Terug

Deel deze pagina:

Waarom FC Groningen (waarschijnlijk) geen aankopen gaat doen deze winter

Door Thijs Faber 25 reacties

Deze winter is tot nu toe één grote uitverkoop geweest in Groningen, tenminste dat is wat het lijkt. In de realiteit valt dit wel mee, eerst werd Ruben Jenssen verhuurd aan Kaiserslautern. Hier was weinig aan te doen, een speler van zijn kaliber en leeftijd wil gewoon spelen en met het oog op de razendsnelle ontwikkeling van jongeling Ludovit Reis lag dat niet in het vooruitzicht. Ruben Jenssen levert dus geen transfersom op, maar hoogstwaarschijnlijk is er wel een regeling met de Duitsers getroffen die er voor zorgt dat FC Groningen in ieder geval minder van de Noor zijn salaris hoeft te betalen. Dan Oussama Idrissi, die volgens de laatste berichten eerdaags naar AZ vertrekt. Het zou gaan om een transfersom om en nabij 2 miljoen euro (exclusief clausules en doorverkooppercentage), wanneer je als FC Groningen, kampende met een begrotingstekort, een dermate hoge transfersom voor een niet eens vaste basisspeler kunt vangen kan je daar simpelweg niet omheen. Het is dus meer dan logisch dat de FC ingestemd heeft met de Alkmaarders, ook omdat de speler in kwestie de transfer wel zag zitten. 

 

Er gaan geen vervangers gehaald worden, niet voor Ruben Jenssen en niet voor Oussama Idrissi. Er is namelijk geen geld, zo simpel is het. Het geld van de transfer van Idrissi en het geld van de transfer van Virigil van Dijk naar Liverpool moet gebruikt worden het begrotingsgat te dichten. Veel mensen zullen zeggen dat dit onverstandig is, de selectie is al niet al te sterk dit jaar, en als je dan ook nog uitgaande spelers niet gaat vervangen… Maar de realiteit is dat Idrissi noch Jenssen een sterkhouder was bij FC Groningen dit seizoen. Idrissi wisselde hoge pieken af met diepe dalen, en was lang niet consistent genoeg om het team op sleeptouw te nemen. Ruben Jenssen was dit seizoen al uit de basis gespeeld door Ludovit Reis. Het is dus helemaal geen wonder dat de spelers niet vervangen gaan worden, daar waar ze juist weer plek maken voor spelers uit de beloften, die langzamerhand kunnen doorgroeien, met Reis en deels Absalem als voorbeeld. Wanneer FC Groningen een paniekaankoop gaat doen leidt dit alleen maar tot meer financieel risico, een risico dat de club simpelweg niet kan nemen. 

 

Een aankoop is lang niet altijd een garantie op verbetering, daar waar een jeugdspeler al gewend is aan de club en het klimaat zal een aankoop altijd moeten wennen en integreren. Daarbij heeft het verleden uitgewezen dat spelers die het bij hun huidige club goed doen niet altijd in het groen-wit hetzelfde niveau halen (denk aan Rusnak en Drost). Wederom geld investeren is dus een enorm risico, daar waar met de huidige selectie, met instroom van jeugd handhaving makkelijk haalbaar moet zijn. Als Mimoun Mahi ook nog vertrekt, en die kans is aanwezig, verandert natuurlijk de situatie, dat erkent ook Hans Nijland. Ook al haalt hij lang niet zijn gebruikelijke niveau dit seizoen is Mahi wel een van de smaakmakers van FC Groningen, ook omdat hij met zijn creativiteit voor gevaar kan zorgen. Als zowel Idrissi als Mahi vertrekken zit de FC wel erg krap op de vleugels, en dan is een vervanger halen wel aan te raden. 

