Terug

Deel deze pagina:

Verkoop FC Groningen aan private investeerder?

Door Redactie 25 reacties

Hans Nijland denkt er de laatste tijd serieus over na bericht het DvhN. Het dilemma is groot omdat de omgeving van FC verwacht dat het enerzijds een benaderbare volksclub moet blijven en anderzijds mee moet doen aan Europees voetbal. De werkelijkheid is dat wij niet meer kunnen opboksen tegen Vitesse en FC Utrecht zegt Nijland aan VI. 

Roda JC, FC Utrecht, ADO Den Haag, en NAC zijn in private handen, Ajax is beursgenoteerd. Er zijn meer clubs die aan private investeerders zijn gebonden. FC Groningen zit samen met PEC Zwolle en SC Heerenveen in een groepje, dat tegen het private geld moet opboksen. De rek is eruit.

Hans Nijland zegt dat het zoeken naar private investeerders zo langzamerhand nog de enige manier is om de race met de concurrentie bij te kunnen houden. 

Als de club (als voorbeeld) nu alle spelers zou uitverkopen, levert dat maximaal 22 miljoen op. Vitesse geeft nu al 25 tot 30 miljoen uit. "Hoe moeten wij dan nog concurreren?" Nijland vindt het onverantwoordelijk om er niet over na te denken.

Zo had FC Groningen het contract van Bryan Linssen graag willen verlengen. Vitesse kon voor hem een miljoen transfergeld en een hoger salaris neerleggen. Ondanks de 4-2 overwinning zal FC Groningen op termijn niet meer tegen hun op kunnen.

Reacties:
robin10-01-2018 om 09:53

robin10-01-2018 om 11:46

Heb maar zo het vage vermoeden dat hier al meer speelt!!  Heeft het misschien te maken met onze Japanse vriend??  En de enorme belangstelling... Rijke Japanner oid... 

 

 

hermank196911-01-2018 om 13:21

Dhr Nijland moet het omdraaien. Wat doe ík niet goed en niet de vinger naar iets anders wijzen alsof het ergens anders aan ligt.

Durft geen risico te nemen, verkoopt spelers te goedkoop en is te eigenwijs of te trots. Er zijn genoeg spelers die geslaagd zijn in Groningen en die nu op hoog niveau spelen. Dit kan toch weer?

Hij heeft 1 visie, eigen jeugd. Prima maar hier red je het niet mee, ook gelouterde spelers van weleer zeggen dit. Je ziet het per jaar afnemen. Ik was van kinds af aan een Fc supporter maar ben behoorlijk terleurgesteld in zijn beleid en boeid het mij weinig wat er met de Fc gebeurd. Hij heeft de Fc mede geholpen, dat is  waar maar des te sneller haald hij de Fc weer naar beneden. Zie het voor je, Voor Gronings begrippen groot stadion spelend in de Jupilerleage?

10-01-2018 om 09:58

Eigen schuld 

ollie10-01-2018 om 09:58

Ik was er al bang voor.

ronald197610-01-2018 om 10:52

Ik ben tegen overname maar als we niet meegaan in deze trend  is het waar dat je over 3-8 jaar 1617. 18 plaats speelt. Hoop dat ze wel weten dat ze moeten uit kijken van hoe bij Roda en denhaag  gaat.    

ronald197610-01-2018 om 10:52

Ik ben tegen overname maar als we niet meegaan in deze trend  is het waar dat je over 3-8 jaar 1617. 18 plaats speelt. Hoop dat ze wel weten dat ze moeten uit kijken van hoe bij Roda en denhaag  gaat.    

Poar neemn10-01-2018 om 10:55

Wat is er verkeerd aan een overname? 

ollie10-01-2018 om 11:00

RB Groningen?

ollie10-01-2018 om 11:00

RB Groningen?

10-01-2018 om 11:17

Nouja kijk vaak word het een speeltje van iemand en of meerderen , als ik kijk naar vitesse zou ik het niet willen , ado en roda zijn helemaal slechte voorbeelden. Vind maar een fatsoenlijk iemand die ook van 9de fc houd. Van mij hoeft het niet zo.

