Terug

Deel deze pagina:

In gesprek met Fandi Ahmad

Door Redactie 3 reacties

In gesprek met Fandi Ahmad door Wouter Pauwels (FCG Radio) die de afgelopen vrijdagochtend erin slaagde om de oud FC-er te spreken.

Ook namens ons, welkom terug in Groningen Fandi, hoe bevalt het hier?

Dankjewel, ik ben blij terug te zijn. Het is fantastisch, het weer is wat koud maar ik geniet nu, het gaat de laatste dagen beter. Ik ben heel blij om terug te zijn en om oude vrienden en de fans terug te zien. De mensen hier zijn heel aardig, ze kennen me nog steeds na al die jaren.

En dat na slechts twee jaar dat je voetbalde voor Groningen, je blijft een legende. Je komt hier vaker?

Het is leuk om af en toe terug te komen. In 2010 kwam er een telefoontje van Henk. Het nieuwe seizoen begon toen net. Henk vertelde me dat de fans het leuk zouden vinden als ik naar Groningen zou komen. Dat was zeven jaar geleden. En nu - vandaag ben ik hier terug met mijn twee zonen.

Is er veel veranderd in de afgelopen zeven jaar?

Absoluut, als ik hier rondkijk naar de wegen hier, de trainingsvelden, de faciliteiten. Fantastisch, het stadion. En de mensen bleven altijd vriendelijk voor mij.

Je hebt veel contact gehouden met Henk de Haan?

We hebben al die jaren contact gehouden. Soms ook met Ronald Steenge en sommige anderen.

Het moet wel heel bijzonder voor jou zijn. Je bent een tijd weg en iedereen kent de naam Fandi Ahmad. Ondanks dat je hier slechts twee jaar hebt gespeeld.

Dat blijft mij ook verbazen. Ik hoop dat ik een goede indruk heb achtergelaten bij de mensen binnen het voetbal en Groningen. In die tijd was ik één van de weinigen die in Europa speelden, er waren nog drie of vier spelers hier.

Kun jij jouw eerste wedstrijd herinneren voor FC Groningen?

Ja, ik kwam terug uit een blessure die me een aantal weken aan de kant hield. Ik scoorde twee keer tegen Go Ahead Eagles en trainer Han Berger gaf mij een kans tegen Inter Milaan, een Italiaanse grootmacht. Ik scoorde tegen Inter, dat was geweldig. De tijd dat ik hier ben geweest was voor mij verbazingwekkend en ik voelde me erg blij.

Maar Go Ahead Eagles was niet jouw eerste wedstrijd. Dat was toch de bekerwedstrijd uit tegen Spakenburg!

Ik dacht dat het Go Ahead was. (lachend) Ik kan het me niet meer zo goed herinneren.

En daarna scoorde je twee keer tegen Go Ahead, jouw eerste competitiewedstrijd en toen kwam de Europacup wedstrijd tegen Inter Milaan met jouw goal

Goed dat jij dat allemaal weet, ik weet het niet allemaal meer zo precies, het is meer dan dertig jaar geleden.

Alles is anders nu. Ik hoop dat Groningen de aankomende jaren de weg naar boven terugvind. Ik kijk zondag mee tegen PEC Zwolle. Ik heb ze ook live gezien tegen FC Twente en af en toe in Singapore kijk ik ook live TV beelden.

Kun jij je ook de laatste wedstrijd herinneren in dienst van FC?

Ik weet alleen nog dat ik gescoord heb. Ik ben de naam van de tegenstander vergeten. (NAC Breda) We wonnen geloof ik met 2-0.

Maar je hebt ook veel dingen onthouden?

Ik hou van Groningen. Ik hou van deze stad omdat het niet zo groot is. Zoals donderdagavond dat je naar het basketbal gaat. En dat ik ook daar herkend wordt, ondanks dat ik hier twee jaar gespeeld heb. Mensen herkennen me om mijn bijdrage, dat blijft verbazingwekkend voor mij.

Wat was jouw mooiste wedstrijd  in dienst van FC Groningen?

Er zijn vele mooie wedstrijden. Ik denk tegen Inter Milaan omdat het een prachtig affiche was, een Uefa cup wedstrijd, het was mijn tweede echte wedstrijd. Ik was een tijd geblesseerd. Er waren grote namen zoals Zenga, Artobelli, Bagni en Baresi. Wij hadden Erwin, Rob en van Dijk. We hadden een aantal goede spelers in die tijd.

Heb je nog contact met meerdere oud FC-ers.

Soms contact met Paul Mason, Roosien kwam naar Singapore, ik ontmoette Pieter Huistra, Rob en vele anderen. 

Wie was destijds de beste speler?

Er waren meerdere, Erwin was er één, van Tichelen was goed, Roossien en Mac Donald die vaak scoorde. Ik denk dat Erwin en Van Tichelen de sleutelspelers waren.

Hoe doen jouw zonen het op de training, denk jij dat ze het niveau aan kunnen?

