Terug

Deel deze pagina:

Jaarcijfers FC over 2016/17 bekend - update donderdag 16 november

Door Redactie 14 reacties

De trots van het noorden heeft vandaag de financiële jaarcijfers op de clubsite gepresenteerd. FC Groningen schrijft over het seizoen 2016/17 een bedrag van 1,4 miljoen euro af. Om dit verlies op te vangen daalde het eigen vermogen van 6,4 miljoen euro naar 5 miljoen per 30 juni 2017. Hans Nijland laat optekenen dat de cijfers grotendeels in overeenstemming zijn met de begroting, er waren geen onaangename verrassingen. Er was ook positief nieuws. FC ziet de commerciële inkomsten (sponsoring en reclame) na een aantal jaren weer stijgen en blijft in de gezonde categorie 3.

Update donderdag 16 november - Als er tot 30 juni 2018 niets meer gebeurd dan wordt er over dit seizoen een verlies gedraaid van 2,2 miljoen euro bericht het DvhN. Hans Nijland hoopt op de aankomende 2 transferwindows. 

FC Groningen profiteert mee bij een eventuele transfer van Virgil van Dijk.

Mochten de Amerikanen Danny Hoesen overnemen levert dat twee ton op. 

Het verhaal van Mahi is bekend en voor doelman Sergio Padt kan ook spontaan belangstelling voor komen.

Reacties:
blauwevogel16-11-2017 om 05:06

Jammer , wat ik eruit begrijp is dat als er niets gebeurt we volgend seizoen naar een tekort van 2.2 milj lopen (en dat is nog zonder het zakken om tv geld ranglijst)

Als Mahi verkocht wordt dan komt daar geen nieuwe speler voor , ik hoop dat de TS zich wel sterk maakt voor een ervaren middenvelder !

Maar als Nijland hoor is de hoop alleen gevestigd op verkoop Mahi,hoessen en doorverkoop van Dijk.

Ik moet zeggen ik hou mijn hart vast met de stand op de ranglijst en de damage control die nijland moet doen ,dan blijft er maat 1 ding over degradatie voetbal  .

M0i16-11-2017 om 07:53

Op de huidige manier doorgaan in dit tempo betekent over 4 a 5 jaar een faillissement.  De strategie "Milk the cow until she dies" die nu wordt gevoerd, niet investeren in je selectie en gaten met gaten dichten, heeft nog nooit een bedrijf laten overleven. Zou nu vast beginnen in de interne organisatie van de FC te kijken waar het vet zit en wiens functie in mindere tijden als luxe kan worden bestempeld. Zoals wel eens eerder gememoreerd heeft Heracles een veel kleiner totaal budget dan de FC, maar een groter budget voor de selectie. Tien luxe baantjes van een ton per jaar is ook een miljoen. Beter steek je dat geld in spelers.

fc gras17-11-2017 om 16:02

Volgens mij ga je eerder failiet door jouw gegeven strategie, milk the cow until she dies is ook meer van toepassing op jouw visie. Er is net geinvesteerd in allemaal nieuwe spelers, zorg ervoor dat deze aankopen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen gedurende een heel seizoen. Als je al zomeraankopen nu al afschrijft en in de winterstop allemaal spelers koopt van geld wat er niet is dan is de fc gauw ten dode opgeschreven. En wat bereik je ermee? een paar plekken hoger op de ranglijst.. Hans Nijland is gelukkig wat verstandiger. Hij had alleen faber al lang ontslag moeten geven...

brummie16-11-2017 om 09:31

FC is al sinds mensenheugenis financieel afhankelijk van transferinkomsten. Zo worden er al jaren gaten gedicht. Daarom is ook  hoog ingezet op jeugd en het topsportcentrum. Az laat zien dat dit een goede strategie kan zijn. Zeker gezien het feit dat het voetballandschap is veranderd en potentiële aankopen kiezen voor uitdagender competities en meer geld.

Er is de afgelopen jaren en ook dit seizoen wel degelijk geïnvesteerd in de selectie. Dit betekend niet dat elke speler aangekocht of gehuurd een succes is of was. Iedereen was in het begin van het seizoen behoorlijk positief over de aankopen, maar zoals nu blijkt, is het lastig na aardig wat verliespartijen om het lek boven te komen (vertrouwen).