10-01-2018 om 11:19

Oja en linssen wou weer dichterbij huis voetballen en een basisplaats haha slecht argument nijland

KOudman10-01-2018 om 11:27

En constructie als Utrecht is wat mij betreft een prima idee. Liever geen vage Roda of ADO investeerders maar een Nederlander met clubliefde

ollie10-01-2018 om 11:32

Trouwens waarom lukt het AZ dan wel.

TomFCG10-01-2018 om 12:03

Die hebben ook een behoorlijke start gehad met Scheeringa

Rob197010-01-2018 om 14:50

AZ heeft een klapper gemaakt met Jansen. Een groot verschil, met allemaal spelers die clausules in hun contracten waardoor ze goedkoop kunnen vertrekken.

Zorgen voor kapitaal op het veld vanuit goede scouting en opleiding. Ik dacht ook dat het topsportcentrum ons daar zou brengen, of is,het vertrouwen hier ook al uit. 

Nu weet ik niet wat Nijland bedoelt met een investeerder, iemand met een vinger in de pap, of iemand met veel geld en die wil fungeren als uithangbord. Het laatste lijkt mij het beste.

minder nevenactiviteiten bij de club, proberen geld te verdienen met het voetbal. Het afkabbelen van de status Fc Groningen komt ook door de ons wel bekende persoonlijke bezetting van werknemers die het net niet waren. Een sponsor iets bieden is geen gemakkelijke zaak, daarom is het zaak om spektakel te bieden waar iedereen bij wil zijn. Het bezoeken van voetbal is op vele vlakken niet aantrekkelijk. Geen spektakel, slecht spel, geen aantrekkelijke spelers, onmogelijke aanvangstijden, enz. Ik vind het dan ook geen eerlijke uiteenzetting van Nijland, als hij de broek niet meer zelf kan ophouden, dan is het zaak daar iets tegen te doen. Her is niet zijn taak om het elftal samen te stellen, maar we hebben toch wel met trainer te doen gehad, die puur resultaat voetballen zonder spektakel. Resultaat voetbal mag voor mij in de beker en anders lekker zondag knallen met spektakel een keer met winst en de andere keer zonder. 

Deze zomer waren er sponsoren die ze de gelegenheid hadden gegeven om een extra investering te doen om iets betere spelers te halen, zorg dan ook dat dat je dit als club zelf ook wilt. Nu wordt er bij iedere verkoop gezegd, “ we gaan het intern oplossen”, dat kan wel, maar dan moet er ook een degelijk elftal staan. En dat is nu niet aan de orde. Alles is te zakelijk zowel in als buiten het veld. Creeer een club waar iedereen bij wil horen, i.p.v. waar veel mensen zich op dit moment juist van afkeren. Roda is toch wel,het slechtste voorbeeld, er is totaal geen binding meer met de club en spelershandel is de hoofdzaak voor de investeerders. Vitesse en ADO idem. Zelf inventief zijn en je eigen style behouden is ook best een overlevingskans. Roda is een degradatie kandidaat, met een grote kans dat ze ook degraderen, wat is dan de meerwaarde van dit soort investeerders? Helemaal niets. 

 

 

 

