Terug

Deel deze pagina:

Verslag perspraatje Danny Buijs voor RKC met foto's training en interviews

Door Redactie 4 reacties

Het traditionele perspraatje, deze keer op donderdag. Op de vraag over het vermeende tijdrekken tijdens wedstrijden van FC antwoordde Danny Buijs dat een voetballer moet aanvoelen wat voor wedstrijd het is. "Het lijkt me logisch als je voorstaat, dat je soms wat langer de tijd neemt bij een ingooi of een spelhervatting terwijl je met een hele snelle ingooi of spelhervatting iemand alleen voor de keeper kan zetten. Dan neem je hem natuurlijk snel. Het is niet zo dat het nu bewust eruit gelicht is of zo." Volgens Buijs valt het in Nederland zelfs reuze mee met het tijdrekken.

"Als je kijkt naar Zuid Europese of Zuid Amerikaanse landen, dan denk ik dat ze het daar hebben uitgevonden en dat ze het daar op een hele slimme manier doen." Buijs vond dat Django Warmerdam niet overdreven tijd rekte bij die ingooi. "Ik praat natuurlijk wel met een gekleurde bril maar als Django nu 14 inworpen had genomen en hij had het al 14 keer zo gedaan... Maar hij had de hele wedstrijd nog geen ingooi genomen. Dan heb ik ook zoiets van ja... Eerst was het iemand daar en daar en daar. Maar dan moet je diegene die (als die dat doet) erop aanspreken. Je kan niet zeggen als voorbeeld, jij rijdt door rood en de volgende rijdt door rood en ik rijd door rood en ik krijg de bon terwijl die andere ook door rood is gereden. Soms wil je als scheidsrechter een signaal afgeven aan een ploeg van hee joh, ik let erop en dan geven ze vaak de keeper een gele kaart. Hoe vaak is het daarna gebeurd dat een keeper het nog steeds doet?  Ik heb nog nooit een keeper daardoor zijn tweede gele kaart zien krijgen. Ik heb zo wie zo nog nooit een speler een tweede gele kaart zien krijgen voor tijdrekken."

"Het is niet zo dat wij bewust bezig waren met tijdrekken in zo’n wedstrijd. Alleen je groeit daarmee op als profvoetballer dat je van oudere spelers krijgt te horen dat je soms slim moet zijn. Wanneer moet je tempo maken en wanneer doe je misschien het even iets rustiger aan? Als een Ajax jou net vol onder druk heeft en daarmee in een flow zit en drie ballen achter elkaar op doel schiet. Als je dan het tempo er even een beetje uit kan halen. Daar heeft de verdedigende partij dan belang bij en dan probeer je dat te doen ja. Het is niet zo dat wij zeggen dat er iemand met een hoofdwond of zo op het veld moet gaan liggen. Maar als de situatie er om vraagt dat je slim moet zijn, dan is het oke."

"Het moment dat Sergio Padt zijn schoen uittrekt tijdens de wedstrijd is ook niet afgesproken. Wat wij wel hebben afgesproken is als er bijvoorbeeld een speler geblesseerd op de grond ligt, of dat het spel is onderbroken en dat je weet dat wordt niet binnen 3 seconden hervat. Dan is het een goed moment voor spelers als ze dingen hebben of ze willen drinken, om dan zo snel mogelijk even naar de kant te gaan. Je kunt elkaar al niet veel bereiken in een wedstrijd. Als er een keer een moment is als het spel stil ligt, kom dan zo snel mogelijk naar de kant. Want misschien heeft een speler een vraag of iemand vanuit de staf wil iets vertellen." 

 

Op de vraag of hij denkt dat Sergio Padt met deze actie op dit moment onder een vergrootglas ligt vertelde Buijs dat het zo is dat je ook de schijn tegen kunt hebben. "Sergio zegt dat zijn schoen half los zat en daarom tikte hij hem uit en ik geloof hem. Als een keeper zijn schoen niet los zit kun je als keeper heel makkelijk gaan liggen en zeggen dat je iets hebt. Dan ga je niet heel moeilijk doen om eerst je schoen uit te trappen. Het is soms net hoe iets over komt."

William Pomp stelde Buijs de vraag hoe hij over zuivere speeltijd dacht. Daar antwoordde Buijs op dat hij het interessant vind om te onderzoeken. "Ook met die blessure tijd is soms geen touw aan vast te knopen. De ene keer komt er 2 minuten bij en de andere keer denk je dat het er 7 hadden moeten zijn."

