Henk Veldmate wil de positieve lijn van FC doortrekken
De afgelopen week schreef journalist Wim Masker een mooi FC artikel in de Groninger Gezinsbode dat ongetwijfeld bij velen door oud en nieuw ontgaan is. In zijn gesprek met Henk Veldmate kwam er een hoop achtergrondinformatie naar voren. Omdat niet iedereen deze krant leest en er als bijkomende factor ook vele groen/witte volgers buiten de regio Groningen wonen die daardoor de krant niet in de bus krijgen, geven wij nog even de belangrijkste punten.
Henk Veldmate is blij dat er dit seizoen minder gepraat wordt over randzaken en meer over voetbal en beleving. Doelstelling voor de FC is om voetbal te spelen waar de supporters enthousiast van worden. Er wordt nu aantrekkelijker gespeeld en meer gescoord, hetgeen de verdienste is van de technische staf en de spelersgroep. Er is meer bewustwording bij de spelers dat je elkaar moet helpen in het veld om als elftal beter te worden. Zij hebben ook meer houvast aan de dit seizoen gehanteerde speelwijze.
Vorig jaar stonden trainers en scouts tijdens een overleg lijnrecht tegenover elkaar, waarbij de verwijten over en weer vlogen. Trainers vonden dat de scouts verkeerde spelers hadden aangedragen. De scouts waren van mening dat de trainers de spelers verkeerd gebruikten. Voor Henk Veldmate persoonlijk was dit een ongemakkelijke situatie, hij had beide kampen namens FC Groningen in dienst genomen. Om de geledingen beter te laten samenwerken, is het technisch platvorm in het leven geroepen. In dit platvorm zitten de trainers van het eerste elftal, hoofd scouting Jurrie Koolhof, hoofd jeugdopleiding Peter Jeltema en Veldmate zelf.
De technisch manager rapporteert de uitkomsten van het overleg naar het management team. Met name als er bijvoorbeeld een speler wordt aangekocht, is het draagvlak breder. In de oude situatie kwam het geregeld voor dat een trainer hooguit één keer (!) een beoogde nieuwe speler had zien spelen. FC Groningen beschikt tegenwoordig over een programma waarmee men van elke profspeler beelden kan bekijken, niet alleen van specifieke acties, maar zelfs van complete wedstrijden.
De trainers kunnen hierdoor een beter oordeel vellen over bekende, minder bekende en zelfs onbekende aangedragen spelers. Als er spelersvacatures zijn, heeft Peter Jeltema een belangrijke inbreng. Hij weet als geen ander welke jeugdspelers (voor bepaalde posities) eraan zitten te komen. Het technisch platvorm komt één keer in de zes weken bij elkaar. Men praat over de ontwikkeling van de eigen spelers en de stand van zaken van mogelijke nieuwe aanwinsten.
FC Groningen wil (om financiële redenen) minder afhankelijk worden van aankopen. In de laatste jaren van het Oosterparkstadion stond de FC steeds bij de onderste zes ploegen. Toen de trots van het noorden verhuisde naar Euroborg, wilde de club versneld naar het linkerrijtje en richtte daarbij het investeringsfonds op om betere spelers aan te kunnen trekken. Tegelijkertijd werd de jeugdopleiding versterkt die volgens Veldmate sinds die tijd enorm is verbeterd en nu bij de beste acht van Nederland hoort. Er zitten nu meer spelers in die groep waarvan de technische leiding denkt dat zij de stap naar het eerste elftal kunnen gaan maken. Het streven is dat vijftig procent van de A-selectie uit zelf opgeleide spelers bestaat. Veldmate ziet nog wel een paar verbeterpunten. Er moet meer aandacht komen voor het onderdeel fysieke training en een betere structurering van de landelijke jeugdscouting.
Momenteel wordt er idee van Peter Jeltema met de naam Plan 55 besproken. Voor elke positie in het elftal wordt er een lijst gemaakt met vijf spelers. De nummers 1 en 2 spelen in principe al in het eerste elftal of kunnen dat. Is er voor één positie slechts één speler op het vereiste niveau, dan dienen er op de lijst mogelijke versterkingen of vacatures te staan. Op de nummers 3 tot en met 5 staan spelers die op termijn het eerste elftal kunnen halen. Vanaf de B junioren komen de grootste talenten voor Plan 55 in aanmerking. De club wil op deze talenten extra trainingsprogramma’s loslaten. Dit kan op technisch, tactisch, fysiek en mentaal gebied, maar ook zaken als lifestyle aangaan.
Per talent moet ernaar gekeken worden wat de beste vervolgstap is. Ze moeten niet te lang bij de beloften spelen, verhuur kan in bepaalde gevallen een heel goede optie zijn, waarbij Yoëll van Nief als voorbeeld kan dienen. Hij had dit seizoen weinig uitzicht op wedstrijdminuten in het eerste en werd verhuurd aan Dordrecht. Daar maakt hij een prima ontwikkeling door, waardoor hij straks met meer bagage terugkeert bij de FC.
Over de huidige beloftencompetitie is Veldmate ontevreden. PSV, Ajax en FC Twente komen uit in de Jupiler League. Het zou mooi zijn als de beloften van FC Groningen in de nabije toekomst minimaal gaan uitkomen in de topklasse en als het even kan in de eerste divisie. Toch zal FC Groningen niet alleen op de jeugd inzetten. De club zal altijd spelers van buiten moeten halen. De trots van het noorden is bezig met het verversen van het eigen netwerk (Celtic). De club hoopt voor de nabije toekomst dat er meerdere clubs aan het groen/witte netwerk worden toegevoegd.