Kunstgras kankerverwekkend?
Eerder deze dag besteedde de papieren versie van het DvhN aandacht - over de grote twijfels - aangaande de veiligheid van kunstgras. Deze avond besteedt het programma Zembla op de televisie aandacht aan dit item. Kernachtig komt het erop neer dat kunstgras mogelijk leukemie veroorzaakt. De mogelijke oorzaak is dat er vermalen oude autobanden tussen de nepsprieten is gestrooid. In 2007 waren er ongeveer 300 kunstgrasvelden, nu zijn dat bijna 2000.
Zo wordt er gerefereerd aan een veld in Hendrik Ido Ambacht. Een nieuw kunstgrasveld (met daarin vermalen autobanden) zorgde voor overgevende buurtbewoners die met tranende ogen, misselijkheid en met hoofdpijn naar het nieuwe veld keken. Mensen die in hun tuintje aan het werk waren stonden te braken van de lucht vertelt een buurtbewoonster.
Nooit eerder werden uitkomsten van een eerder onderzoek openbaar gemaakt, Zembla zegt te weten wat er gevonden is. In de autobanden zitten hoge waarden van zink, olie en giftige kankerverwekkende stoffen, genaamd paks. In Engeland wordt inmiddels bijgehouden hoeveel sporters die op kunstgras spelen kanker krijgen.
In Europa werd in 2015 besloten de regelgeving voor rubberprodukten die in contact komen met de huid aan te scherpen. Als gevolg daarvan brak er onrust uit onder banden -en rubberfabrikanten. Men wist dat de branche bij lange na niet de norm zou halen. Men trok aan de bel bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en VWS.
Branchevereniging VACO repte over de ernstige gevolgen voor de verkoop van rubber, een bedreiging voor de industrie. De overheid is uiteindelijk om "pragmatische redenen" overstag gegaan. Nederland vond het niet langer nodig dat rubber in het kunstgras onder een strengere norm moest vallen. Dat gaf in de Europese Commissie de doorslag. Er verandert voor de kunstgrasindustrie niets! De VACO, het RIVM en het ministerie van VWS willen niet op de uitzending reageren.