Ze trainen nu full time. Dat deden ze de laatste twee jaren anders in verband met militaire dienst. We zijn blij met de mogelijkheid die nu gegeven wordt, met de exposure en de ervaringen die ze opdoen. Ik hoop dat ze iets kunnen doen. Je weet nooit wat er gebeurd. Na deze oefenperiode moeten ze terug. Het nationale team speelt kwalificatie wedstrijden (23 en 27 maart) voor de Asian Cup. Ik denk dat ze zich prima hebben aangepast aan de spelers hier.

Dinsdag speelt FC Groningen Onder -19 een oefenwedstrijd tegen een Noors team. Dan krijgen ze toch speeltijd?

Ja, ik hoop dat ze een kans krijgen. Ik sprak met de coach, hij vertelde mij dat zij minuten krijgen. Momenteel loopt de competitie nog door. Er wordt weinig vriendschappelijk gespeeld. Maar (lachend) we krijgen één wedstrijd om goed te zijn.

Je hoopt dat ze een contract krijgen in Groningen?

Ik hoop het. Ze willen hier graag komen indien mogelijk. Ze hebben me al verteld dat ze het hier goed naar hun zin hebben.

Woensdag ga je terug naar Singapore met je zonen?

Ja, we hebben wedstrijden van het Nationale team

Is er een kans dat ze nog een keer op stage terukomen in Groningen?

Ja, er is een mogelijkheid dat ze nog een keer terugkomen. We moeten nu eerst terug naar Singapore. Ik hoop dat er voor hun wat uit mag komen.

Maar nu eerst PEC Zwolle?

Ik hoop dat ik geluk breng. Tegen Twente deden ze het goed, ondanks de druk. Ik denk dat het zwaar wordt, Zwolle staat zevende. Ik denk dat alles mogelijk is in het voetbal. Zolang je het samen doet, als team compact staat en ik weet dat degene die er het meest voor gaat zal winnen. 

Wij danken Fandi Ahmad voor dit gesprek!

Reacties:
09-03-2018 om 23:54

Het hangt er natuurlijk vanaf waar voor indruk de maken. Maar heb vertrekken gehoord dat ze beide erg talentvol zijn en kunnen natuurlijk wel tegen een stootje nu ze hun dienstplicht hebben gehad. Ik zeg, direct contacteren

10-03-2018 om 07:02

Leuk verhaal , Henk de Haan even in de spotlights met Fandi die 1 seizoen prachtig speelde.maar beetje jammer dat jullie geen aandacht geven aan onze succestrainer Erwin van de Looi die ontslag heeft genomen door druk van de supporters. 

10-03-2018 om 13:01

Het is inderdaad een leuk verhaal. Zou bijzonder leuk zijn als zijn zoons hier komen spelen. Maar waarom moet hier aandacht komen voor onze "succestrainer" Van de Looi? Leuk dat ie een beker heeft gewonnen, maar verder zitten we nu nog met zijn niet opgeruimde shit (geen geld en een leeg stadion, dat deels is veroorzaakt door Faber maar ook zeker deels door dat angsthazenvoetbal van Erwin). Willem 2 fans zijn het dus met me eens

10-03-2018 om 15:37

Geen geld komt niet door vd looi , vd looi roeide met de riemen die hij had en haalde 2 maal europees voetbal en 2 maal de play offs en beker winst in 3 seizoenen. Hij speelde inderdaad niet het aantrekkelijkste voetbal , maar heeft hier nooit een fatsoenlijk afscheid en waardering gekregen voor de enige prijs in de fc groningen geschiedenis. En dit in een tijdperk dat de fc aan het afbrokkelen naar beneden is door het beleid dat is ingeslagen door de beleidsbepalers.

10-03-2018 om 15:59

Denk eerder dat het afbrokkelen begonnen is door Van de Looi. Kijk het aantal seizoenkaarthouders per seizoen er maar even op na. En de transfer inkomsten in het 2e en 3e seizoen onder van de looi. En hoe de verkochte spelers het vervolgens bij andere clubs wel laten zien..

De vraag kan mijns inziens worden gesteld: is VD Looi vooral slachtoffer of vooral veroorzaker van de negatieve spiraal geweest? Ik denk het laatste. Ondanks de beker

10-03-2018 om 20:32

Denk dat hij tijdig inzag dat hij moest vertrekken om meer gezichtsverlies te voorkomen. Het is natuurlijk een oerdegelijke saaie trainer met een uiterlijk van een buschauffeur , maar de beste man , heeft 2maal europees voetbal behaald in 3 seizoenen plus de enige prijs in de historie. De vraag is wat wou de supporter ? De prijs inleveren? En de europese wedstrijden? Voor mooi voetbal in de competitie? Vd looi kan je niet afrekenen op het technisch beleid , wel op de tactiek en vertoonde spel en gewonnen prijs en europese wedstrijden. De beste man is voor de rest gewoon can jupiler niveau maar verdiend gewoon meer respect.

Ronnie 10-03-2018 om 14:04

Hoe fit is die Fandi eigenlijk. Zal toch niet veel minder zijn dan Drost of vd Weert?

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!