 

Tot die tijd lijkt versterking niet noodzakelijk, natuurlijk zit er te weinig ‘body’ in de selectie, zoals trainer Ernest Faber ook al aangaf in gesprek met RTV Noord, maar een aankoop of huurling is simpelweg geen geld voor, dus we hoeven niet te verwachten dat die zomaar komt. En het is, tot slot, niet zo dat er geen geld is omdat Hans Nijland de hand op de knip houdt, zoals veel reacties op ons forum en Facebook schrijven, wie dat denkt is naïef en kent Hans Nijland nog niet. We sluiten dit artikel af met een video van de 17-jarige Ludovit Reis die 2 beesten van spelers van Dynamo Dresden simpel opzij zet:

Beelden via Dynamo TV

Reacties:
Johan14-01-2018 om 14:33

Mooi stuk. Echter wat ik mis is de redenen van het ontstaan van zon tekort. Ook zou ik wel eens willen weten waarom Heracles meer spelersbudget heeft als Groningen. Zou dus graag eens willen weten wat voor mensen Groningen zoal in dienst heeft en op wat voor posities. Wat doet zon Carlos Aalbers bijvoorbeeld? Lijkt me voor een volksclub geen punt om eens een keer een beetje transparantie aan te leveren.

Johan14-01-2018 om 14:34

Is=zijn

Viking14-01-2018 om 15:48

Is dat zo van Heracles? Zij doen niet aan jeugdopleiding en trainen in het stadion op kunstgras, dat scheelt wel in de kosten.

14-01-2018 om 16:02

Heracles heeft kunstgras en geen jeugdopleiding. Is daarmee eigenlijk een profiteur van de rest van het nederlands voetbal. Voegt niks substantieels toe, en kan wel al het geld in de selectie pompen en daarmee optimaal tv-geld etc verdienen. Nee, geef mij dan maar een club die op jeugd inzet en een mooi stadion met echt gras heeft!

 

Maar verder vraag ik mij idd veel af over de huidige financiële staat van de club. Er gebeuren mijns inziens te veel vreemde dingen (uitspraken nijland, goedkope uitgaande transfers). Al waren de uitspraken van nijland best realistisch. Andere clubs streven ons voorbij, dankzij rijke eigenaren en vreemde huurconstructies met chelsea-maffia

blauwevogel14-01-2018 om 14:55

Mooi verhaal, neemt niet weg dat wij al voor de winterstop de kleinste selectie in ED hadden en nu zakken we door de ondergrens met 19 spelers (incluis 2 keeper ,3 jeugdspelers en een totale onbruikbare reijnen) wat zit er op de de reserve bank vd looi,riksman??

Hoe is het mogelijk dat clubs als sparta&vvv spelers kunnen halen en dat wij niets kunnen aankopen

Ik hoop dat de Fandi corp snel instapt wat het lijkt of wij in een sterfhuis konstructie zitten ,thuis tegen jong ajax komt nu wel heel erg dichtbij

Golden state warriors15-01-2018 om 14:09

Als reis, van reijnen, Mahi en padt weg gaan heb je nog 1 keeper, 6 verdedigers, 5 middenvelders en 3 aanvallers plus nog een 6 jeugdspelers dus 21 spelers valt mee kan erger denk ik

Cantona14-01-2018 om 15:03

Toch zullen we een keer moeten versterken want zoals het nu gaat kunnen we het niet lang volhouden.

Het spel wordt minder, de resultaten worden minder, de betere spelers gaan te goedkoop weg,de selectie wordt kleiner  en het publiek gaat uiteindelij ook weg.

De neerwaatse spiraal is jaren geleden al ingezet maar als het nog even zo doorgaat dan gaat het nu richting vrije val.

