Terug

Deel deze pagina:

Indruk eerste twee trainingsweken!

Door Jan-Pieter Westing 13 reacties

Inmiddels rolt de bal alweer een tijdje. De eerste contouren van het nieuwe elftal, en de wijze waarop Danny Buijs en consorten hun selectie het veld in willen sturen worden duidelijk. Wij bezochten afgelopen weken meerdere trainingen en trokken enkele conclusies:

 Adrie Poldervaart:

“Het is hier geen derde klasse, we spelen hier Eredivisie! Ik wil goede passes zien!” Luid en duidelijk schalde dit over Corpus. Poldervaart is vanaf training één fanatiek aanwezig. Hij richt zich met name op de ploeg in balbezit. Hierbij lijkt hij de eerste twee week een duidelijke focus te hebben op twee spelprincipes* 

We stellen de tegenstander voorkeuzes in een dynamische veldbezetting

Wisselen van posities, of uitzakken uit de positie zodat de tegenstander een keuze moet maken. Doorstappen of de zone houden. Op de training besteedt Adrie veel aandacht aan een dynamische veldbezetting. 

Overslaan, derde man eronder

Het grote voordeel aan het zoeken van de derde man is dat deze gelijk met zijn gezicht naar de goal staat. Hier door kun je weer aanvallend denken en de keuze naar voren spelen wordt eerder gemaakt.

Danny Buijs

Net als vorig jaar op de training in een sturende rol. Buijs neemt het verdedigende aspect van het elftal voor zijn rekening.  Op een woensdag training werden er twee teams gemaakt. Telkens begon het team in balbezit met voetballen, Buijs had de doelstelling liggen bij het verdedigende team: Vanuit een compacte organisatie druk zetten op verschillende hoogtes. Zoals we vorig jaar gezien hebben hanteert Buijs hierbij de volgende spelprincipes

We spelen compact, zowel in de lengte als de breedte

Op het trainingsveld op Corpus staan verschillende lijnen op het veld. Deze lijnen dienen voor de spelers als hulpmiddel. Binnen deze lijnen moet de volledige selectie komen te staan. Het zal ongeveer een blok van 25x30 zijn waarin de spelers groeperen. Hier wordt in 11 vs 11 situaties specifiek op getraind. 

We houden de as dicht en dwingen de tegenstander naar de zijkant

Belangrijk aspect bij dit spelprincipe is dat de passlijnen naar de as afgeschermd moeten worden.  Dit wordt getraind in verkleinde vorm: Vier spelers spelen de bal op hoog tempo rond. De bedoeling voor die vier is een passlijn forceren naar één van de personen achter / tussen het verdedigende blok. Voor de verdedigende partij ligt de nadruk op de bal uit de as houden. 

We bewegen als team mee naar de kant van de bal

Aansluitend op we spelen compact: Het blok van 25x30 beweegt mee naar de kant van de bal. Hoofdzakelijk getraind in de 11vs11 vorm, maar ook bij de zojuist uitgelegde oefening wordt dit mee genomen.

We spelen agressieve pressing, variërend in hoogte

“DRUK HOUDEN!” Iedereen die Buijs wel eens heeft horen coachen kent dit van Buijs. Buijs verlangt van zijn spelers dat deze momenten herkennen om door te drukken. Een slechte bal, of een man vast in de hoek zijn voorbeelden hiervan.

Omschakelen?

Dat Adrie Poldervaart het aanvallende traint, en Buijs het verdedigende,  is duidelijk. Ze trainen dit meestal vanuit een geïsoleerde omgeving. Dat wil zeggen het bevat geen omschakel moment van aanvallen naar verdedigen, of andersom. In mijn ogen een erg belangrijk gedeelte van het voetballen. Beide coaches kennende zal dit toekomstmuziek zijn of u razende reporters hebben dingen gemist. 

* Dit zijn tactische richtlijnen voor spelers die (binnen een bepaalde teamfunctie) in nagenoeg álle situaties gelden. Een spelprincipe tijdens het verdedigen is bijvoorbeeld ‘als team meebewegen met de bal.'

** Er zullen ongetwijfeld meer spelprincipes gehanteerd worden, die overlapping hebben dan wel een heel andere maar zes benoemde spelprincipes zijn die bovenkwamen drijven op de trainingen. 

Reacties:
Groen hart09-07-2019 om 19:13

Adrie wel wat hoger zitten dan die (naam kwijt) wassen beeld van ajaks. Die zat erbij van wat doe ik hier .

Wouterp09-07-2019 om 20:05

Nooit op trainingen geweest Groen hart? Dan had je gezien dat ook Hennie Spijkerman er bovenop zat, net als Poldervaart nu en tijdens wedstrijden mogen de assistenten niet veel zeggen hoor.

Jegelkser09-07-2019 om 19:16

Leuk stuk. Ben heel benieuwd. Poldervaart is wel een goede trainer denk ik. Is ook rustiger dan Buijs. Ze hebben in iedergeval heel veel keus als er niks meer bij komt. Wordt nog lastig om iedereen tevreden te houden...