Ik denk nog steeds dat FC een meer dan gemiddelde selectie heeft, en niet gaat strijden m.b.t. degradatie. Daar heeft de ploeg simpelweg te veel kwaliteit voor. De transferwindow kan FC financieel aardig wat opleveren, mocht Mahi, Hoesen en Padt verkocht worden. Het zou mooi zijn als Padt tot het einde van het seizoen blijft, maar is duidelijk klaar voor een stap hoger. Doorverkoop van Dijk zou bonus zijn. Bij verkoop van een of meerdere spelers, zal FC heus wel weer anticiperen, en nieuwe krachten aantrekken.

Uiteraard houdt de situatie van de club niet veel over. Er valt te weinig te genieten, en er is onrust, zowel onder (deel) van de supporters als in de ploeg zelf. Een resultaat tegen Vitesse zou alle geledingen goed doen.

 

 

 

appie happie16-11-2017 om 10:29

Winst tegen Arnhem zal gebeuren want meestal is het zo wanneer je t niet verwacht....en dat is zondag..ennnn tegen Rotterdam later deze maand zie ik ook wel 1 of meer punten  komen..die hebben dacht ik op de eoensdag daarvoor ook europees   dus...

16-11-2017 om 11:02

Ik waardeer jou positievisme Brummie , Maar ik ben de heer Nijland zo moe met zijn praatjes , hij roept dit , en doet dat , hij roept dat , en doet dit, wat ik bedoel te zeggen hij wil de hut vol , prestaties op het veld , commercieel meedraaien , een topsportcentrum met een schaatscoach. Als de beste man die ons ook zoveel gegeven , nou gewoon eerlijk naar buiten komt , dat we de komende jaren op de blaren moeten zitten en al het geld in het topsportcentrum zit , en moeten hopen op goeie talenten! en geen geld is voor echte versterkingen! en vergeet niet dat er bij AZ gewoon goeie ervaren krachten omheen lopen!

De club heeft er afgelopen transferwindow al op ingespeeld 3huurlingen , 2 transfervrije spelers , een speler voor een prikkie. Dit zal de toekomst zijn , of de club moet wereldtalenten gaan opleiden die voor veel geld wegggaan. Ik blijf mijn FC natuurlijk steunen , maar wat ik eerder heb geroepen , ga ik er vanuit dat de club de komen de jaren voor plek 10 tm 15 gaat spelen.

16-11-2017 om 11:05

appie happie dat interland weekend heeft jou goed gedaan, verliezen van roda , sparta , heracles. Weekje rust 4 punten tegen Vitesse en Feyenoord ik teken ervoor maar ga er niet vanuit!

appie happie16-11-2017 om 12:44

Achmed   we gaan ervoor  ja toch!!!

 

 

Anders kun je net zo goed thuis blijven..

Bram scheet16-11-2017 om 09:45

Misschien een contract met Red Bull

16-11-2017 om 11:36

Twee ton voor Hoesen, jemig :-(

marcelfcg16-11-2017 om 17:09

Nou inderdaad. Wat een scheintje.

rob roy16-11-2017 om 11:58

Zich spiegelen aan een andere club heeft voor de FC-Groningen geen zin. We weten niet als een club als AZ ook nog andere financiëringsbronnen heeft. De club moet op eigen benen staan en dat is door de jaren heen aardig gelukt. Dat het nu erg moeilijk is of gaat worden heeft een oorzaak in het gevoerde beleid. Het bouwen van een zogenaamd topsportcentrum is door mij altijd al met argusogen gevolgd en ik begrijp nog steeds niet dat een club als FC-Groningen dit besluit toentertijd heeft genomen. Mijns inziens was het veel beter en voordeliger geweest om een goed scoutingsapparaat op poten te zetten en van daaruit goede (jonge) spelers aan te trekken. Verder heeft de club veel te veel zaken om handen die niets met het voetbal te maken hebben, te veel om het hier allemaal op te noemen. Activiteiten die de club alleen maar geld kosten en niets opbrengen. Het verkopen van de beste spelers (Mahi en Padt) zal hooguit een bedrag van rond de 5 miljoen opbrengen. Hoesen een bedrag van 2 ton (ook weer zo'n flutbedrag) en de hoop op een solidariteitsbijdrage van Southampton als van Dijk wordt verkocht. Dit zijn allemaal bedragen waar de club eigenlijk niets bij op vooruit gaat. Deze bedragen zijn over een paar jaar al weer verdampt bij een vervolg van het huidige beleid. En dan, sportief gezien hoop ik dat het komend week-end de ommekeer gaat komen, ofschoon ik ook daar een hard hoofd in heb. Als dit gebeurt dan is er misschien een kans dat de club weer een beetje naar boven kan kijken. IK ben er tenminste nog niet zo zeker van dat dat zal gebeuren. Ik waardeer de positiviteit van Brummie maar IK kan niet met een positive blik  in de toekomst kijken en mijn glazen bol laat mij de laatste tijd ook al in de steek.......................jonge jone, wat een ellende allemaal, en het weer werkt ook al niet mee. Bah!!!!!!!!!!!

