Halfjaaroverzicht
Erbarmelijk slecht. Misschien wel de beste omschrijving van de eerste seizoenshelft. Van de eerste competitie-wedstrijd uit bij Vitesse, de thuisnederlaag tegen FC Emmen, tot aan de uitschakeling in de beker tegen FC Twente. Toch waren er ook positieve momenten, ontroerende momenten en momenten waar we als FC Groningen best trots op mogen zijn. We schreven voor u een halfjaaroverzicht.
Danny Buijs
Ernest Faber had nog geen 24 uur laten weten volgend seizoen niet meer op de bank te zitten bij de trots van het noorden, of de naam van Danny Buijs zong al rond als opvolger. De tijd heeft ons geleerd dat dit inderdaad het geval was. Danny Buijs werd gepresenteerd als coach voor het nieuwe seizoen. Samen met assistent Hennie Spijkerman werd hij komend seizoen verantwoordelijk voor de eerste selectie. Buijs heeft een goede naam in Groningen, daarom stonden de meeste supporters met een groen/wit hart positief tegenover zijn komst.
Transferperiode
Een roerige transferperiode is vaak de start van het nieuwe voetbalseizoen. Hebben we de selectie op tijd rond voor de start van het nieuwe seizoen? Zijn alle posities goed bezet? Zo ook deze transferperiode is het weer raak. Een groot aantal spelers is vertrokken, wat ook inhoudt dat er spelers voor terug moeten komen.
Ingekomen transfers |
Uitgaande transfers |
Ritsu Doan (Gamba Osaka) |
Juninho Bacuna (Huddersfield Town) |
Julian Chabot (Sparta) |
Kasper Larsen (Norrköping) |
Deyovaisio Zeefuik (Ajax) |
Jesper Drost (Heracles Almelo) |
Ahmad Mendes Moreira (Kozakken Boys) |
Lars Veldwijk (Sparta) |
Jannik Pohl (Aalborg BK) |
Yoëll van Nieff (Heracles Almelo) |
Mateo Cassierra (Huur) |
Ruben Jenssen (SK Brann) |
Tim Handwerker (Huur) |
Tom van Weert (Aalborg BK) |
Michael Breij (Jong FC Groningen) |
|
Jan Hoekstra (Jong FC Groningen) |
|
Lars Kramer (Jong FC Groningen) |
|
Doan en Zeefuik staan in het lijstje inkomende transfers, omdat ze dit seizoen pas officieel zijn aangetrokken. Het lijstje dat we dit jaar presenteerden zorgde onder een groot deel van de supporters weer een optimistische stemming. Dit optimisme werd natuurlijk gevoed door de nieuwe coach. Ook het huren van Mateo Cassierra werd met enthousiasme ontvangen, een veel scorende spits. In de Jupiler League had hij namelijk in 29 wedstrijden 18 keer het net gevonden. Wel had hij hier 130 kansen voor nodig.
Toch waren er ook enkele geluiden die negatief stemden. ‘De selectie mist ervaring’ was een veel gehoord argument na de transferperiode. Hoewel dat eerst nog wel mee viel vertrokken er met Tom van Weert (172) en Jesper Drost (211) een heel aantal wedstrijden Eredivisie-ervaring.
Beroerde start
Het overgrote deel van de supporters was enthousiast bij de start van de competitie. De eerste wedstrijd van het seizoen was een uitwedstrijd in Arnhem, hier mochten de groenhemden aantreden tegen Vitesse. Waar vooraf het enthousiasme hoogtij vierde was dat na afloop anders: de eerste competitiewedstrijd werd met 5-1 verloren. De toon voor de rest van het seizoen werd gelijk gezet, kun je wel zeggen.
Revanche. Een veel gehoord woord in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Willem II. Tussendoor werd Tim Handwerker gepresenteerd als nieuwe linksback. Op het veld bleek van revanche niks terecht te komen. Een zeer zwak FC Groningen ging met 1-0 onderuit in eigen huis tegen de Tilburgers.