Bikkel 09-07-2019 om 19:19

Lijkt allemaal positief... Maar was 't vorig jaar ook... Hoop dat het nu eens gelijk goed gaat vanaf het begin en we puntjes sprokkelen. Zal nog wel genoeg gebeuren met vertrekkende spelers en evt nieuwelingen... 

Pietjepal09-07-2019 om 20:51

Weinig ontwikkelingen verder, good or bad? Dynamischer met die Zweed erbij, verdedigend zwakker zonder de kopsterke Chabot en de balafpakker Reis.lijkt dus meer goals tegen en misschien wat meer voor, in vergelijking met vorig jaar. Ben wat minder positief dan de rest hier. Mocht Memi of Doan vertrekken dan hangt het  van de tombola af hoe het team er voor de start van het seizoen voorstaat.

Informatieve bijdrage over speelstijl, hulde.

FC Knudde10-07-2019 om 12:24

Memisevic achterin is ook zeer kopsterk. Daarnaast verliest Te Wierik ook weinig duels in de lucht

Arthur10-07-2019 om 06:12

Eens pietjepal

We moeten hopen dat de nieuwe namen iets gaan brengen dit jaar, maar we kunnen zomaar 12de eindigen met deze selectie. Het is hopen dat de jeugd dit jaar wat ouvre met zich mee brengt.

Met het vertrekken van o.a reis en het behalen van nieuwe spelers zijn we niet perse sterker geworden.

Mahi>gudmundsson

Gladon>benschop

Handwerker> Van Hintum

Reis> Matusiwa

Chabot> Itakura

 

-

Hgz10-07-2019 om 07:00

Precies. Mindere spelers voor degene die zijn vertrokken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn zo schiet je er niet mee op als je vergelijkbaar of minder ervoor terughaalt

jpwesting10-07-2019 om 08:30

Vorig jaar was Chabot nog een speler die van Sparta kwam, Reis nog een jeugdspeler en Gladon en Handwerker waren er nog niet eens. 

 

Wat ik wil zeggen: Groningen gaat geen spelers van het niveau Reis en Chabot halen. Ervaren spelers als Benschop en vHintum zijn welkom, maar van een hoger niveau dan dat je nu aantrekt ga je niet voor elkaar krijgen bij Groningen.

Hgz10-07-2019 om 11:18

Hoezo niet voor elkaar krijgen? Groningen heeft Chabot toch ook gehaald waarom kan je geen betere halen? Kwestie van goed scouten. Doan is toch ook gehaald. Waarom zou zo n speler niet meer te halen zijn dan? Niet te snel tevreden zijn. Ze moeten beter elftal proberen te krijgen elk jaar.

jpwesting10-07-2019 om 16:31

Spelers die in potentie net zo goed, of beter zijn is mogelijk. Met Schreck, Gudmundsson en Matusiwa heb je die potentiele groeibriljanten. Chabot zat ook nog niet op dit niveau toen hij gehaald werd

Aron05010-07-2019 om 09:23

Ik snap dat sommige nieuwe spelers niet beter zijn als bv Mahi of chabot maar het gaat ook erg om de soort en type spelers die je haalt die passen in het spel dat je wilt spelen! In de voorbereiding kun je dat terugzien en dat loopt best aardig. Als doan en memisevic gewoon blijven en er komt natuurlijk nog een cv en een aanvallende impuls( hoop die Japanse nakamura) dan heb je echt geen verkeerd team waar Buijs mee aan de slag kan. Fledderus was vorig jaar bij Heracles ook zeer bekritiseerd omdat hij teveel onbekenden spelers haalden die bij andere clubs op de bank zaten en uit Kazachstan kwamen of de Duitse 3de Liga (merkel, dalmau, czyborra, blaswich....) dat zijn gewoon meer dan prima spelers gebleken. En ze zijn met weinig middelen knap 7de geworden. Dus ik zeg niet te veel negativiteit we hebben een directie waarop je kunt bouwen en vertrouwen en een veelbelovende trainer die vorig seizoen ook al met weinig middelen toch 8ste is geworden. En de jeugd is meer ervaren geworden! Ik heb er weer zin in en heb er vertrouwen in! OP NR EEN MOOI SEIZOEN groninhen blijft men clubbie ik heb ze de afgelopen jaren gesteund toen het wat minder ging laat er nu maar een succesvol seizoen komen

Hgz10-07-2019 om 11:23

Wat als die Japanner niet komt en Benschop een 2 e Hoessen blijkt dan hang je weer rond degradatie voetbal

braveheart10-07-2019 om 10:41

Hoezo niet beter zijn als bv Mahi....Wat heeft hij nu afgelopen seizoen laten zien???? En ook Doan na de winterstop langena niet het niveau van vor de winterstop. Beide spelers gingen te veel voor eigen succes en liepen zich daar door geregeld vast. Onze spitsen kregen niet de ballen waar ze wat mee konden. Als nu deze nieuwe selectie een echt team weet te worden kunnen we denk ik heel veel plezier hier aan beleven. Moet het wel een team worden dat met en voor elkaar wil werken.