marcelfcg16-11-2017 om 17:14

En daarop aanvullend moet je je bedenken dat in de regio Noord-Holland relatief veel meer talent rondloopt dan hier in het Noorden. En een topsportcentrum maakt van een middelmatige speler geen topper.

brummie17-11-2017 om 12:13

Robroy, volgens mij gaan een goed scoutingsapparaat om jonge (jeugd) spelers aan te trekken en het topsportcentrum hand in hand. 

Het topsportcentrum zal naar mijn mening eerder jonge spelers aantrekken om bij FC te gaan spelen. De jeugdopleiding moet leading zijn binnen de FC. Dat is de enige manier om op de lange termijn gezond en goed beleid te voeren.

Fc heeft nog een aardig eigen vermogen, zet ik dat bijv. tegen Heracles af van 1 miljoen, dan valt het bij FC gelukkig nog mee. Fc voelt al jaren het beleid 50% van transferinkomsten te herinvesteren en andere helft op te potten. 

Wat Hoesen aangaat, ik weet nog goed dat een aantal op dit forum, hem zelf wel met een bootje wilden roeien naar de U.S. Snap nu ook de negatieve reacties niet vanwege 200.000. Hoesen heeft het helaas niet gebracht, staat fors op de loonlijst en dan is  2 ton nog bonus. 

Je glazen bol flink oppoetsten RR, komt al goud!

rob roy18-11-2017 om 20:30

Als ik dan al lees dat er in Amerika door meerder clubs belangstelling is in Hoesen ,dan snap ik niet waarom deze jongen dan maar 2 ton opbrengt. Een onderdeel van onderhandelen is toch ook de clubs tegen elkaar uitspelen om een zo hoog mogelijk bedrag eruit te slepen? En zeker in de USA waar de bomen tot in de hemel groeien, moet dat kunnen. 

appie happie16-11-2017 om 12:49

Vitesse  kon tegen Pec  ook niet echt een vuist maken fc verloor net maar dan ok net  van Pec   dus borduur ik daar op voort.

 

En zeg nu eerlijk   we hebben best aardige spelers  het zal er toch een x uit moeten komen.

Ik herinner me zeker de 4-3  lees Suarez..

 

En de 4-0 in de beker tegen jawel datzelfde Vitesse.

 

Ik denk dat hier een punt is waardoor we zondag gaan zegevieren..

rob roy16-11-2017 om 16:32

Allemaal goed en wel, Appie , maar in het voetbal is niks zeker. Je kunt de ene wedstrijd niet vergelijken met de andere. Vitesse speelde als en krant tegen PEC, inderdaad, en de FC verloor door een crusiale fout van de scheidsrechter van PEC, allemaal waar, maar het kan aanstaande zondag zo maar weer anders zijn. Hopelijk is het geluk eens een keer aan onze zijde en gaat die bal, die normaliter tegen de paal of lat gaat, er nu eens WEL een keertje in. En ja, Suarez en die 4-0 in de beker, is al bijna...........100 jaar geleden,toch???

appie happie16-11-2017 om 17:10

Je moet wel enig perspectief hebben  toch RobRoy...je moet de saaiheid op deze donkere dag een beetje  glans geven   door positiviteit.