rob roy10-01-2018 om 12:08

Naar anderen kijken in het voetbal is volgens mij een dooddoener. FC-Groningen heeft tot heden ten dage altijd z'n eigen broek opgehouden en altijd een voorbeeld club geweest voor anderen. Nijland was in een ver verleden de eerste die met het idee kwam over een salarisplafond. Dat het nu wat minder gaat wordt ook niet opgelost door een suikeroom of investeerder binnen te halen. Ik ben dan ook faliekant tegen dat idee. In het verleden zijn er ook kapitale fouten gemaakt die veel geld hebben gekost. o.a door Henk Veldmate te laten gaan en een vervanger aan te stellen die het bestaan van een voetbal niet eens wist. Volgens mij is het beleid de laatste te veel gericht geweest op niet wezenlijke voetbalactiviteiten. Het toekomstige topsportcentrum slokt ook miljoenen op, geld dat feitelijk bedoeld moest worden om goede spelers aan te trekken. Gelukkig breken er op korte termijn spelers door uit de jeugdopleiding maar die kunnen het niet alleen waar maken. Een team moet bestaan uit jonge "honden" maar ook met een tweetal oudere, ervaren spelers, die sturing kunnen geven. Laten we hopen dat Nijland "de kop d'r bij" houdt en zich nog maar een paar keer achter de oren krabt voordat hij een besluit neemt om een een of andere geldschieter binnen de club te halen, want als je daar eenmaal mee bent begonnen, is er geen weg terug.

harley10-01-2018 om 12:19

Dat laatste klopt. Het begin van je verhaal ook. In het midden praat je totale onzin.

"Door henk veldmate te laten gaan" ? Jij had gewild dat ze tegen henkie zouden zeggen: "Jij wilt naar Ajax..Ajax wil jou..je kunt daar 8 x zoveel verdienen en met kwalitatief betere spelers bezig zijn..maar je mag niet..want Rob roy vind het niet zo'n geweldig idee?"Tou eem zeg. Henk veldmate wou na 221 jaar zelf weg.

En dan een opvolger die "het bestaan van een voetbal niet wist"? Wat is dat voor onzin? De man is jeugdtrainer geweest en 14 jaar hoofd van de jeugdopleiding. Okee..hij had een uitstraling als een boekhouder maar om hem daar zo op af te rekenen?

Daarbij komt dat Veldmate aardig meer miskopen binnenhaalde dan Jeltema.

 

Rob197010-01-2018 om 14:58

Henk Veldmate, is niet alleen voor een hoger salaris vertrokken, hij kreeg ten onrechte intern veel tegengas. Dit was soms terecht, maar vaak ook niet. Deze man heeft een groen hart en wat niet onbelangrijk was in het bezit van een groot voetbalnetwerk, met daarbij een goed technisch beeld van het voetbal. Tevens zijn in de tijden erna vele echte clubmensen verdwenen. De voetbal knowhow van de club is hierdoor redelijk tot ver gedaald. 

appie happie10-01-2018 om 12:09

Ik ben niet tegen een overname,wanneer geld op gaat leveren.zo steeds in de marge acteren is ook niks aan.

harley10-01-2018 om 12:21

Ieder z'n overweging..je kunt ook concluderen dat een Vitesse scenario rampzalig is. Ik zou mij niet meer met zo'n club kunnen indentificeren, zowiezo toen er zo'n beetje 8 huurlingen op het veld stonden. Ben meer van het volksclubachtige.

 

Kevin10-01-2018 om 12:22

Ik lijk een van de weinigen die voor is, maar ik zeg het al jarenlang: we hebben eigenlijk geen keus. Willen we doorgroeien, dan moeten we wel naar iemand zoeken die onze club naar een hoger niveau wilt brengen. Ik ben persoonlijk niet van dat hele verhaal rond 'volksclub' en 'onze club'. Leicester, Southampton, Everton, Brighton, Liverpool. Allemaal Engelse voorbeelden waarbij de club nog steeds een echte volksclub is, ondanks de overname van een persoon/bedrijf met een dikke portemonee. 

Als Groningen daadwerkelijk weer mee wilt doen in de (sub)top van Nederland, dan zal er een rijk persoon moeten komen. Nijland is realistisch, op het moment is de rek er gewoon uit. Dat klinkt misschien niet leuk, maar als je de bril afzet zal je zien dat de meeste Nederlandse voetbalfans dat zullen constateren over onze club. We zijn tussen 2010-2015 gewoon enorm verwend met goede spelers. Inmiddels hebben we geen geld meer om eens te investeren in een speler, in tegenstelling tot de top van Nederland. Voorbeelden zijn PSV en Lozano, Ajax en Sanchez. 