A Matter of Honor10-07-2019 om 12:13

Prima uitleg in de "topic", dat niet, maar ik heb altijd gedacht dat voetbal een eenvoudig spelletje was, maar als ik dat zo lees moet je als speler eigenlijk hogere wiskunde hebben gestudeerd, wil je de trainer goed begrijpen.

Bikkel 10-07-2019 om 12:38

Precies dit dus... Dat interessante gedoe, je ziet het bij de jeugd al!! En wat zie je er op het veld van weer?? Gewoon zorgen voor een bereconditie en vol er op klappen elke week met goed positie spel... Daar hoeft dat ingewikkelde gedoe op een training  niet voor 

campesino10-07-2019 om 13:22

Als doan, mimesevi  en zeefuik blijven (zeer onwaarschijnlijk) kunnen we meedoen voor het linker rijtje ( mijn god waar zij fe tijden gebleven dat de doelstellin de eerste 5 was en nijland zels de top 3 wilde aanvallen).

Maar sls zeefuik en doan toch vertekken en de vervangers  die jonge japanner en een type bijl zijn, kunnen we onze borst natmaken. Als memi dan ook nog vertrekt heeft zelfs emmen een sterkere selectie.

En laten we reeel zijn. De kans dat deze 3 blijven is bijzonder klein. 

Ik had ook meet creativiteit van flederus verwacht. Benschop, van hintum, matisuwa hadden allemaal aankopen van jans kunnen zijn. Geen netwerk vooor nodig. Waar zijn de gescoute duitsers Behalve schreck) serviers en spanjaarden?

TOPGrUNN10-07-2019 om 13:55

Ik heb zo'n vermoeden dat die spelers die naar verluid gescout zijn in Spanje, Servië dan wel Duitsland de duurdere/kwalitatief betere spelers zijn en dat ze uit die categorie de mogelijke vervangers uitpikken voor een Memi, Zeefuik of Doan, mochten die vertrekken...pas als je daar euro's aan kan verdienen zullen we de ietwat duurdere jongens zien denk ik.... En mochten deze jongens wel blijven hebben we alleen maar meer aanvallende mogelijkheden vooral op het middenveld en achter de aanval. Alleen nog ff een goede vervanger voor Chabot en dan heb je best wat aardigs staan.

Andries10-07-2019 om 15:08

Hier spreekt geen boerenmacht in bovenstaande reacties.

De lagere clubs versterken zich de laatste jaren.

In de breedte is de concurrentie groot.

Het aantal opgeleide voetballers neemt toe, dus keuze genoeg.

Veel spelers worden gehuurd of komen contractloos over.

Alles voor een koopje.

Zie FC Emmen, die doen maar en dat voor een paar centen.

De FC Groningen gaat het goed doen in 2019-2020.

Dat zie je al in de oefenwedstrijden.

Dat Hans Nijland dit nog mag meemaken.

nulvijftig10-07-2019 om 16:29

Maar potjes tegen met alle respect Preußen Münster en Ross Country zeggen natuurlijk nog niks. Ik ben meer benieuwd hoe ze het tegen Hannover gaan doen, dat is de eerste serieuze test. Maar die oefenpotjes zijn wel goed voor het vertrouwen natuurlijk.

A Matter of Honor10-07-2019 om 18:10

Ik zie al weken hier op dit forum dat er wordt gesuggereerd (bedrijvend werkwoord), dat Doan,Memisevic en Zeefuik zullen vertrekken. Heb echter nog niemand van de FC-Groningen leiding hier iets over horen zeggen. Natuurlijk is de transfertijd nog lang (t/m 2 september 23:59 uur) en kan er nog veel gebeuren, maar voorlopig zijn ze nog speler van FC-Groningen en mijn inschatting is dat dit ook zo blijft. Is dat het geval, dan hebben we een meer als prima team om in het linkerrijtje te spelen. En is dit niet het geval dan komt er genoeg "mesomme" binnen om een paar goede vervangers te halen. Afwachten dus.

randal10-07-2019 om 23:10

Jaar geleden was de voorbereiding goed, winst, winst. We zouden er staan, er staan werd een scheur in een ijsvloer wat veranderde in een diepzwart wak. Is er een grote kwaliteitsinjectie gekomen ? Nee, kan het team groeien...jazeker voor stabiliteit en groei heb je tijd nodig. In ieder geval heb ik vertrouwen in het team....en in ieder geval versla in godsnaam 2x twente :)

A Matter of Honor11-07-2019 om 10:01

Even met de hogere macht bellen, dan komt het best voor elkaar. Tsjaa.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!