 

En 2 ton voor Hoessen is idd  voor een appel en een ei...( van vrouw Boender ) Verduld als t niet waar is...

rob roy16-11-2017 om 19:31

Je hebt gelijk Appie, enig perspectief moet je altijd hebben, maar is het niet zo dat dat enige perspectief wegsmelt als sneeuw voor de zon als we zo doormodderen als de afgelopen weken. Het is jammer maar ik zie op korte termijn nog geen verbetering. Het "gekloot" van Faber begint zo langzamerhand de spuigaten uit te lopen en de beleidsmakers kijken toe hoe hij verder "kloot". Stevig ingrijpen is hier van toepassing, maar ben bang dat geen Nijland en geen Jans durven in te grijpen want dan zouden ze hun eigen geloofwaardigheid ook op het spel zetten. Ik wil niet "te" zwartgallig overkomen maar ben bang dat als we zo doorgaan als de laatste tijd, we in het "Twenthe scenario" terechtkomen, met Nijland als de 2e Munsterman. 

Poar neemn16-11-2017 om 16:25

2 ton voor Hoesen? GA WEG MAN

rob roy16-11-2017 om 16:35

Even inloggen op FC-Groningen Home, dan kan je lezen wat de bedoeling is met Hoesen. Twee ton........inderdaad!!!!!!!!

blauwevogel16-11-2017 om 18:31

Ja en dat hoessen nog steeds niet verkocht is zegt mij genoeg 2 ton en de amerikanen moeten er nog ff over nadenken .

Belangrijk Mahi verkopen en 2.2 milj tekort is weg , van dijk droomtransfer en FCG 1 milj bijschrijven

En FCG een ervaren middenvelder kopen en iedereen is blij

campesino16-11-2017 om 19:06

Dus niet. met dit beleid wordt het ieder jaar een beetje minder. Zonder mahi en padt eindigen we hooguit op plek 13-15. maar dan moet het niet tegenzitten anders kan het ook anders aflopen. Het gevolg is weer minder kwaliteit, weer lager op de ranglijst , minder tv geld, minder toeschouwers, weer je beste spelers verkopen, weer minder kwaliteit.... Dan is het reservepotje na een aantal jaren wel op.

Het kan ook anders. investeer dat reservepotje. behoud padt tot de zomer , verkoop mahi maar haal een vervanger + een echte verdedigende middenvelder met ervaring en haal erwin koeman. 

Dan is de kans groot dat je wel bij de eerste 9 eindigt, dat je in de zomer padt voor meer geld kan verkopen, meer tv geld, meer toeschouwers, meer sponsers......

Natuurlijk is er altijd een risiko, maar dan komt er heus wel een oplossing. kijk twente!! Maar loop je dit risiko niet dan weet je zeker hoe het over een aantal jaren afloopt. Dat proces is al ingezet en ik geloof niet dat het topsportcentrum dat proces kan keren.

rob roy18-11-2017 om 20:35

Wat nog het ergste is Blauwvogel als van Dijk naar Liverpool gaat is dit een NIET grensoverschrijdende transfer enkan de FC-Groningen met een schone hand de mond afvegen en krijgen we niks,nada, noppes. 

16-11-2017 om 21:09

Allemaal goed en wel, die meningen over de hoogte van transfersommen van Mahi en Padt.. Maar Padt heeft een clausule in zijn contract (tenminste, dat had ie afgelopen zomer: voor 15 augustus mocht ie voor 1,5 miljoen ofzo weg dacht ik. Verwacht dat komende zomer een soortgelijke clausule geldt). En Mahi, tja, wie wil hem nu nog hebben voor 3 miljoen? Denk niemand. Clubs denken toch: lastige jongen, en heeft dit seizoen ook nog werkelijk niks laten zien..

Aankomende spelers die hopelijk wel grote miljoenenbedragen gaan opleveren: Memisevic, Warmerdam, Doan (want Groningen heeft aankoopclausule), Bacuna (of mag ik dat niet zeggen van sommigen), Idrissi (??), Reis. Daarnaast hebben we nog Van Dijk, Kostic, en hoop ik op ruzie tussen Barcelona en Suarez

Daling in tv-gelden gaat gelukkig meevallen, hooguit haalt Heerenveen ons nog in in de komende 3 jaar. Gat naar Heracles en Zwolle is groot. En denk dat we Twente nog wel zouden kunnen inhalen.