 

tante jannie14-01-2018 om 15:07

het probleem bij de fc is een veel te dure huishouding in verhouding met de begroting. teveel indirect personeel flinke huurlasten. binnen de fc zou er flink georganiseerd moeten worden. nijland is een sociale man probeert dit te voorkomen. deze huishouding gaat ten koste vd selectie die elk jaar minder wordt en zo gaan we richting 1ediv

daarom het balletje v nijland mbt een investeerder en hoopt zo lastige beslissing te vermijden. nijland ziet de hele fc als zijn familie

kees14-01-2018 om 23:25

ik denk ( zonder het precies te weten, zeg ik erbij ), dat Nijland veel eigen geld in de club heeft zitten  FC Groningen IS Nijland, en dat is niet alleen omdat hij nu ruim 20 jaar die club bestuurt.  Daarom heb ik wel enige zorgen dat als Hans Nijland eruit stapt, en de club verkoopt ( rara waar gaat dat geld naartoe? )  dat er dan een harde sanering komt en ook allerlei effecten die we bij andere clubs zien: spelers die opeens gehaald worden en MOETEN spelen ( vanwege weer andere belangen ) of goede spelers die zeer lucratief ( het KAN TOCH ECHT )  worden verkocht, waarna  helemaal geen geld overblijft voor een normale begroting. Dus of we per saldo er iets mee opschieten...ik betwijfel het.  Groningen ( en zijn FC ) had in het Westen moeten liggen, dan was er allicht meer mogelijk geweest. Het blijft wennen dat er iets gaat veranderen, denk ik maar.  

14-01-2018 om 15:15

Sparta,Heracles,Twente ,Zwolle doen het allemaal met minder geld en versterken zich ook om te voorkomen dat ze degraderen uitgezonderd zwolle .

Nijland als je zo doorgaat gaat je club binnen drie jaar degraderen je kunt het niet alleen met het jeugd doen .

Zelfs een VVV venlo heeft al een betere elftal .

En Nijland Heerenveen lacht ons uit 

 

appie happie14-01-2018 om 15:46

Heerenveen lacht ons helemaal niet uit,ze zitten in hetzelfde schuitje,mindere resultaten minder toeschouwers en nog een veel kritischer publiek@!kan dat , ha ka dat kan.

Nogutsnoglory114-01-2018 om 16:44

Twenthe heeft een veel hogere begroting dan Groningen 

Hgz14-01-2018 om 15:38

Zien ze het nu nog niet? Mindere spelers, minder voetbal, minder supporters, dalen op de ranglijst, minder tv geld, minder sponsoren, groter tekort. Zorg nou dat je een goed elftal hebt dan gaat de weg weer omhoog, kortom verterken dit elftal!

14-01-2018 om 15:58

Appie happie Heerenveen haalt een Berghuis op uit Duitsland en ze willen zich nog versterken met een aanvaller .

Kijk en daar zit het verschil zij weten wat het betekend als het slecht gaat en geen publiek meer komt zij doen er wel wat aan nijland niet

 

Nogutsnoglory114-01-2018 om 16:46

Paniekvoetbal van Hveen. Die Bulthuis kan er echt niets van, totaal over de top. Tweede Breuer.

nulvijftig14-01-2018 om 16:59

Ik denk ook dat ze dit seizoen al deels als verloren beschouwen en het komende halfjaar willen werken aan nieuwe gerichte aanwinsten, in combinatie met eventueel een nieuwe trainer. 

14-01-2018 om 17:09

Als ze het maar redden met dit elftal .

En geloof jij dat Nijland in het nieuwe seizoen wel gerichte aankopen gaat doe is er dan ineens wel geld .

Nijland heeft ons dit seizoen ook beloofd dat er een betere voetballend team staan en dat er een leider bij kwam maar zie ik tot nu toe niks van terug

 

Marco14-01-2018 om 17:09

Liever idrissi kwijt dan MahI.  Zet MahI weer in de spits en pas het elftal aan hem aan! 

Verder vreemd dat er nu geen transfervrije verdedigende middenvelder wordt gehaald. In november wilde we nog Abukari transfervrij ophalen. Nu er maarliefst 3 miljoen is binnengekomen had er best wel wat gehaald kunnen worden. Als ze een buitenkansje hebben gescout dan gewoon nu halen. 

