letterlijk elk eredivisieduel met tussen de 18 en 20 man. Want dan moet de scheidsrechter van dienst elke wedstrijd wel 3 à 4 rode kaarten trekken. Er had maar 1 wellicht rode kaart moeten zijn en dat was de overtreding van Absalem. Ik kots van de volledige willekeur waarmee het scheidsrechterscorps elke week de beslissingen neemt. De scheids ging gewoon mee in het toneelspelletje van de twente spelers met de inderdaad discutabele penals (ook die van Groningen, maar ja daar kon hij niet omheen toen hij die van twente zo makkelijk gaf) vooral die aitor had last van de vallende ziekte, bij elk zuchtje wind lag die al op de grond grassprietjes te tellen. FC Groningen heeft totaal onterecht verloren door een compleet incapabele scheidsrechter. 

Poar neemn11-08-2019 om 10:50

Nieuwe speler voor Groningen nicklas strunck. Tekent voor 4 jaar

Andries11-08-2019 om 11:31

Toch een lichtpuntje op katerzondag.

Enorm Deens talent tekent voor 4 jaar.

Rechtsback en middenvelder.

Het lek is gedicht.

Wij gaan ervoor.

Was  eerder gekomen dan hadden wij Twente in de pan gehakt, zelfs met de 2 rode kaarten.....

 

Andries11-08-2019 om 12:06

Foutje van mij.

Ook rood.

Het lek is er nog steeds.

De linksback positie lekt.....

De Deense ijzervreter is rechts.

Never mind.

Hij is een versterking voor het middenveld.

Goed nieuws.

De Groninger Ajaxieden keren nimmer naar Ajax terug.

Het is centimeterwerk.

Ze komen te kort.

Sierhuis is Treurhuis.

Het wil niet echt met de spitsen van de FCG.

Een lange rij van mislukkelingen.

Is Marcus Berg iets.......om voor te gaan?

Scoorde ook niet veel meer na zijn overgang naar de HSV.

Maar ja je weet het nooit het kan zomaar......dat geldt ook voor Sierhuis.

 

 

 

 

Marco11-08-2019 om 21:51

VAR analyseert de wedstrijden kapot. Twee laatste strafschoppen had Bax niet eens voor gefloten, was ook beide keren niks. Voetbal is een contactsport, niet ieder contact is gelijk een overtreding.

Heracles was ook te triest hadden gewoon met 0-2 moeten winnen. 

Denk dat veel toeschouwers gaan afhaken wanneer de VAR pietluttigheid en willekuer/partijdigheid blijft. Daarvoor koop je geen kaartje/seizoenkaart. Kun je beter gaan BBQ in je vrije tijd, dan dat je je kapot ergert aan wat ego' in Zeist. KNVB lijkt te vergeten dat de toeschouwers hun klanten zijn en zorgen voor een leuke competitie. 

FC Bayern12-08-2019 om 10:28

Nee, want ze willen er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan geven dat twente er koste wat het kost in moet blijven. Zoveel is al wel weer duidelijk zo vroeg in het seizoen. Wat worden die nu alweer geholpen door de KNVB, niet te filmen! 

appie happie12-08-2019 om 12:53

Zelfs Arnold Bruggink  mr FcTwente vond de 2 rode kaarten  niet op zijn plaats..dat zegt  iets..

Aan de andere kant zal hij denken  3 punten zijn binnen boeie  verder.

 

Ik schat in dat Bax de komende weken niet op t hoogste niveau fluit..

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!