Terug

Deel deze pagina:

Verslag perspraatje Danny Buijs voor FC Groningen - Vitesse

Door Redactie 0 reacties

Morgen voor de wedstrijd zal er een minuut geapplaudisseerd worden als eerbetoon aan Jurrie Koolhof die bij beide clubs heeft gespeeld. De spelers zullen geen rouwbanden dragen deze keer. Er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar voor de wedstrijd, dus iedereen kan nog een kaartje kopen.

Er zijn voor zondag enkele twijfelgevallen want Mimoun Mahi en Amir Absalem zijn ziek. Samir Memisevic en Deyovaisio Zeefuik hebben lichte pijntjes en hoe is Ritsu Doan hersteld van zijn reis vanuit Japan? Dat word morgen allemaal bekeken. Zaterdag wordt eveneens met Doan om de tafel gezeten en als hij zich goed voelt dan speelt hij zondag. Buijs schat in dat ze niet met alle twijfelgevallen kunnen gaan starten. Lars Kramer is nog geschorst en Jannik Pohl sluit aan bij de beloften want hij is nog niet wedstrijdfit.

Bij Vitesse zullen Brian Linssen en Alexander Büttner door een schorsing ontbreken en dat zint vooral Brian Linssen niet want die had dolgraag willen spelen.

De eerste drie wedstrijden na de winterstop geven toch enig optimisme en nu komt Doan er weer bij en dat is geen speler om op de bank te zetten, een luxe probleem. "Als Doan fit is dan speelt hij en een fitte Mimoun Mahi ook. Als beide jongens in goede doen zijn en goed getraind hebben dan spelen zij gewoon en daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben" aldus Buijs die aangeeft dat dit bij elke trainer zo zou zijn. "Maar er kunnen er maar elf spelen, dus zal een andere speler teleurgesteld worden."

Op de vraag hoe Buijs er tegenaan kijkt waar zijn elftal nog het zwakste is antwoordde hij dat het best lastig is om dat te zeggen, omdat er niet drie keer met hetzelfde team is gespeeld. "We hebben een wedstrijd iets anders gespeeld door de schorsing van Deyovaisio Zeefuik." Ik vind dat we ons nog steeds kunnen verbeteren in het organisatorisch verdedigen, dat zag je ook in de tweede helft terug tegen Willem II. Dan laten wij hun terug komen in de wedstrijd omdat we het zelf niet goed invullen. Misschien doe ik daar de tegenstander mee tekort maar ik kijk graag naar onszelf en vind dat wij met onze kwaliteiten dat beter moeten kunnen."

"Ook voetballend willen we beter worden en meer kansen creëren, al zitten we daar nu goed in want je maakt in drie wedstrijden zes goals. Dat was in de eerste seizoenshelft het grote issue want we maakten te weinig goals. Relatief krijgen we er weinig tegen maar als je zelf weinig scoort dan word het ook lastig. Dat gaat beter nu want als je in drie wedstrijden, waarvan twee uitwedstrijden zes goals maakt is dat prima."

"De tegengoals komen meestal over de linkerflank en vooral bij PSV en Willem II was dat het geval. Maar dat heeft niet met één speler te maken, dat heeft met de organisatie van het team te maken en zeker met een aantal spelers die dan met elkaar in die positie staan. Tegen PSV waren het weer andere spelers dan tegen Willem II, daar kunnen we nog in verbeteren."

Over Ko Itakura vertelde Buijs dat de Japanner nog niet voor de leeuwen kan worden geworpen in de eredivisie. "Op vele facetten komt hij nog tekort zoals communicatie, weten wat zijn rol is in de speelwijze, qua ritme en fysiek. Al is hij wel fit en traint gewoon mee en heeft net in twee wedstrijden minuten gemaakt. Er is nog een heel proces te gaan voordat hij echt kan gaan spelen. Het is een beetje vergelijkbaar zoals met Ritsu Doan die toen hij kwam, ook niet direct elke wedstrijd speelde. Itakura zal echt nog wel een paar maanden nodig hebben voordat hij er staat."