Velen denken dat RKC Waalwijk een appeltje eitje wordt zei iemand maar dat ligt helemaal aan jezelf zegt Buijs. "Ik denk niet dat wij de ploeg zijn die zo maar even appeltje eitjes wedstrijden gaan spelen als je kijkt naar de afgelopen maanden. Het is ook niet zo dat wij bang hoeven te zijn voor RKC want het ligt vooral aan onszelf. Ik vind wel dat dit thuiswedstrijden die wij in principe horen te winnen. Alleen het verleden heeft ook aangetoond dat je wel zelf een bepaald niveau moet halen om die wedstrijden te winnen, laat staan om ze op een overtuigende manier te winnen. Als je het niveau niet haalt kun je zomaar kwetsbaar worden. De laatste keer dat wij ons niveau niet haalden was tegen Heracles want daar was het aan de bal erg slecht. Verdedigend hebben we daarin niet veel weggegeven, alleen dan zie je toch dat wij tegen een zeperd aanlopen. Verdedigend hebben we in die wedstrijd niet veel weggegeven maar in dit soort wedstrijden moet je ook aan de bal een bepaald niveau halen."

"Tegen PSV hebben wij zeer behoorlijk tot goed verdedigd. We hebben echt heel weinig weggegeven. Tegen een topclub uit.  Alleen heb je daar gewoon de pech dat er 2 ballen in de eerste helft op doel gaan en er ingaan. Aan de bal vind ik dat we daar meer hadden kunnen doen, los van het feit dat ik weet dat je uit speelt tegen een topclub. Ajax uit vond ik juist dat ik had verwacht, dat we verdedigend beter voor de dag zouden komen omdat ik vind dat we in een aantal momenten kansen weggeven wat niet nodig was. Los van de kwaliteiten van Ajax want die scoren gisteren ook weer 3 keer uit tegen Valencia en dat hadden er ook 5 kunnen zijn." 

Ajax heeft zoveel kwaliteit en ondanks dat wij een paar keer goed gepositioneerd stonden dat zij met het hoogste kwaliteit handelen en snelheid en dat kunnen zij dus je kan niet alles voorkomen tegen zo’n ploeg. Hoe zij op een vierkante meter eronderuit kunnen voetballen dat is razend knap zegt Buijs en toch vond hij dat er sommige situaties waren waarop ze het beter weg hadden kunnen zetten qua organisatie. Ik vind dat onze veldbezetting in het verdedigen soms niet goed was zegt Buijs. Zoals Daley Blind een bal door de as kan spelen dat is zo knap zegt Buijs want als er 9 andere spelers in de eredivisie het doen lukt ze dat niet of doen ze het niet en hij wel. Dan heeft Ajax nog spelers die daarna in de kleine ruimte de bal kunnen verwerken dat is zo knap. Oom hebben wij natuurlijk grite mogelijkheden gehad in die wedstrijd zegt Buijs want kijk naar de 43ste minuut. Ajdin Hrustic geeft die bal voor op Charlison Benschop maar de bal is niet helemaal goed en als die bal goed is dan komt Benschop alleen voor de keeper en kan dan schieten of de keeper uitspelen en nu kwam Deyo Zeefuik daar nog om te schieten en die ging dan helaas recht op de keeper af. Buijs kreeg de vraag of hij met FC Groningen net zo wilde spelen als Ajax antwoorde Buijs dat iedereen zo wil voetballen want als je dat niet leuk vind moet je niet meer naar voetbal gaan, en dat van een Feyenoord fan als Buijs is. Daarna ging het nog verder over het spel van Ajax en hoe goed dat was maar dat zullen we de FC fans besparen.