Sponsorinkomsten en prestaties op het veld zijn grotendeels afhankelijk van sfeer in het stadion. Dus moeten we er maar samen voor zorgen dat het stadion gevuld blijft

 

 

campesino16-11-2017 om 22:24

Het gaat niet om de komende 3 jaar, het gaat me om de jaren daarna. Met een eigen vermogen van 5 miljoen houd je het nog wel 4-5 jaar uit, zeker als er tussentijds nog een leuke transfer wordt gemaakt. Maar daarna??

en prestaties afhankelijk vd sfeer? dat is de omgekkerde weg. meer prestaties (of leuk voetbal) , meer sfeer. Maar dat wordt met minder kwaliteit steeds moeilijker. 

16-11-2017 om 23:48

Ben t ook niet met je oneens hoor. Al denk ik dat het voornamelijk aan de trainers ligt, en minder aan de investeringen in de selectie

 

 

Rob197017-11-2017 om 07:45

Allemaal leuke dromen die onze directeur heeft op dit moment, maar ik kan zijn uitleg, bij vorige transfers van Tibbling, Rusnak en Sorloth, dit was het hoogst haalbare, nog goed herinneren. Dit ga je in de toekomst ook krijgen. Een zwalkend elftal met een lage klassering doet verkoop van spelers niet ten goede. Dit gaat ook gelden voor de huidige spelers. Mahi, gaat geen topbedrag worden, Hoesen gaat ook voor een prikkie. En Padt is echt afwachten. Vooruitlopen op eventueel een meevaller, werkt niet. Ongezonde bedrijfsvoering.

fc gras17-11-2017 om 16:13

We moeten blij zijn met 2 ton voor Hoessen, beter iets dan niets, zijn gelukkig ook al een jaar van zijn salaris af.Hans Nijland probeert Padt zo goed mogelijk in de markt te zetten, en hemelt hem op telkens op als een potentiele topper, Padt is niet mee4 dan een subtop keeper momenteel, als de fc een bod van 2 miljoen krijgt is hij weg, en terecht wat mij betreft.

Rob197017-11-2017 om 17:34

Dat is ook het probleem, we moeten overal blij mee zijn. Twee ton voor een speler die meer dan het dubbele heeft gekost en in zijn kracht van zijn voetballeven verkocht wordt. Het is ronduit schandalig, dat er zo slecht gescout wordt op spelers die geschikt zijn voor de club.

Er zijn toch veel en veel teveel spitsen versleten de laatste jaren, waarvan er niet een geschikt bleek, maar waar ook geen enkele spits de tijd en het vertrouwen heeft gekregen. Op nagenoeg alle spelers die de club de laatste jaren hebben verlaten is verlies geleden.

Het zijn nu slechte tijden, dus reden om alles door te lichten. De cijfers liegen niet en de missers die daarin gemaakt zijn, zijn te herleiden. Haverkort, de Jong, Jeltema allemaal personen, die bij de club hebben gewerkt en in hun functie moesten groeien, hebben geen enkele toevoeging gehad binnen de club. Jeltema in het verleden in de jeugd een nuttige werknemer geweest, maar voor het grote werk ongeschikt gebleken. De Jong wist niet wat hij moest doen in zijn nieuwe functie. Ze verdienen daar wel een boterham en zijn op cruciale posities binnen een organisatie werkzaam. Haverkort is ook niet de man gebleken die het grote geld kon paaien alswel binnen loodsen. 

Zo hol je als club snel achteruit. Dan mag je misschien blij zijn met twee ton voor Hoesen en een jaar geen salaris aan zijn adres, maar met iets betere beleidsvoering was dit niet aan de orde geweest. Dan was Hoesen een spits geweest, die paste in het systeem en een belangrijke schakel voor het team zou zijn, indien hij ook nog garant voor doelpunten had gestaan, dan was zijn verkoopwaarde wel vele malen groter geweest. De reden waarom ik niet tevreden ben over spelers die op deze wijze de club verlaten. Gekocht, salaris betaald en daarna geen enkel profijt is bij mij een wanprestatie. Maar daar is Hoesen niet de schuldige aan, die heeft gevoetbalt, zoals hij altijd heeft gedaan. Maar in het geschreven hierboven, kan ik ook Rusnak, Tibbling, Sorloth invullen. 

kees17-11-2017 om 11:30

IK denk ( met permissie ! ) dat het minimal 3 jaar gaat duren voordat er een voldoende gerijpte selectie aan jeugdspelers klaarstaat die zo in het eerste kunnen meedraaien.  Dat betekent dat dit dus een drie jaar "financieel overleven" wordt voor de FC.

