Aantal clubs met financiële problemen groeit - FC Groningen blijft in categorie 2
De nieuwe categorie indeling van clubs in het Betaald Voetbal is vandaag door de KNVB bekend gemaakt. De jaarcijfers van 2013/2014 en de prognose voor het huidige seizoen vormen hierbij de grondslag. Vorig jaar zaten er vijf clubs in categorie 1, dit jaar is het aantal gestegen naar twaalf. Een zorgelijke ontwikkeling! Bestuurssecretaris (KNVB) Mark Boetekees die tevens eindverantwoordelijke is voor licentiezaken zegt (onder meer) dat het betaald voetbal financieel gezien het niet makkelijk heeft. Ondanks het gegeven dat clubs hun uiterste best doen om hun lasten te beperken is er een trend gaande dat de inkomsten in het Betaald Voetbal onder druk staan. De KNVB blijft clubs ondersteunen in hun financiële beleid (mede) omdat de voetballiefhebbers gebaat zijn sportieve en stabiele competities, met daarin financieel gezonde clubs.
De indeling:
Categorie 1: FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Twente, Fortuna Sittard, De Graafschap, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NAC Breda, NEC, Telstar en VVV-Venlo.
Categorie 2: ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II.
Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en Feyenoord.
De clubs blijven zelf verantwoordelijk. Met name de categorie 1 groep moet werken aan financieel herstel. Er moet een plan van aanpak zijn om binnen drie jaar (met daarin negen meetmomenten) structureel in de categorie 2 of 3 te komen. De KNVB licentiecommissie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
Houdt een club zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kunnen er sancties volgen in de vorm van een waarschuwing, of winstpunten in mindering brengen, of tot het intrekken van de licentie. Met de komst van de nieuwe competitiestructuur per 2016/’17 en de bijhorende invoering van een nieuw gefaseerd licentiesysteem is het streven van de KNVB om de doorstroming van clubs beter te faciliteren en de weerbaarheid van clubs te vergroten (bron KNVB).