Terug

Deel deze pagina:

Supporter zijn

Door Frank Veenstra 7 reacties

'Waarom zou je eigenlijk nog naar een wedstrijd van FC Groningen gaan?'. En 'Wat is er nog de lol van om supporter van FC Groningen te zijn?'. Het zijn dingen die je steeds vaker hoort, maar laat ik een andere vraag stellen: Wanneer is het ooit echt leuk geweest om supporter van FC Groningen te zijn?

Supporter van een club als FC Groningen zijn is altijd een hobbelige weg met ups en downs geweest. Een haat-/liefdeverhouding en een continue aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Zelfs in de meest succesvolle seizoenen waarin Europees voetbal werd behaald en de KNVB-Beker werd gepakt, was er vaak sprake van frustrerend slecht voetbal, onvrede op de tribunes en wedstrijden die onnodig verloren werden, al dan niet gepaard met dramatisch en/of slaapverwekkend voetbal.

Laten we eerlijk zijn; voor het hoogstaande voetbal en de sportieve prestaties is nooit iemand supporter van FC Groningen geworden. Het heeft mensen er echter nooit van weerhouden om in groten getale vanuit de hele provincie -en zelfs van ver daarbuiten- naar het stadion te komen. In goede en in slechte tijden, weer of geen weer. Voor de lol? Of is het iets anders en veel meer dan dat?

Supporter zijn komt in de eerste plaats op gevoel aan. De binding en betrokkenheid die je voelt met een club en je doet juichen bij een doelpunt, maar die er ook voor zorgt dat je kritisch bent op het spel, een speler(s), het beleid, of een wissel die uitblijft of totaal verkeerd uitpakt. Supporter zijn is ook de ene week kansloos met 5-0 op je bek gaan, maar de volgende vol frisse nieuwe moed of gezonde tegenzin en pessimisme weer op de tribune plaatsnemen. Supporter zijn is zeiken over spelers, de scheidsrechter, de koude wind die vaak door het stadion blaast en de vieze hamburgers, die je om de een of andere reden tegen beter weten in toch altijd blijft kopen, in de hoop dat dat deze keer wel 'mee gaat vallen', net als dat je tegen beter weten in hoopt dat het voetbal deze wedstrijd wel weer beter zal gaan zijn. Het is je ploeg achterna reizen of wekelijks met spanning voor de tv gaan zitten. Het is je ziek voelen na een nederlaag of een week lang teren op een succesvolle overwinning tegen een aartsrivaal. Iedereen beleeft het supporter zijn op zijn of haar manier, maar wat iedereen bindt, is de liefde voor de club en het gevoel dat het oproept. Een gevoel van trots, ook wanneer de prestaties op het veld er niet naar zijn. 

Supporter ben je niet voor de lol. Het is iets wat een gevoel waar je gelukkig ook enorm veel plezier uit kunt halen. Mensen die je ontmoet, vriendschappen die je sluit, wedstrijden en momenten die je voor altijd bij zullen blijven. Gevoelens en gedachten die niet vervagen, ook niet in mindere tijden. Al voelt het vaak niet zo, het is iets waar je enorm veel voor terugkrijgt. Een gevoel dat de ene periode sterker zal zijn dan de andere. maar iets dat nooit en te nimmer geheel zal verdwijnen. Bij jou niet, bij mij niet, bij niemand die ooit zijn hart verpand heeft aan deze club. WIJ zijn FC Groningen!

Reacties:
Flevoman11-02-2017 om 17:56

Respect voor deze schrijver. Prima verwoord. Niets aan toe te voegen.

11-02-2017 om 18:35

Eens een supporter , altijd een supporter al mag je als supporter soms best kritisch zijn wanneer dit terecht is. En voor alle successupporters lekker thuis blijven.

12-02-2017 om 12:45

Achmed ben je thuisgebleven

fc gras11-02-2017 om 19:10

Inderdaad mooi stukje, moest zelf ook even relativeren als supporter.

Cantona11-02-2017 om 19:46

En toch moet er eens iets tegenover staan,.

Strijd, een goede overwinning of een keer mooi voetbal is toch iets waar we al jaren op wachten.

We hebben ook perioden gehad waar wel strijdlustig of kwalitatief beter voetbal vertoont werd , maar nu duurt die slechte periode wel heel lang.

En ik ben ook chagrijnig als ze verloren hebben of gelijk tegen Go Ahead Aegles, mijn weekend is ook naar de kloten als we vrijdagavonds verloren hebben.

Maar ik kan me wel voorstellen dat als je binnen  een familie meerdere seizoenskaarten hebt ,je toch eens achter de oren gaat krabben of het slechte voetbal opweegt tegen de naar verhouding hoge entree gelden.

En als je dan besluit om de FC via de tv te volgen dan maakt het je geen "mindere" supporter.

Jantje11-02-2017 om 21:56

 Suporter voor het leven , maar Ik mis de echte wil om tewinnen bij de spelers dit jaar. Je mist een speler als De leeuw in het elftal nu.

kees12-02-2017 om 01:11

Ach supporteren dat doe je van binnenuit, dat is hierboven door Veenstra wel beeldend verwoord...maar ik heb als supporter best een relativeringsvermogen...zo van" voetbal is bijzaak enz."  Toch ken ik veel mensen die zich opwinden over wat FC Groningen aan het doen is, en hoe ze de spelers inzetten... dan wordt ik bloeserieus...bloedlink soms, alleen al als ik Linssen zo zie lachen op het veld voor het begin  van de wedstrijd of na de rust.  De Leeuw had ook wel eens van die dolletjes, maar die was vaak succesvol bij zijn vele invalbeurten onder VandeLooi . We missen nog een of twee echte kerels, die Feyenoord in de tweede helft/overdrive wél had.  Idrissi kan zoiets, maar werd door de trainer pas laat ingebracht.

Toch denk ik dat het op Spangen zeker kansen op winst geeft, en ik blijf positief...als Faber maar niet teveel rept over dat zgn. halvolle glas ... ze zouden nog eens op een idee kunnen komen om hun zorgen weg te drinken.    

opa13-02-2017 om 10:44

FC blijft mijn cluppiein goede en slechte tijden

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!