Terug

Deel deze pagina:

Aantal clubs met financiële problemen groeit - FC Groningen blijft in categorie 2

Door Redactie 7 reacties

De nieuwe categorie indeling van clubs in het Betaald Voetbal is vandaag door de KNVB bekend gemaakt. De jaarcijfers van 2013/2014 en de prognose voor het huidige seizoen vormen hierbij de grondslag. Vorig jaar zaten er vijf clubs in categorie 1, dit jaar is het aantal gestegen naar twaalf. Een zorgelijke ontwikkeling! Bestuurssecretaris (KNVB) Mark Boetekees die tevens eindverantwoordelijke is voor licentiezaken zegt (onder meer) dat het betaald voetbal financieel gezien het niet makkelijk heeft. Ondanks het gegeven dat clubs hun uiterste best doen om hun lasten te beperken is er een trend gaande dat de inkomsten in het Betaald Voetbal onder druk staan. De KNVB blijft clubs ondersteunen in hun financiële beleid (mede) omdat de voetballiefhebbers gebaat zijn sportieve en stabiele competities, met daarin financieel gezonde clubs.

 

De indeling:
Categorie 1: FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Twente, Fortuna Sittard, De Graafschap, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NAC Breda, NEC, Telstar en VVV-Venlo.

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en Feyenoord.

De clubs blijven zelf verantwoordelijk. Met name de categorie 1 groep moet werken aan financieel herstel. Er moet een plan van aanpak zijn om binnen drie jaar (met daarin negen meetmomenten) structureel in de categorie 2 of 3 te komen. De KNVB licentiecommissie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Houdt een club zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kunnen er sancties volgen in de vorm van een waarschuwing, of winstpunten in mindering brengen, of tot het intrekken van de licentie. Met de komst van de nieuwe competitiestructuur per 2016/’17 en de bijhorende invoering van een nieuw gefaseerd licentiesysteem is het streven van de KNVB om de doorstroming van clubs beter te faciliteren en de weerbaarheid van clubs te vergroten (bron KNVB).

 

Reacties:
13-03-2015 om 02:21

kees 12-03-2015 02:55 Als het (sportief en financieel) goed gaat bij de FC G, dan is de Gemeente en provincie als eerste om de vlag uit te steken, maar als er geld bij moet, dan redeneren ze: Grunn is een private partij die desnoods failliet kan gaan... Als buitenstaander kan je er niet omheen dat FC Groningen ook een functie heeft als "financier van eigen BV's", dwz een bancaire poot. Nieuwe inzichten dat de superrendementen van het spelersobligatiefonds en afname eigen vermogen, de afgelopen jaren misschien de club tekort hebben gedaan (en de halvering in 2014 voor de toekomstige geldschieters) maakt dat eerst maar eens die doelstellingen -een paar jaar terug gesteld- gehaald gaan worden: structurele maar beperkte groei/begroting op middellange termijn, europees voetbal dat inkomsten en prestige geeft, minder risico in de incidentele afhankelijkheid van transfers, en mogellijk afsplitsen/fusies/efficiënter in een slankere organisatie?.FC G is weer in cat 2 , een boven-middenmoter net als nu op de ranglijst :fc:

13-03-2015 om 10:32

Ik meen dat ik had gehoord dat Akkrum-zuid er financieel niet zo rooskleurig voorstond en toch zitten ze in categorie 3. Ra,ra hoe kan dit. Misschien toch gesjoemeld met de cijfers? Of misschien toch geld naar Zeist gesluisd? Je weet het met die domme friezen nooit!!!:(

TomOkker13-03-2015 om 22:06

@Bokko:thumbsup:

13-03-2015 om 22:09

@ Bokko: het is echt een lulkoekrangschikking...die categoriën: Feyenoord in "3" omdat ze 4 WK spelers duur hebben verkocht; ADO in "2" omdat er een maffe belchinees langs kwam, en Twente in "1" terwijl ze ondanks die ontvangen 20 milj voor de Jong nog jaren met verlies draaien vanwege die hoge salarissen...en Zwolle op "1" omdat het niet allemaal goud is wat van de beker glimt. Poe.... wat een boekhouders in Zeist

Ronnie 14-03-2015 om 07:47

Het overzicht geeft ook aan dat succes wel degelijk te koop is (az, twente, hveen en zwolle) maar dat het financieel effect van dat succes op midden en lange termijn negatief is. Hoeveel miljoen moet je echt toevoegen om kampioen te worden of beker te winnen? En als je dat niet hebt en toch extra geld in gaat zetten, wat is dah het rendement? Einig je dan ipv plaats 7/8 op plek 3/4 en wat heb je dan bereikt? Hoe vervelend ook denk ik dat het huidige evenwicht en bijbehorende plek op ranglijst het voor onze fc wel ongeveer is. Af en toe een uitschieter naar boven of zoals nu naar beneden. Tsja.

TomOkker14-03-2015 om 07:49

daarom boekhoudt FCG zich in catagorie 2 Kees;)

14-03-2015 om 22:03

Zelf geen behoefte om te groeien? als ze zo blijven spelen, dan doet de amusementswaarde van FCG in Euroborg niet onder voor de goedkopere Wolff bioscoop. Ik ben dan ook benieuwd wat die eventuele bekeroverwinning (:bowdown:) gaat betekenen voor het team en de selectie: was het reisje Aberdeen nog aardig en de frontaal gesneuvelde Backpipes bij de return in Oosterstraat een onbedoelde revival van Laurence of Arabia... straks motte we misschien naar Azerbeidjan om reclameborden voor een Gronings advocatenbureau neer te zetten!! :) Ik heb zeker geen moeite met cat 2, wel met een te smalle en niet complete-en daardoor kansloze selectie....als u begrijpt wat ik bedoel :fc:

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!