Directie FC werkt aan toekomstbestendigheid van de club
Vandaag verscheen er een artikel in VI, met daarin onder meer een interview met directeur Hans Nijland. Veel info was sinds diens nieuwjaarstoespraak bekend, we hebben een aantal punten op een rijtje gezet. Voor Albert Rusnak werd 250.000 euro betaald, voor Tibbling 1,3 miljoen. Hans Nijland is achter de schermen druk doende om FC Groningen toekomst bestendig te maken. De gemeente Groningen is daarbij nodig.
Op de commerciële begroting leverde FC één miljoen euro in. Er werden dit jaar 3400 seizoenkaarten minder verkocht dan twee jaar terug. Het eigen vermogen slinkte van 4 miljoen (2012) naar 1,5 miljoen (nu). De verwachting is dat de club één miljoen euro tekort komt op de huidige begroting. Toch zal FC zwarte cijfers gaan presenteren dankzij de verkoop van (onder meer) Filip Kostic.
Hans Nijland is trots op de aankopen Tibbling en Rusnak. Er zijn niet veel clubs die 1,5 miljoen euro tijdens de winterstop investeren in spelers.'Wij zijn ondernemers, wij kijken niet naar wat iets kost, maar wat het ons uiteindelijk oplevert'. Nijland onderkent de missers uit het verleden maar is over het algemeen heel tevreden over het gevoerde transferbeleid. FC Groningen zal altijd blijven investeren in talentvolle jonge spelers die in de toekomst waarschijnlijk veel meer waard zijn. Als de club dit niet doet, schieten we onszelf uiteindelijk in de voet en glijden we langzaam maar zeker af zegt Nijland.
FC komt structureel al jaren ongeveer één miljoen euro per seizoen tekort. Dit verlies wordt gecompenseerd door jaarlijks spelers te verkopen. Voor de club dé reden om in overleg te zijn met de gemeente Groningen. De wethouders hebben (aan VI) laten weten niet te zullen meewerken aan een huurverlaging.
Hans Nijland wil (tijdens het gesprek met VI) niet alle troefkaarten op tafel leggen. De directeur verwacht ook zeker geen steun van de gemeente maar zoekt het meer in een 'budgetneutrale oplossing' voor de huurlasten. Op een ander terrein lijkt de gemeente FC Groningen heel welwillend te zijn.
Zoals bekend gaat FC Groningen 8,5 miljoen afbetalen voor de aflossing van het huidige spelersobligatie fonds. FC heeft straks een nieuw fonds van vier miljoen euro. Er moet dan nog 4,5 miljoen worden betaald om het oude af te lossen. Dat doet de club deels door eigen geld maar het overgrote deel wordt betaald door een derde partij die de club niet bekend wil maken.
VI stelt dat banken geen miljoenenfincieringen doen bij voetbalclubs, een gefortuneerde suikeroom die dat bedrag wil betalen is er niet. Blijft over de gemeente Groningen die er als enige aandeelhouder van Euroborg baat bij heeft, dat FC de huur kan blijven betalen. De volgende opmerkelijke constructie lijkt nu te zijn bedacht. De gemeente betaalt jaarlijks ongeveer drie ton aan onderhoud voor de Euroborg. Dat zou ze gezien de looptijd van de huurovereenkomst nu nog 22 jaar moeten doen. De lokale overheid koopt die verplichting in één keer af, wat de club in één klap 6,6 miljoen euro oplevert. Daarmee kan FC Groningen niet alleen het oude fonds aflossen, maar heeft de club direct het gat in de financiering van het nieuwe Topsportzorgcentrum (tussen de zes en zeven miljoen euro) op Corpus den Hoorn gedicht.
Nijland glimlacht geheimzinnig op deze suggestie en wil verder niets zeggen, wie die derde partij is. Wel zegt hij dat het aflossen van het investeringsfonds, in combinatie met de huisvestingslasten en topsportcentrum onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Toch is het gek dat het geld dat is bedoeld voor onderhoud, wordt gebruikt voor het aflossen van een obligatiefonds en een deel voor de financiering van het Topsportzorgcentrum. Het risico bestaat bovendien dat de gemeente haar miljoenen kwijt is als FC Groningen omvalt. Daarnaast is het afwachten of en hoe de club het onderhoud doet. Het is algemeen bekend dat de grootste kosten aan het stadion pas na tien jaar intreden. En wie draait er voor deze kosten op als FC Groningen in gebreke blijft? De gemeente.
Volgens betrokkenen is deze constructie echter geen verkapte vorm van staatssteun, omdat FC Groningen de onderhoudsverplichting overneemt en het de gemeenschap geen euro kost. Deze deal is voor de gemeente budgetneutraal en kan zeer voordelig zijn, aangezien de rente nu historisch laag staat. Bovendien kan FC Groningen door de kostenbesparing na de herstructurering het onderhoud goed zelf financieren.
Hans Nijland is helder. De clubleiding heeft op tijd ingegrepen. Zijn doel is dat FC Groningen een financieel gezonde club wordt. Verder heeft hij als rasondernemer niets met overheidssteun en is van mening dat iedere club zijn eigen broek moet kunnen ophouden. 'Alle plannen die wij nu hebben gemaakt, klinken als een klok. Dat vinden al onze partners ook. Er was een noodzaak, wij hebben op tijd ingegrepen. We staan er nu goed op, maar we kijken met alle initiatieven heel duidelijk over de dag van morgen heen'.