Op de vraag of RKC een aanleiding is om het eens met 2 spitsen te gaan proberen antwoorde Buijs nog niet om zo te beginnen want ik ben tevreden hoe Ramon Pascal Lundqvist de laatste wedstrijden op de “10” positie dat invult. Hij maakte in 3 wedstrijden op die positie 2 goals en daar zitten dus PSV en Ajax bij. Tegen Ajax had hij ook 2 of 3 hele goede loopacties in de 16 van de tegenpartij alleen was de aanname, die daar perfect moet zijn, net niet goed genoeg waardoor het geen grote kans werd. Op dit moment zie ik geen aanleiding om iets anders te gaan doen. Lundqvist trainde gisteren niet mee maar vandaag wel weer dus is gewoon fit. Samir Memisevic zal morgen op de bank plaatsnemen maar zal maandag geen minuten gaan maken in het 2e team zei Buijs. Michael Breij is nog steeds ziek en Django Warmerdam zit een schorsing uit. Dat zijn de enige 2 die niet inzetbaar zijn. Ook Kaj Sierhuis zit weer op de bank. Hij zou in principe kunnen starten zegt Buijs maar dat is niet logisch want is er 1,5 week uit geweest. Buijs denkt dat Sierhuis geen 90 minuten aankan en daarom start hij op de bank want anders weet je dat je al een wissel kwijt bent. Of Buijs er aan heeft gedacht om met Benschop en Sierhuis samen te gaan starten antwoorde hij dat hij er aan heeft gedacht maar dat ligt er ook aan hoe fit beide zijn en wat ze kwalitatief laten zien. Benschop is topfit nu en ook is Romano Postema een optie. Misschien is Romano wel een betere speler voor een 2 spitsen systeem zegt Buijs omdat Romano een loper is en gevoel voor diepte heeft. Op dit moment vind Buijs het qua fitheid nog geen optie om met Benschop en Sierhuis samen te gaan starten maar ook qua spel zal er in ons team nog wat moeten gebeuren en niet alleen bij hun 2 maar ook bij de rest. Op dit moment denk je meer aan een type Postema om Benschop heen maar je kan niet alles experimenteren. Je zit nu in een korte week want vanaf dinsdag zijn we in voorbereiding op de wedstrijd van morgen en dan kun je niet alles gaan uitproberen. Sierhuis is dinsdag weer in gestroomd in de selectie, Lundqvist heeft een paar dagen niet mee getraind, Postema wel of geen school en wel of niet bij nationale jeugdteams. Als er straks een interland weekend is dan kun je soms iets uitproberen alleen wij zijn heel veel spelers kwijt doordat we 8 of 9 jeugdinternationals hebben en die ben je dan minimaal een week kwijt dus dan kun je niet veel proberen. Van de ene kant is dat mooi want die jongens maken daardoor een ontwikkeling door maar het jammere is dat wij niet dingen kunnen uitproberen die graag wilt. Romano gaat maandag spelen met FC Groningen 2 tegen SC Cambuur 2. Er komt heel veel op die jongen af nu zegt Buijs en wij kijken heel goed naar zijn schema’s want hij zit bij 3 elftallen nu en dan zijn school nog en hij zit in de voorselectie van Nederland onder 18. Daar heb je allemaal mee te maken en daar zijn we op zoek naar oplossingen met uiteindelijk maar 1 doel en dat is dat vetje fit houden en zorgen dat hij zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Zijn wedstrijdminuten houden wij goed in kaart want om te ontwikkelen zal hij moeten spelen. Hij heeft afgelopen dinsdag met FC Groningen o19 gespeeld tegen Vitesse o19, en 2x gescoord, hebben we gezegd dat hij morgen bij de selectie zit en zaterdag niet in o19 gaat spelen maar maandag weer in het 2e. Hij scoort veel in o19 en dat is misschien wel de reden dat hij binnenkort misschien wel voor vast bij de eerste selectie komt zegt Buijs en dan mag hij het op het hoogste podium laten zien. Gabriel Gudmundsson zal niet in de basis starten want ook hij komt terug van een blessure dus zal Mo El Hankouri starten. Joel Asoro is in principe fit maar we hebben zoveel spelers voor die posities en dan moet je keuzes maken.  

Vermoedelijke opstelling:

                       Padt

Zeefuik, te Wierik, Itakura, van Hintum

   El Messaoudi, Lundqvist, Matusiwa,

    Hrustic, Benschop. El Hankouri         

Reacties:
Johan03-10-2019 om 18:27

Iemand anders voor El Hankouri plz. Die heeft het niveau niet in mijn ogen. Veel te licht en geen enkel rendement

03-10-2019 om 21:10

Helemaal mee eens!! 

TomOkker03-10-2019 om 20:41

Heb je toevalig statistieken paraat van Hankouri of is het jouw persoonlijke mening?

Johan03-10-2019 om 21:11

Google ff

03-10-2019 om 21:11

Goed opletten en enige voetbal kennis en je weet het!! 

appie happie03-10-2019 om 22:03

Zou zo maar  el Hankouri zijn wedstrijd kunnen worden,kleine ruimtes..

Je weet het nooit.

3 punten moeten in Groningen blijven..en dat gebeurt ook..

brummie04-10-2019 om 07:56

Hoop dat Hankouri er een paar in knalt vandaag. 

Johan04-10-2019 om 19:38

Tja wie niet. We zullen zien....

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!