Ook zie ik Ollie schrijven over AZ. Vergeet niet dat er in de provincie Noord-Holland 2.7 miljoen mensen wonen. Dat zijn meer inwoners dan Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland bij elkaar. Verder zitten er in het noordelijke deel van Noord-Holland geen andere grote clubs behalve AZ, waardoor AZ de kop van Noord-Holland alleen maar hoeft te delen met Ajax.

Persoonlijk ben ik voor een 'overname', zolang er afgesproken wordt dat er niks gebeurd aan de naam en de kleuren van de club. Meer geld in kas voor een uitbreiding van de club richting subtop en Europa League is geweldig, maar je mag nooit en te nimmer je identiteit verkopen. Hopelijk kiest Nijland niet te snel eieren voor zijn geld. 

opa10-01-2018 om 12:31

ooit ben je als club niet meer in staat door te groeien en dan moet er iets gebeuren, als je dan niet mee gaat met de rest ben je uit gerangeerd, ook de ideëen Van Nijland raakt een keer uit geput, ik denk dat Nijland wel weet met wie hij in zee kan en met wie niet

Arthur10-01-2018 om 13:27

Als we met geld een investeerder Robben kunnen binnenhalen vind ik t best.

campesino10-01-2018 om 13:54

Prima idee. Liever gisteren dan vandaag. Ik lees hier veel vals sentiment. Het voetbal is big business. Als je profesioneel voetbal op een beetje niveau wil spelen moet je mee met de tijd. als je dat niet wilt kun je beter zondagsmiddags naar een amateurclub gaan.  wat maakt mij het uit of de eigenaar een chinees , een amerikaan of een vereniging is. ik wil gewoon een leuke pot voetbal zien van onze jongens in het groen wit. En dat gezeik over die buitenlanders heb ik ook wel een beetje gehad. we leven toch niet meer voor van voor de oorlog? Ik heb in mijn familie een duitser, een spanjaard, een noor, een italiaan en een argentijn. dus waar hebben we het over. dat idee dat er allen maar nederlanbders in het elftal moeten is wel heel erg bekrompen.

en we hebben met zijn allen vreselijk gelachen over die chinees van ADO, maar ik geloof dat ADO al meer te besteden heeft dan groningen en binnen 2 jaar zal ADO struktureel boven groningen eindigen en zal er geen speler meer van ADO naar groningen gaan (ja , spelers die ADO niet wil)

En breekt er eens een speler door uit de jeugsopleidng dan zal die in de winter voor 2 stuivers verkocht worden.

Dus Nijland, dit is het beste wat ik in tijden van je heb vernomen. DOEN!!

kees10-01-2018 om 14:37

Er speelt natuurlijk veel meer dan wij weten, of dat Nijland wil zeggen.  Maar dat hij dit roept, is idd een teken dat het óf al beleid is om een investeerder te paaien ( club in de etelage ) Of ( en dat vermoed ik ) een situatie is dat investeerders die er zijn zich terugtrekken en dat er meer geld nmodig is op korte termijn. 

Nou is Nijland de enige baas/algemeen directeur  van de club...FC Groningen ( die naam zou immers nooit veranderen zei Nijland twee kjaar geleden nog? ) ik zou het normaal vinden als de RvC hiermee naar buiten kwam...en verder zouden toelichten waar de schoen precies wringt, want dat argument van vertrek van Linssen is natuurlijk maar bijzaak. Iedere goede nieuwe speler kan clubs uitkiezen in Nederland.  Dat FC Groningen spelers nu gaat verkopen en niet gaat vervangen, was ook al door Nijland aangekondigd, dus Mahi, Reijnen, (Jenssen verhuurd), Memisevic weg.... de begroting zal het eisen,. en tegelijkertijd hoeft de FC niet naar het Stadsbestuur te proberen  voor weer een lening...dat is kansloos na die subsidieronde voor het Topsportccentrum

Dat de supporters er  al genoegen mee zouden nemen als de club maar voor een Europese plek speelt...is ook niet zeker:  winnen doe je op het veld...en een nieuwe eigenaar  kan ook ( zie ADO ) met sluwe spelletjes en mismanwegement  de club in verlegenheid brengen. 