Robba14-01-2018 om 18:23

Naar het schijnt, bron AZNews, heeft Groningen €3 miljoen gevraagd voor Idrissi. Nu schijnt het om en nabij de €2,2 miljoen uit te komen + doorverkoop. Ik denk dat met de loonkostenbesparing van Jenssen, Hoesen en de euro’s van van Dijk het aankomend bedrijfsresultaat weer richting de zwarte cijfers is gedrukt.. De nood om Mahi te verkopen zal deswege dan ook niet hoog zijn, waarmee nog getracht wordt dat met het binnenboord houden, play-offs nog haalbaar is. Twijfels komen omhoog, we gaan het zien.

kees14-01-2018 om 23:28

Nou ik had 2,4 gezegd...zit in de buurt en is m.i. "marktconform" Ik ben wel bang dat Reis ook vertrekt...dat vind ik zonde !

14-01-2018 om 18:29

Jongens we moeten er niet aan denken om bij de play-offs plaatsen te komen voor degradatie want beter met dit materiaal en trainer en geen goede aankopen is er niet 

 

appie happie14-01-2018 om 18:37

Rkc,Emmen en Eindhoven  die hebben meer inhoud dan de FC...om er maar een paar te noemen  dan praat ik nog niet erns over Nec of Fortuna..

rob roy14-01-2018 om 20:17

Nou Appie, dat is wel erg zwart-wit gesteld hoor! Als Idrissi weggaat en Mahie blijft nog een half jaartje dan is er nog geen man overboord. Ik maak me meer zorgen over onze keeper. Als die deze transferruit nog vertrekt heb je echt een probleem want met Kevin Begois zie ik het niet zitten. We krijgen nog ruim twee weken een spannende tijd voor onze kiezen dat is zeker. Want Nijland is de laatste tijd erg onberekenbaar en je weet " een kat in het nauw, maakt rare sprongen". Het vertrek van Ludovic Reis zou ik betreuren. Zo'n jonge jongen die al zo volwassenen speelt, kom je weinig tegen. Is dus een groeibriljant bij FG-Groningen en moet eigenlijk nog een jaartje blijven, want dat die jongen veel waard wordt is duidelijk.

appie happie14-01-2018 om 21:04

Nou ik heb vanochtend  het overzicht gezien van de J.L.ik moet zeggen het viel mij reuze mee hoe dat eruit zag.strijdlust ed  dat ontbreekt bij de fc 

Jantje14-01-2018 om 20:29

Blij dat ik dit jaar geen seisoenkaart meer heb gekocht, en ook nu gaat gaan er alleen maar goede spelers verkocht worden en komt er niks voor terug.  eigelijk wordt je als suporter gewoon bedondert. 

M0i15-01-2018 om 00:23

Mensen die op dit forum reeds in de voorbereiding zagen dat het niet veel was, werden hier afgefakkeld. Mensen die toen aangaven niet nóg een seizoen dit dramatische vertoon te willen zien werden uitgemaakt voor nepsupporters en wat dies meer zij. Teneur is nu dat -op een enkele Brummie na- vrijwel iedereen inziet dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met de FC. Spelers die maar even boven het maaiveld uitlkomen worden subiet weggekocht door ploegen waar we ons 3 seizoenen terug nu aan konden meten. Jantje, met jou zijn er nog 2000 meer die er de brui aan hebben gegeven, en als het vertoonde vermaak -op iets als een 2e helft PSV na- zo blijft, gaat er volgend seizoen nog een keer een groep van die omvang zich wel drie keer bedenken alvorens te verlengen. Ik kom nu nog geregeld op losse kaartjes, het bloed kruipt ...., maar heb daar al een paar keer donders spijt van gehad. Als Arjen hier nog een jaartje komt afbouwen, dat wil ik niet missen, dan koop ik een vaste plek. Voor de rest ... dat wat niet goed gaat, visie, beleid, scouting en inzet en beleving van de spelers, ik kan het niet beïnvloeden, maak me er dan ook maar niet al te druk om. Er zijn wel belangrijkere dingen in het leven dan voetbal.

