Is opleidingsvergoeding nog langer rechtsgeldig? + update vrijdag 23 januari
Onlangs verloor de FIFA een rechtszaak in Duitsland. Volgens de regels moeten clubs een opleidingsvergoeding betalen voor spelers die elders zijn opgeleid. Een Duitse rechter heeft nu geoordeeld dat dit in strijd is met de Europese wetgeving over vrije keuze van werk. SV Wilhelmshaven contracteerde in 2007 Sergio Sagarzazu en moest in totaal 157.500 euro betalen aan opleidingsvergoedingen, onder meer aan River Plate. De Duitse club weigerde dat te betalen en kreeg eerst puntenaftrek (2011-2012 + 2012-2013) en moest het afgelopen jaar verplicht degraderen uit de Regionelliga. Wilhelmshaven stapte naar de rechter en is nu in het gelijk gesteld. De club hoopt op een terugkeer naar het vierde niveau en een schadevergoeding. (ANP)
Deze uitspraak zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de Europese regelgeving op het gebied van opleidingsvergoedingen bericht vandaag oonder meer Voetbalzone. Nu is het nog aantrekkelijk om als club spelers zelf op te leiden en voorkomt een opleidingsvergoeding dat een speler gratis vertrekt bij een vereniging.
Update vrijdag 23 januari - Volgens Dick Heuvelman kan de affaire Wilhelmshaven een bom worden onder de jeugopleiding van FC. Dit schrijft de oud journalist in 'Sportinstad'. De Noordduitse Oberligaclub SV Wilhelmshaven heeft de professionele voetbalwereld de stuipen op het lijf gejaagd met een rechtszaak die vergaande gevolgen kan hebben. Inmiddels heeft de bel voor de tweede ronde geluid. Het landelijke gerechtshof van de Bondsrepubliek gaat zich over de zaak buigen. Wint Wilhelmshaven weer, dan wacht de voetbalwereld een revolutie van het kaliber Marc Bosman, de Belgische voetballer die de geschiedenis is ingegaan voor het opblazen van het transfersysteem.
Met deze actie heeft SV Wilhelmshaven ook een bom gelegd onder het nieuwe opleidingscentrum van FC. Als de Duitse club weer in het gelijk wordt gesteld betekent dat in de praktijk de afschaffing van het betalen van opleidingskosten bij een transfer. Voor een club als FC Groningen zou dat een forse streep door de rekening zijn. De financiële huishouding wordt met grote mate gevoed door opleidingskosten van op Corpus gekweekte profvoetballers.
Directeur Hans Nijland heeft tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak hier niet over gepraat omdat de zaak hem niet bekend was. Hoe dan ook, het is slecht nieuws voor FC Groningen, en kan hierdoor de plannen van de bouw van het zo gewenste nieuwe opleidingsplannen wel eens kunnen verstoren. Het ondermijnt de onderhandelingspositie van nieuwbakken performancemanager Gerard Kemkers, de man die het prestigieuze bouwwerk van de grond moet trekken, met de gemeente Groningen.
Er moet flink worden geïnvesteerd, de vraag rijst nu waarom je een duur 'apparaat' in je organisatie bouwt, als er geen fatsoenlijk verdienmodel tegenover staat? Voor Luis Suarez ontving FC onlangs nog 440.000 euro. Veel meer dan de meeste andere eredivisieclubs - boert FC goed met het innen van opleidingskosten.
En dan niet alleen dankzij Luis Suarez en (straks) Virgil van Dijk, maar ook voor jongens als Arjen Robben, Tim Matavz, Arnold Kruiswijk en Richairo Zivkovic zijn goudmijntjes. Dit is ook de drijfveer om de jeugdopleiding via Kemkers naar een hoger plan te brengen. Maar, nog voordat het fundament is gelegd, ligt er al een bom onder deze hoogwaardige accomodatie. In Duitsland wordt bepaald of hij vroeg of laat ontploft - stelt Heuvelman.
Hans Nijland onderkent (inmiddels) het loerende gevaar. ”Dit is toch wel een bommetje hoor, dit kan een serieus probleem worden,” kijkt hij (met argusogen) de verdere rechtsgang in de Bondsrepubliek tegemoet. ”Als Wilhelmshaven weer in het gelijk wordt gesteld, dan komt onze jeugdopleiding zwaar onder druk te staan. Kijk, per jaar stoppen wij daar 1.3 miljoen euro in en van die investering wil je natuurlijk wel iets terugzien.”
Als die vergoedingssommen wegvallen, voorziet Nijland een (veel) groter probleem dan toen met het Bosman-arrest het geval was. Nijland: “Dat hebben we nog keurig kunnen opvangen als voetbalwereld, maar hiervoor zie ik niet direct een alternatief. Als dit door gaat, gaat ons dat een hoop geld kosten. Een voorbeeld, afgelopen jaar gingen twee dertienjarige jongens uit onze opleiding naar Feyenoord. Daar hebben we 22.000 euro voor gebeurd en als ze in de toekomst écht prof zouden worden, krijgen we daar bij alle transfers die zij maken een bepaald percentage van. Maar wat denk je van grote clubs als Ajax en Feyenoord; die hebben nog veel meer door hen opgeleide spelers in het profvoetbal rondlopen. Kortom, we vrezen met grote vreze.”