Laat de aap uit de mouw komen, nu...ik kijk op het competitieschema:  zwaar programma voor de boeg. misschien zit dat achter deze nieuwjaarstoespraak van Nijland

 

Gek genoeg denk ik nu even nmiet aan een Japanner, Chinees of rijke Rus, maar      

kees10-01-2018 om 14:40

...maar: aan een Duitser

Fan op afstand10-01-2018 om 14:00

Het verhaal van dhr. Nijland is iets wat we eigenlijk al lang hadden kunnen zien aan komen. Sponsoring alleen, hoe goed bedoeld ook allemaal is niet meer genoeg om qua organisatie te kunnen groeien. Wij als supporters kijken dan vooral naar wat er op het veld loopt. En dat bevalt ons misschien wel niet maar als je mensen zoals vroeger een Renze de Vries of een Scheringa vroeger bij AZ of een van Seumeren bij FC Utrecht achter de hand hebt dan worden je mogelijkheden ook veel ruimer. Dat waren/zijn mensen die hun ziel en zaligheid verbonden hadden/ hebben met een club. Mocht je als voetbalorganisatie meer willen dan kun je alleen van je sponsoren niet leven. En ook niet van de verkoop van spelers met winst. Het enige wat een club als onze FC mag hopen dat er goede talenten aankomen vanuit onze organisatie of proberen goedkoop talenten ergens anders weg kapen of hopen dat er weer een 2e Renze de Vries opstaat. Maar zoals we nu “ draaien” heeft zijn langste tijd wel gehad of je moet concessies doen wat niemand wil. Denk dat we maar langzaam moeten wennen aan het feit dat we “ opgekocht” gaan worden wat helemaal niet negatief hoeft te zijn. De nabije toekomst zal het gaan uitwijzen.

campesino10-01-2018 om 14:56

 Kees, dat nijland dit niet zomaar roept is duidlijk.Zijn mening is dat dit de enige manier voor groningen is om te overleven.  En zijn taktiek lijkt me ook vrij simpel. De eerste keer dat hij dit roept zal er een storm van kritiek zijn. De tweede en derde keer zullen de protesten veel minder zijn en uiteindeijk is iedereen aan het idee gewnd geraakt en wordt het zonder al te veel protest doorgevoerd.

en dat er al wat speelt daar heb je natuurlijk ook gelijk in

skjipke10-01-2018 om 15:18

Misschien is Robben wel op zoek naar een goede investering?

Ik zou daar niet zo heel veel moeite mee hebben. Het zou mij ook niet verbazen dat er dergelijke gesprekken hebben plaatsgevonden.

arjan1609197210-01-2018 om 15:21

Red Bull Groningen !! Ze waren wel opzoek naar een club in Nederland maar wel 1 die van de gronbd af aan opgeboeuwd moest worden .

harley10-01-2018 om 15:57

Daar zijn we volgens sommigen dichtbij

ollie10-01-2018 om 16:48

Had ik eerder ook al geopperd.

Johan10-01-2018 om 19:20

Meer geld betekend niet automatisch betere voetballers. Zullen nog steeds gescout moeten worden. Voor de rest zie ik weinig verschil tussen wel of niet in eigen beheer. Misschien afgezien van het geld ook wel een keer goed. Zolang het maar een goede partij is. 

Damianv3010-01-2018 om 19:44

Komt dat zien! Red Bull Groningen tegen Real Madrid

FCDeZaag12-01-2018 om 11:22

Is er niet onlangs (jaar, twee jaar) geleden een soort van convenant getekend om dit juist tegen te gaan? Kan het me niet meer zo goed herinneren maar volgens mij zijn er toen allerlei afspraken gemaakt?

Ben trouwens niet perse tegen of voor een overname, nog geen mening.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!