14-01-2018 om 20:31

Je wordt gewoon verneukt door Nijland we zouden beter voetbal krijgen nou dat zie ik niet terug ,en nu gaat hij ook nog van alles verkopen en komt er niks voor terug 

 

14-01-2018 om 20:31

Persoonlijk verwacht ik buiten Idrissi geen transfer meer van grote betekenis. Denk dat Reijnen nog vertrekt, en er misschien zelfs nog een DM/CV met ervaring bij  komt. Mahi zal denk ik willen blijven, met het oog op het WK. Zoveel kansen op een WK heb je als Marokkaan niet. 

Mocht het inderdaad zo aflopen (wat uiteraard lastig te voorspellen is) ben ik best tevreden met deze transferwindow: tekort weggewerkt (van Dijk, Jenssen, Hoesen, Idrissi), alleen Idrissi verloren, en een matige cv/dm (Reijnen) geruild voor een hopelijk betere

Arthur14-01-2018 om 22:55

 Royston Drenthe is weer aan het trainen gelijk oppikken .

debultjes14-01-2018 om 23:49

Ik denk dat Dhr Nijland eens goed over het transferbeleid moet nadenken. Spelers worden veel te goedkoop verkocht.

Van Dijk voor een habbekrats naar Celtic, Hateboer naar Atlanta en nu naar AC Milan, Chery naar QPR, Tadic, Kostic en ga zo maar door. 

En dan nu Idrissi voor een rpikkie naar AZ, schandalig als we onze betere spelers al naar AZ moeten verkopen. Zo kan je het linkerrijtje de komende jaren vergeten en mag je blij zijn als er geen nacomptetie gespeeld hoeft te worden.

nulvijftig15-01-2018 om 15:50

Voor Tadic en Kostic zijn prima bedragen gevangen. Chery was relatief oud, en had volgens mij nog een contract voor een jaar, een prima bedrag werd daarvoor betaald. Ook Hateboer liep uit zijn contract, wou niet meer verlengen, hebben ze ook nog een prima bedrag voor gevangen omdat hij anders gratis weg zou gaan. Als Hateboer een transfer maakt, zal Groningen ook wel weer wat meekrijgen en dan krijg je een mooi bedrag.

Van Dijk is de enige die echt voor een habbekrats wegging, maar als je alles bij elkaar optelt is het ook voor 5 miljoen. Prima voor een speler van een middenmoter in een kleine competitie.

appie happie15-01-2018 om 12:23

Az wil niet genoeg betalen volgens Nijland ,transfer staat op losse schroeven aldus de pers.

Mooizo een flink bedrag of anders niets..

Arthur15-01-2018 om 14:19

Bij verkoop mahi bazoer Misschien een optie op huurbasis?

15-01-2018 om 14:44

Ten eerste lees je de kophierboven wel , ten tweede mahi gaat waarschijnlijk niet , ten derde waarom zou bazoer voor fc groningen willen spelen?

Golden state warriors15-01-2018 om 14:57

Bazoer heeft wel bij ajax laten zien dat hij goed kan voetballen

Oeleoptak15-01-2018 om 16:50

Johan

Google op organisatie-fC groningen en je vindt de hele lijst die er werken.

Johan15-01-2018 om 17:54

Thx.

GerdaS16-01-2018 om 11:36

mede omdat het financiële  plaatje denk ik niet goed is 

Bijv een Gerard  Kempers  kost geld leverd  niks op 

Het top centrum  kost een hoop geld 

En wat verdient  een hans Nijland dan doet het ook nietmooi niks .

Spelers  tegoedkoop weg doen  

Ben erg bang als padt vertrekt   en wie weet nog meer dat het erg moeilijk  word  om te handhaven 

Ben bang dat de jupiler  competitie  in zicht komt .Als. ..... we zondag verliezen dan zie ik het erg somber  in  

 

poar neemm 16-01-2018 om 15:42

ze gaan misschien Theo Walcott van Arsenal huren Arsenal wil dan een groot deel van zijn salaris betalen.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!