"Het is gewoon zo dat Ludovit Reis en Tom van de Looi in pikorde nog boven hem staan. Het zal zo wie zo een paar maanden duren voordat je een goed beeld hebt van hem en officieel mag hij zelfs nog in Jong FC Groningen uitkomen. Hij zal niet bij Jong FC Groningen aansluiten dit weekend want men kiest ervoor om hem bij het team te betrekken. Om te zien hoe we spelen, dat hij bij de bespreking is en dat hij contact heeft met de jongens. Als we dan twee maanden verder zijn en hij begrijpt de basis dingen en genoeg ritme heeft, dan zal hij misschien wel gaan spelen. Het voordeel is dat we een paar wedstrijden op dinsdag konden spelen en daarmee blijft hij in het ritme."

"Hij is hier gekomen zodat we hem vier maanden kunnen bekijken." Buijs zegt dat je normaal gesproken na vier maanden als je dagelijks met iemand kunt werken een beeld krijgt hoe iemand als persoon is en hoe snel die bepaalde stappen zet. "Hoe snel pakt hij de taal op, hoe snel pakt hij dingen op over de speelwijze en wat zijn zijn kwaliteiten en wat zijn zijn tekortkomingen? Op dit moment vind ik hem nog niet op al die gebieden zover dat het een optie is om hem nu gelijk erin te zetten. Misschien als we een paar weken verder zijn dat het wel het geval is."

Men begon nog even over de wedstrijd van afgelopen dinsdag en dan vooral over Ajdin Hrustic. Buijs vertelde daarover dat Hrustic een aantal dingen goed had gedaan en aan aantal dingen niet goed. Iemand vroeg Buijs wat hij vond van de houding van Hrustic want je ziet bijvoorbeeld een Ludovit Reis in die wedstrijd die er alles aan wil doen om het zo goed mogelijk te doen. En dan zie je een Hrustic die geïrriteerd en gefrustreerd over komt wat het team niet ten goede komt. 

"Ik zie dat gedrag ook maar dat heeft te maken met de persoonlijkheid. Het zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden. Persoonlijkheid is ook een kwaliteit. Hoe ga je om met tegenslag? Hoe gaat hij om met dat soort wedstrijden? Hoe gaat hij om met een invalbeurt van vijf minuten? Hoe gaat hij om als een tegenstander vervelend gaat doen bij hem want dat hoort allemaal bij je persoonlijkheid." 

Buijs vindt de houding van Hrustic niet perse slecht maar het gaat erom of het een minpunt is voor de persoon in kwestie. "Een minpunt mag nooit ten koste gaan van het team en als je door zo'n minpunt je team in grote problemen brengt, dan ben je een groot probleem, zo simpel is het. Er moet verbetering in zitten want hij is inmiddels 22 jaar. Dit gedrag van Hrustic zien mensen al vanaf onder -19, alleen daar kan ik niet over oordelen. Het zou mooi zijn voor Hrustic dat je bijvoorbeeld een Gybril Sankoh of een Paul Matthijs daar hebt lopen die mondig zijn en die gewoon even tegen hem zeggen, ga effe gewoon doen gast. Hij kan zo verschrikkelijk goed voetballen en dat zag je ook bij de tweede goal van Paul Gladon hoe magistraal Hrustic die bal aanneemt en dan met een hakje Gladon in stelling brengt. Op de training is er niets op hem aan te merken want zijn instelling is prima, hij doet het prima en maakt genoeg meters, dus daar is niets over te zeggen."

Over Vitesse zegt Buijs dat ook zij probleempjes hebben doordat Linssen en Büttner er niet bij zijn. "Zij zullen ook wat moeten gaan schuiven of andere jongens opstellen maar er blijven genoeg goede voetballers over daar. Bero en Foor komen terug van een schorsing en de nieuwe spits Dauda is speelgerechtigd. Ook Vitesse heeft de afgelopen weken niet continu met hetzelfde team kunnen spelen door dit soort situaties maar op Vitesse heb ik geen invloed, dus ik kijk graag naar ons zelf. Zij komen ook gewoon met elf man aan de aftrap net als wij, al heb ik er eens over nagedacht hoe we het voor elkaar kunnen krijgen om met twaalf man aan de aftrap te komen." 

Veel mensen zullen deze wedstrijd betitelen als een 50-50 wedstrijd zonder een favoriet zegt Buijs. "Als je naar de ranglijst kijkt zal Vitesse de favoriet zijn zullen mensen denken en er zijn mensen die denken dat Groningen het thuisvoordeel heeft, dus dan blijft het gelijk."

Mike te Wierik vertelde dat de 5-1 nederlaag in Arnhem nog wel leeft in de groep en dat men revanche wil. Op zich een mooie motivatie.

Reacties:
Reacties zijn uitgeschakeld