Pas in de derde wedstrijd van het seizoen werden de volle punten gepakt. Uit tegen De Graafschap wist de Trots van het Noorden ook niet te overtuigen, maar wel te winnen. Een doelpunt van Breij maakte het verschil in Doetinchem. Een opsteker, waar verder op geborduurd moest worden. Helaas bleek dat niet het geval, de resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. In de zeven wedstrijden die volgden werd 1 schamel puntje behaald:
FC Groningen 0-1 PEC Zwolle
Ajax 3-0 FC Groningen
FC Groningen 1-3 AZ
FC Groningen 1-1 FC Utrecht
ADO Den Haag 1-0 FC Groningen
Heracles 4-1 FC Groningen
FC Groningen 1-2 PSV
Stijgende lijn in november
De laatste wedstrijd in oktober was tegen de koploper, PSV. De wedstrijd werd verloren maar men zag een strijdbaar FC Groningen. Een FC Groningen zoals wij dat allemaal graag willen zien. Deze lijn zette door in november.
Als eerste stond de uitwedstrijd tegen Excelsior op het programma. Excelsior draaide op dat moment prima dus de verwachtingen waren niet erg hoog. Hopelijk werd er een puntje gesprokkeld. Maar er gebeurde iets wat velen niet hadden verwacht: Groningen wist met 4-2 te winnen in Kralingen. PSV thuis ging al stukken beter, maar hier stond een FC zoals we dit jaar nog niet gezien hadden. Zelfs Pohl, die tot daar nog niet had weten te scoren wist zijn naam op het scorebord te krijgen. Volgens één van onze redacteuren was het zelfs een moeilijk doelpunt, daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld.
De stijgende lijn werd doorgezet in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Wederom stapte de trots van het noorden als winnaar van het veld (2-0). De uitwedstrijd bij Feyenoord werd verloren maar er werd redelijk tot goed gevoetbald, en een gelijkspel was niet onterecht geweest. Ook tegen NAC Breda werd de volle buit gepakt. In Venlo kwam Groningen niet verder dan een gelijkspel. Toch een aardig resultaat tegen een sterk VVV dit jaar.
Een omzetting van Buijs lijkt invloed te hebben gehad op deze goede reeks. Memisevic werd doorgeschoven naar het middenveld, en samen met reis kregen zijn de verantwoordelijke taak voor het beheren van het middenveld. De opstelling veranderde voorheen vaak maar de 4-4-2 die het geworden is wordt nog steeds gehanteerd.
Toch werden de laatste wedstrijden van 2018 niet afgesloten zoals gewenst. FC Emmen kwam op bezoek en na een tamme wedstrijd leek Groningen er met de winst van door te gaan door in de 87ste minuut op een 1-0 voorsprong te komen. De spelers leken op dat moment te denken dat de wedstrijd was afgelopen, want toen de scheids voor het laatst op zijn fluitje blies was het feest in Emmen.
De laatste wedstrijd in Sittard was weer van het niveau dat we gewend waren, erbarmelijk slecht. De wedstrijd eindigde in 0-0.
(Positie- verloop FC Groningen via Transfermarkt.nl)
Opening topsportzorg-centrum
Op 13 oktober 2018 wordt het topsportzorgcentrum geopend. In dit gebouw moeten topsport, topzorg en top-ondernemen samenkomen. Rondom het openen is genoeg te doen geweest. Zo zou eerst Arjen Robben het komen openen, en zou het zelfs naar hem vernoemd worden. Dit bleek toch niet te gebeuren. De naam van het gebouw moest nog verkocht kunnen worden. Iets waar de achterban weer het zijne van vond.
Al met al is de realisatie van dit gebouw een prachtig iets voor FC Groningen, maar ook voor de stad Groningen. Onder andere Donar en Lycurgus zullen ook gebruik maken van het topsportzorgcentrum.
Hans Nijland stopt na 23 jaar
Toeval of niet, maar na twee gewonnen wedstrijden kondigde Hans Nijland aan te stoppen als directeur bij FC Groningen. Een complete verrassing was dit niet, Hans Nijland is als hij stopt 23 jaar de directeur van de FC geweest. Met dit aantal is hij momenteel de langstzittende directeur in het Nederlandse voetbal. Onder het bewind van Nijland groeide FC Groningen van een degradatiekandidaat naar een solide middenmoter in de Eredivisie.
Naast Hans Nijland vertrokken er nog een tal van mensen met een functie binnen FC Groningen. O.a. Gerard Kemkers, Carlos Aalbers en Ron Jans zagen we afgelopen half jaar vertrekken, of gaven aan na afloop van dit seizoen hun koffers te pakken.