 

Of die 5 miljoen eigen vermogen daarna nog intact zijn? ik denk van niet ...maar dat is niet de primaire zorg:  Als Twente weer gaat draaien en ADO komt weer kijken, dan moet Groningen oppassen dat ze niet als kleurloze club voor sponsoren minder interessant wordt. Nu is er misschien een meevaller met Doan ( "FC Geroningen heeft goud in de handen") en Antuna...maar veel minder dan nu mag de selectie niet worden.

 

Wat Appie en Rob Roy over Faber schrijven...is óók waar.   Het is net of deze trainer alleen een buitenlandse taal soms spreekt met z'n "wisselende opstellingen, tactische aanpassingen en teveel verdedigende fouten" 

 

 

appie happie17-11-2017 om 12:48

Heb net de vermoedelijke opstelling gezien

Ik kon mijn ogen niet geloven...ik denk dat Faber rijp is voor Zuidlaren!

Warmerdam,Veldwijk op de bank...Mahi en vWeert in de spurs..vNieff lb..ga zo maar door..we wachten de voorbeschouwing van BM maar ff af...ik vrees het ergste...

Woltjer17-11-2017 om 18:31

Off topic.

Lees het interview met Brian Linssen in het DVHN.

Misschien lag hij persoonlijk slecht met Faber maar volgens mij slaat hij de spijker op zijn kop.

campesino17-11-2017 om 19:41

De spijker op zijn kop, dat dacht ik ook toen ik het las. Maar ja wij hebben er niet voor gestudeerd en zijn niet bij iedere training en hebben volgens faber geen recht van spreken. Mag toch hopen dat als we de volgende 2 wedstrijden op onze bek gaan,(en dat gaan we) dat deze prutser onder de rivieren wordt achtergelaten. Dan kan het nog een een leuke tweede seizoenshelft worden

rob roy18-11-2017 om 20:25

De spijker op z'n kop,ja da's waar maar waarom komt Linssen er nu mee. Was het niet beter geweest dat hij, toen hij nog bij FC-Groningen speelde, er toen mee was gekomen of was dat misschien te link voor hem en z'n carriëre. Als je het mij vraagt vind ik dit een achterbakse actie en was Linnsen ook niet een onderdeel van die kwakkelende club van vorig jaar? Als het een kerel was geweest had hij toen met de vuist op tafel moeten slaan en zeggen hoe het er bij stond, maar nee, nu de club nog even een trap na geven. De flapdrol!!!!!! 

appie happie17-11-2017 om 19:14

Onsamenhangende kliek dus....Faber heeft het duidelijk Niet onder controle   ik snap niet dat  Nijland-Jans  niet ingrijpen in deze stomme  situatie..weet je  dit wist niemand natuurlijk  maar onbewust  waarschijnlijk wel   tenminste  zo kom het over   want Niemand of bijna niemand doet iets voorelkaar in het veld.

Die kliekvorming moet ditect stoppen.....dus ingrijpen.

En wel direct    Jans voor de klas vanaf maandag..

kees17-11-2017 om 22:26

Jans zit in z'n uppie op de perstribune...zie foto van de training in het stadion.  Die zal zich zeker mengen in de strijd, ...ik denk dat hij Faber niety kan redden na, zeg, weer 3 nederlagen.  Maar die komen er niet heb ik gezegd, alleen Vitesse wordt zwaar.  Tegen Feynoord komt Veldwijk weer terug en zijn de "licht-geblesseerden" er weer bij.  Padt gaat nu niet in de winter,   dat is te riskant...wel denk ik:  in de zomervoor een mooie 3 miljoen.  Bonus voor zijn Oranjeverkiezing. Jammer dat we met Begois verder moeten

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!